Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Amoris laetitia (Bucuria iubirii), noua exortație apostolică a papei Francisc

Sfântul Scaun a dat publicității vineri, 8 aprilie 2016, textul exortației apostolice post-sinodale a papei Francisc intitulată Amoris laetitia (Bucuria iubirii), despre iubirea în familie. "Bucuria iubirii care se trăiește în familie este și bucuria Bisericii. Așa cum au arătat părinții sinodali, în ciuda numeroaselor semne de criză ale căsătoriei, «dorința de a avea o familie rămâne vie, îndeosebi prin tineri, și încurajează Biserica».Ca răspuns la această aspirație «vestirea creștină care se referă la familie este cu adevărat o veste bună»" (AL, nr. 1).

Textul a fost semnat de papa Francisc la 19 martie, în solemnitatea Sfântului Iosif, soțul Sfintei Fecioare Maria și tatăl purtător de grijă al lui Isus, și este a doua sa exortație apostolică, după Evangelii gaudium (Bucuria Evangheliei), din anul 2013. Exortația este "post-sinodală", fiind un document pastoral elaborat de Suveranul Pontif pornind de la rapoartele finale ale celor două Sinoade organizate de Biserica Catolică în anii 2014 și 2015, dedicate familiei. Așa cum s-a întâmplat și cu alte documente magisteriale, papa se folosește și de contribuțiile diferitelor conferințe episcopale din lume (Kenya, Australia, Argentina etc.) și citează personalități semnificative, precum Martin Luther King sau Erich Fromm. Un caracter aparte îl are citarea din filmul "Prânzul lui Babette" ("Babette's Feast", din anul 1987), pe care papa a voit să o evoce pentru a explica conceptul de gratuitate.

Documentul a fost prezentat oficial vineri, 8 aprilie 2016, la Vatican, în cadrul unei conferințe de presă la care au luat cuvântul cardinalul Lorenzo Baldisseri, secretarul general al Sinodului Episcopilor; cardinalul Christoph Schönborn, O.P., arhiepiscop de Viena; soții Francesco Miano, profesor de filosofie morală la Universitatea de studii din Roma Tor Vergata, și Giuseppina De Simone in Miano, profesor de filosofie la Facultatea de Teologie a Italiei Meridionale, din Napoli.

În partea introductivă a textului, papa Francisc oferă o scurtă prezentare a exortației apostolice:

"Această exortație capătă o semnificație deosebită în contextul acestui An Jubiliar al Milostiviri. În primul rând, deoarece o văd ca pe o propunere adresată familiilor creștine, pentru a le încuraja să prețuiască darurile căsătoriei și familiei, și să pună în acestea o iubire puternică și plină de valori precum generozitatea, angajarea, fidelitatea și răbdarea. În al doilea rând, deoarece exortația își propune să-i încurajeze pe toți să fie semne ale milostivirii și apropierii acolo unde viața de familie nu se împlinește în mod perfect sau nu se derulează în pace și armonie" (AL, nr. 5).

Textul este structurat în nouă capitole și se încheie cu o rugăciune către Sfânta Familie de la Nazaret: 1. În lumina Cuvântului; 2. Realitatea și provocările familiilor; 3. Privirea îndreptată spre Isus: vocația familiei; 4. Iubirea în căsătorie; 5. Iubirea care devine rodnică; 6. Câteva perspective pastorale; 7. Consolidarea educației copiilor; 8. Însoțirea, discernerea și integrarea fragilității; 9. Spiritualitatea conjugală și familială.

Exortația apostolică Amoris laetitia dorește să reitereze cu tărie nu "idealul" familiei, ci realitatea sa bogată și complexă. În paginile ei se regăsește o privire lărgită, foarte pozitivă, care se alimentează nu din lucruri abstracte sau proiectări ideale, ci dintr-o atenție pastorală față de realitate. Documentul este o lectură bogată în idei spirituale și înțelepciune practică, utilă pentru toate cuplurile și persoanele care doresc să întemeieze o familie. Se vede mai ales că a fost rodul unei experiențe concrete cu persoane care știu din trăirea proprie ce este familia și trăirea împreună timp îndelungat. Exortația vorbește, de fapt, limbajul experienței și al speranței.

Pr. Francisc Ungureanu

* * *

Informațiile au fost preluate din comunicatul de presă nr. 43 din 8 aprilie 2016, semnat de pr. Francisc Ungureanu, secretar general al Conferinței Episcopilor din România, instituție cu următoarele date de contact: str. Diligenței, 24, sector 3, 031555-București; tel. / fax 031/4361250; e-mail: secretariat@episcopat.ro; www.bisericacatolica.ro.


 

lecturi: 24.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat