Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Refugiați, călătorie-fulger a papei în insula Lesbo

De Gianni Valente

După Lampedusa, papa Francisc se întoarce în inima Mediteranei, pentru a merge în întâmpinarea rutelor mareei de bărbați, femei și copii care din Orientul Mijlociu încearcă să ajungă în Europa prin Grecia. Vineri, 15 aprilie 2016, cu o călătorie-fulger predispusă cu o pregătire la fel de fulgerătoare, episcopul de Roma va zbura până în insula greacă Lesbo, devenită în ultimele luni portul obligatoriu pentru mii de refugiați care fug din Orientul Mijlociu înnebunit de războaie și de sectarisme. Surse grecești informează la Vatican Insider că această călătorie papală a fost concordată și cu Biserica ortodoxă din Grecia: la 21 martie a venit la Roma episcopul ortodox grec Gavril de Nea Ionia pentru a concorda pe cale rezervată detaliile călătoriei papale. Astăzi, știrea a fost comunicată Sinodului Bisericii ortodoxe grecești.

Pentru a-l primi pe Papa pe insula greacă va fi și arhiepiscopul de Atena Ieronimos al II-lea, și nu este exclusă prezența Patriarhului ecumenic de Constantinopol, Bartolomeu I.

Cifra călătoriei papale, care poate fi înscrisă printre "călătoriile lunare" în locurile suferinței pe care Papa Francisc a decis să le realizeze o dată pe lună în timpul Anului Sfânt al Milostivirii, este desigur legată de tragedia migranților care încearcă să traverseze Marea Mediteraneană pentru a ajunge în Europa. Europa însăși, care după ani în care n-a recunoscut propriile rădăcini creștine, ridică ziduri și garduri de sârmă pentru a nu-i lăsa să treacă și îi trimite în Turcia plătind lui Erdogan prețul datorat pentru a asigura propria lor conștiință rea.

La 28 februarie, la sfârșitul rugăciunii Angelus, Papa Francisc a adresat rugăciunile sale "dramei refugiaților care fug de războaie și de alte situații inumane" amintind "îndeosebi Grecia și celelalte țări care sunt în prima linie" și "le acordă lor un ajutor generos, care are nevoie de colaborarea tuturor națiunilor. Un răspuns coral" a adăugat Succesorul lui Petru "poate să fie eficace și să distribuie în mod egal poverile. Pentru aceasta este nevoie de a se baza cu hotărâre și fără rezerve pe negocieri".

(După Vatican Insider, 5 aprilie 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat