Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Barați: Sărbătoare în comunitatea surorilor "Slujitoarele lui Cristos - Marelui Preot"

Luni, 4 aprilie 2016, în sărbătoarea Buna-Vestire, comunitatea surorilor din Institutul "Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot" a trăit momente de bucurie, în biserica "Coborârea Duhului Sfânt" din Barați, județul Bacău. Motivul acestei bucurii a fost prilejuit de depunerea primei profesiuni și celebrarea jubileului de argint. Liturghia a fost prezidată de Preasfințitul Petru Gherghel, întemeietorul acestui institut, fiind însoțit de 18 preoți, surori și frați din diferite congregații de pe teritoriul diecezei noastre și credincioși laici din parohie și împrejurimi.

Sărbătoarea Buna-Vestire este celebrată în mod solemn în toată Biserica deoarece constituie prilej de bucurie pentru sufletele consacrate, ce și-au dedicat viața slujirii, după modelul preacuratei Fecioare de la Nazaret.

Urmând exemplul sfintei Fecioare, sr. Angela Ilieș din Luizi-Călugăra și sr. Veronica Dogaru din Galbeni, au îmbrățișat sfaturile evanghelice de castitate, sărăcie și ascultare, prin depunerea primei profesiuni religioase. Aceste voturi au fost exprimate în fața sorei Lenuța Băcăoanu, superioara generală, și în prezența Excelenței Sale episcop Petru Gherghel.

Alte cinci surori au sărbătorit jubileul de argint al slujirii în cadrul institutului: sr. Maria Frâncu, sr. Elena Ghercă, sr. Maria Imbrișcă, sr. Cristina Boașă și sr. Regina Patrașc.

Pentru acest moment, surorile s-au pregătit intens printr-un curs de exerciții spirituale care a fost ținut de pr. Marcelin Rotaru, tema acestuia fiind "Iertarea și milostivirea" și zile de formare ținute de pr. Fernando Manni, FIM, participând și alte surori din același institut.

În omilia sa episcopul Petru Gherghel a evidențiat că, în fața chemării lui Dumnezeu, este necesar răspunsul oamenilor având ca model cuvântul lui Isus și cuvântul preacuratei Fecioare Maria, prima care a spus "da": "Iată-mă!", "Iată slujitoarea Domnului!", "Fie mie după cuvântul tău!". Maria avea convingerea profundă că trebuie să împlinească cuvântul Domnului: "În acest act de iubire se înscrie profesiunea religioasă, aici este locul celor mulți, aici este și răspunsul nostru. Persoanele consacrate îl slujesc pe cel care le-a ales, asemenea Mariei în vocația ei plină de mister". Este adevărat că există momente în care orice om se simte "copleșit" de încercări, însă persoana consacrată găsește în Cristos, mirele său, seninătatea, bucuria și forța.

Încurajate prin cuvântul de învățătură al Preasfințitului Petru, sărbătoarea a devenit un buchet de mulțumire adresat lui Dumnezeu și preacuratei Fecioare Maria pentru darurile primite prin intonarea imnului marian "Magnificat": "Mari lucruri a făcut Domnul pentru mine!".

Din partea surorilor sărbătorite s-a adresat un frumos cuvânt de mulțumire către Dumnezeu care le-a ales, către părinții care le-au oferit viața și către superiorii care le-au format:

"...De-ar fi să privim, fiecare dintre noi, la cei 25 de ani de viață consacrată, dăruiți nouă de Domnul, nu ne-ar rămâne altceva de făcut, decât să ne însușim și noi cuvintele psalmistului: «Să-l lăudăm pe Domnul pentru lucrarea sa minunată pe care a înfăptuit-o în noi și prin noi!». Ne este încă vie în memorie emoția drumului care se deschidea în fața noastră. La început cu multe necunoscute și cu multe semne de întrebare: «Doamne, cum de ți-ai oprit privirea asupra noastră? Cum de ne-ai ales pe noi, persoane simple și fără importanță în ochii lumii?» Răspunsul la aceste întrebări rămâne un mister. Și totuși, dacă privim la cei 25 de ani, care s-au scurs ca ziua de ieri, constatăm cu multă bucurie iubirea ta, Doamne, și să-ți mulțumim pentru că ne-ai ales și ne-ai însoțit întotdeauna".

Preasfințitul a adresat un gând particular surorilor sărbătorite și tuturor surorilor prezente, încurajându-le să continue cu entuziasm împlinirea carismei în slujirea încredințată.

Sărbătoarea s-a încheiat cu un moment de comuniune.

Sr. Regina Patrașc, SCMP

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 4 aprilie: Barați: Sărbătoare în comunitatea surorilor "Slujitoarele lui Cristos - Marelui Preot"


 

lecturi: 41.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat