Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Vizita papei la Lesbo, ecumenism pe teren

De Andrea Tornielli

Programul vizitei papei Francisc și a patriarhului Bartolomeu în insula greacă Lesbo, sâmbătă, 16 aprilie 2016, este definit în acest ore. Papa va fi primit la aeroportul Mitilene de premierul grec Alexis Tsipras, va fi un moment de rugăciune la port, la sfârșitul căruia Francisc, Bartolomeu și arhiepiscopul ortodox de Atena Hieronimus al II-lea vor arunca în mare o coroană de flori pentru a aminti victimele, apoi vor vizita lagărul de refugiați, unde este prevăzut ca să stea pentru a împărtăși cu ei prânzul.

Gestul papal, o chemare puternică la responsabilitățile Europei în fața urgenței celui care fuge de războaie și violențe, are o origine și o semnificație ecumenice. Invitația adresată lui Francisc a fost făcută de Bartolomeu și de Sinodul permanent al Bisericii Ortodoxe din Grecia. Semnul comun al apropierii capilor Bisericilor creștine de refugiați este deosebit de semnificativ, pentru că reprezintă unul dintre aspectele pe care Francisc nu încetează să-l sublinieze când vorbește despre raporturile dintre creștini: a lucra umăr la umăr pentru a-l ajuta pe cel care suferă, a parcurge împreună pe bucăți de drum și de angajare comună, ajută la înaintarea pe drumul spre unitate tot atât, dacă nu mai mult, cât dialogurile teologice și comisiile de studiu.

Cu Bartolomeu sintonia în acest sens s-a manifestat deja prin inițiativa pentru pacea în Orientul Mijlociu, precum și în preocuparea comună pentru salvgardarea creației. Scopul concret de a pune în centrul atenției îndeosebi suferințele creștinilor în țările zguduite de război și de terorism a fost fundamental și pentru întâlnirea dintre Francisc și Patriarhul de Moscova și al întregii Rusii Kiril, care a avut loc, așa cum se știe, la aeroportul din Havana, etapă inițială a călătoriei papale care a continuat apoi în Mexic.

La 21 martie, vizita la Lesbo a fost discutată de Francisc cu episcopul ortodox grec Gavril de Nea Ioania, trimis pentru a concorda pe cale rezervată unele detalii. În ultimele zile au fost făcute publice declarațiile contrare pentru venirea Papei din partea a trei episcopi greci, mitropoliții de Glyfada, Piure și Kalavryta, care au protestat datorită faptului că invitația adresată Pontifului n-a fost decisă de adunarea tuturor episcopilor, ci de Sinodul permanent, adică de organismul de conducere în care în rotație sunt aleși în fiecare an reprezentanții episcopatului. De altfel, cei trei mitropoliți nu sunt noi în contestări de acest gen față de orice deschidere ecumenică și de aceea sunt deja cunoscuți pentru luările lor de poziție. De exemplu, episcopul de Kalavryta a sprijinit public Alba Dorata, partidul grec de extremă dreaptă suspectat de neo-nazism.

Deci protestul public al celor trei exponenți ai ierarhiei nu este considerat deosebit de reprezentativ al atitudinii Bisericii ortodoxe din Grecia. Cu călătoria fulger a lui Francisc, pentru prima dată un Papă pune din nou piciorul pe pământul grec după pelerinajul jubiliar al Papei Wojtyła pe urmele sfântului Paul în mai 2001. Atunci Ioan Paul al II-lea a învins răceala arhiepiscopului ortodox Christodoulos și a Sinodului permanent definind rod al "mysterium iniquitatis" cruciada din 1204 care a distrus Constantinopolul, eveniment petrecut în urmă cu opt secole, dar încă foarte viu în amintirea ortodoxă.

Diferiți pași înainte au fost făcuți de atunci. Creștinii ortodocși și catolici lucrează împreună în primirea refugiaților și insula mitologică Lesbo, cu generozitatea locuitorilor săi, a devenit un simbol pentru acea Europă care nu se resemnează să fie numai o mare piață comună capabilă să comenteze cu privire la regulile economice, dar vrea să amintească valorile sale fundamentale. Vizita de puține ore a Episcopului de Roma, primit de Patriarhul ecumenic de Constantinopol și de arhiepiscopul de Atena, va fi așadar un exemplu al acelui "ecumenism al șorțului" care îi are pe creștinii de diferite confesiuni angajați umăr la umăr în slujba celui care suferă.

(După Vatican Insider, 13 aprilie 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat