Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Un semn pe munte

Prefața papei Francisc la cartea "Tibhirine l'héritage"

Iese la 6 aprilie în Franța cartea "Tibhirine l'héritage" (îngrijită de Christophe Henning, Paris, Bayard, 2016, 180 de pagini), o culegere de mărturii ale mai multor personalități despre roadele mesajului de pace și de conviețuire între creștinism și islam al celor șapte călugări trapiști, sechestrați și uciși în Algeria în anul 1996. Publicăm din carte, într-o traducere a noastră, prefața Papei Francisc care poartă data de 2 ianuarie 2016 și postfața lui François Cheng.

"Nimeni nu are o iubire mai mare decât aceasta: ca cineva să-și dea viața pentru prietenii săi" (In 15,13).

Christian de Chergé și colegii săi au ales să trăiască în mod simplu vocația lor contemplativă în această regiune frumoasă și aridă din Atlasul algerian. Călugării erau prezenți la Tibhirine din 1938, însă mănăstirea era fragilă: erau "oaspeții" casei islamului, lucrau pământul și împărtășeau viața săracă a țăranilor. Frații duceau o viață comunitară despuiată, în mod incontestabil îndreptată spre Dumnezeu care-i unea. De șapte ori pe zi, în capela lor, se înălța lauda rugăciunii lor.

Răpiți în noaptea dintre 26 și 27 martie 1996, cei șapte călugări din Tibhirine au fost asasinați după zile lungi de sechestrare, victime ale luptei fratricide care chinuia țara. Însă asasinii nu le-au luat viața: o dăruiseră cu anticipație, exact precum ceilalți doisprezece călugări și călugărițe, între care fratele nostru episcop Pierre Claverie, ucis în Algeria în timpul anilor întunecați.

N-au fugit în fața violenței: au combătut-o cu armele iubirii, ale primirii fraterne, ale rugăciunii comunitare. Instrument de pace, de dialog și de prietenie, călugării au răspuns astfel invitației adresate de sfântul Ioan Paul al II-lea episcopilor din Maghreb în timpul vizitei lor ad limina în 1986: "Voi trăiți ceea ce Conciliul spune despre Biserică. Ea este un sacrament, adică un semn, și nu se cere unui semn să facă număr". Biserică mică rugătoare în mijlocul unui popor de rugători, călugării erau un semn pe munte.

Frații cistercieni din Atlas au dat mărturie cu sângele lor, trăind în mod tragic această prescripție a regulii sfântului Benedict: "Cristos [...] să ne conducă pe toți la viața veșnică" (capitolul 72). În trupul lor au învins ura în ziua marii încercări. Dar cu întreaga lor viață ei sunt martori (martiri) ai iubirii. Și nu fără dificultăți: "Am dăruit inima noastră «en gros» lui Dumnezeu și deja ne costă mult ca să ne-o ia «en detail»", părintele Christian de Chergé, prior al micii comunități. Asta nu se referă numai la călugări și la călugărițe: noi toți suntem chemați să dăm viața noastră "en detail" din zilele noastre, în familie, la locul de muncă, în societate, în slujba "casei comune" și a binelui tuturor.

La douăzeci de ani după moartea lor, suntem invitați să fim la rândul nostru semne de simplitate și de milostivire, în exercitarea zilnică a dăruirii de sine, după exemplul lui Cristos. Nu va exista alt mod de a combate răul care țese pânza sa în lumea noastră. La Tibhirine se trăia dialogul vieții cu musulmanii; noi, creștinii, vrem să mergem în întâmpinarea celuilalt, oricine ar fi el, pentru a lega acea prietenie spirituală și acel dialog fratern care vor putea învinge violența. "Pentru a cuceri inima omului, trebuie iubit", destăinuia fratele Christophe, cel mai tânăr din comunitate. Iată mesajul pe care-l putem păstra în inima noastră. Este simplu și mare: după exemplul lui Isus, să facem din viața noastră un "Te iubesc".

***

Cu călugării din Tibhirine

Când se întâmplă ceva teribil, smulgându-ne din viața noastră de muncă și de rugăciune, putem să fim surprinși? Ne așteptam la asta, de mult timp.

Ne așteptam la asta, dar nu știam ora. Când se întâmplă ceva teribil, ar trebui să fim gata. Suntem gata?

Moartea este dovada supremă; poate să fie atroce. Oricât ne-am pregăti, niciodată nu suntem pregătiți. Însuși Domnul nostru, înainte de a înfrunta crucea, oare n-a șoptit: "acum sufletul meu este tulburat"?

Dintr-o dată moartea în față, provocată de ființe umane transformate în bestii feroce. Moartea în față, implacabilă, nemiloasă.

Noi n-am ales să murim ca martiri. Pur și simplu am ales să iubim. Nu este același lucru. Și totuși face același lucru. A iubi în mod necondiționat înseamnă a fi complet dezarmați, înseamnă a fi absolut fără apărări.

Noi n-am ales să iubim viața până la sfârșit. Acel suflu care freamătă în adâncul trupului, acea licărire care strălucește în centrul sufletului. Un pământ care hrănește și reînnoiește darurile sale din generație în generație, popoarele care-l locuiesc și care aspiră la armonie. Priviri schimbate, dureri împărtășite, duioșie infinită, rezonanță fără sfârșit.

Cât valorează aceste dorințe și aceste vise în ochii călăilor noștri? Noi care nu suntem altceva decât rebuturi în mâinile lor. Ce anume le spun fața noastră și glasul nostru? Ei, desfigurați de ură, nu mai au nimic uman.

Toată brutalitatea bestială va cădea asupra noastră. Orice plâns este inutil. Apoi mărșăluire masacrantă în noaptea interminabilă; cedarea trupurilor noastre consumate de sete și de foame pe solul înghețat. Înainte de a ne omorî, ne supun la torturi oribile, acoperindu-ne cu injurii și cu scuipat. Toate acestea vor avea loc fără martori. Ne vor arde pentru a nu lăsa nicio urmă din trupurile noastre mutilate.

În așteptarea lungă, lăsați de izbeliște, suntem paralizați de frică. Cât de departe este timpul copilăriei și al nevinovăției! Carnea noastră se contractă, sângele nostru se coagulează, oasele noastre, rigide, se înfiorează până la măduvă.

Tată al milostivirii, fii cu noi! În această oră de singurătate extremă, auzim, amestecate cu bătaia inimii noastre, cuvintele Fiului: "Sufletul meu este trist până la moarte".

"Și voi sunteți triști acum. Dar eu mă voi întoarce, inima voastră se va bucura. Și bucuria voastră nimeni nu vă v-o va fura".

Un fulger ne străbate de la o parte la alta, ne pulverizează. Iese din noi strigătul: "Pot totul asupra trupului nostru, nu pot nimic asupra sufletului nostru!".

Doamne, iată, înconjurat de întuneric, sufletul nostru, în întregime, intact, nedespărțit. N-a fost niciodată așa de apropiat de al tău. Din adâncul prăpastiei pământești se înalță o flacără care ajunge deja la cea pe care tu ai aprins-o, prima zi a lumii, prima zi a Vieții.

***

Frații de la Notre-Dame din Atlas

Fratele Christian (Christian de Chergé), 59 de ani, prior al mănăstirii Notre-Dame din Atlas. Ajunge în Atlas în 1971. Asasinat la 21 mai 1996.

Fratele Christophe (Christophe Lebreton), 45 de ani, sub-prior și maestru de novici. A intrat în abația din Tamié în 1974, ajunge în Algeria în 1987. Asasinat la 21 mai 1996.

Fratele Luc (Paul Docher), 82 de ani, medic. A intrat în abația din Aiguebelle în 1941, ajunge în Algeria în 1946. Asasinat la 21 mai 1996.

Fratele Michel (Michel Fleury), 52 de ani. A intrat în abația din Bellefontaine în 1980, ajunge la Tibhirine în 1984. Asasinat la 21 mai 1996.

Fratele Bruno (Christian Lemarchand), 66 de ani, superior al casei anexate din Maroc. A intrat în abația din Bellefontaine în 1981, ajunge în Algeria în 1989, merge la Fez în 1991. Asasinat la 21 mai 1996.

Fratele Célestin (Célestin Ringeard), 62 de ani. A intrat în abația din Bellefontaine în 1983, ajunge în Algeria în 1986. Asasinat la 21 mai 1996.

Fratele Paul (Paul Favre-Miville), 57 de ani, a intrat în abația din Tamié în 1984, ajunge la Tibhirine în 1989. Asasinat la 21 mai 1996.

Fratele Amédée (Jean Noto), 1920-2008, a intrat la Tibhirine în 1946. A scăpat de la răpirea din 1996, a trăit apoi la Algeri și la Midelt. A murit la 27 iulie 2008 la Aiguebelle (Drôme).

Fratele Jean-Pierre (Jean-Pierre Schumacher) născut în 1924, intră în abația din Timadeuc în 1957, ajunge la Tibhirine în 1964. Scapă de la răpirea din 1996 și continuă viața sa monastică la Midelt, în Maroc.

(După L'Osservatore Romano, 7 aprilie 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat