Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Tineri din Dieceza de Iași la "pelerinajul încrederii" de la București

În perioada 27 aprilie - 2 mai 2016, la București a avut loc pelerinajul încrederii organizat de comunitatea Taizé, eveniment în cadrul căruia au participat aproximativ 80 de tineri din întreaga Europa și alte grupuri din țară. Ei au venit în România pentru a sărbători Paștele împreună cu frații noștri ortodocși, dar și pentru a da mărturie despre importanța rugăciunii în comun a tinerilor de diferite confesiuni creștine. "Pelerinajul încrederii" a fost și motivul care i-a determinat pe 25 de tineri din Dieceza de Iași să meargă la București între 30 aprilie și 2 mai 2016 și să se alăture grupului de tineri europeni care erau conduși de priorul comunității din Taizé, fratele Alois, împreună cu alți trei călugări din aceeași comunitate.

Am plecat din Iași spre București sâmbătă, 30 aprilie, și ne-am bucurat deja de la sosire de găzduirea călduroasă a comunității fraților franciscani din capitală. Apoi am putut să împărtășim bucuria Paștelui cu frații ortodocși participând la slujba de Înviere de la Patriarhie.

Ziua de duminică a avut două momente spirituale importante: sfânta Liturghie de la Biserica Italiană, iar seara rugăciunea cu cântece Taizé în catedrala catolică "Sfântul Iosif". În acest cadru fratele Alois, succesorul fratelui Roger, a mărturisit că fiecare dintre cei de față a venit ca pelerin, neștiind la ce să se aștepte. Aceste zile petrecute împreună de creștinii ortodocși în București au fost un prilej de îmbogățire prin frumusețea rugăciunilor și a tradițiilor pascale. Iar lumina Învierii nu a atins doar ochii, ci și inima. Prin Învierea lui Isus ni s-a arătat tuturor că avem un singur Tată ceea ce însemnă că suntem cu toții frați. Isus ne-a adunat din diferite țări, cu diferite limbi și din diferite biserici pentru a crea comuniune, distrugând barierele dintre noi. De asemenea, fratele Alois ne-a îndemnat să fim cu toții purtători ai semințelor unității în familiile noastre, în biserici și în societate. Totodată a mulțumit pentru ospitalitatea de care au dat dovadă parohiile din București și familiile care s-au oferit să îi găzduiască pe tineri.

Iată câteva mărturii de la membrii grupului din Iași:

"A merge până la capăt alături de celălalt înseamnă a iubi, cuvinte simple care rezumă experiența acestor zile petrecute în pelerinajul încrederii de la București. Momentele trăite alături de tineri și de cei pe care i-am întâlnit și-au lăsat amprenta asupra mea concretizându-se în rugăciune, cântec, comuniune, deschidere, încredere, fraternitate și multă bucurie (prin multe zâmbete). Cele mai frumoase lucruri sunt cele simțite cu inima. Un gând de mulțumire se adresează tuturor celor care au contribuit prin gesturile lor la realizarea acestei bucurii și trăiri spirituale. În aceste zile, am retrăit celebrarea misterului pascal și al fraternității prin rugăciunea Taizé, alături de credincioși de diferite confesiuni, momente în care am înțeles că universalitatea este prezentă și trăită de creștini. Am conștientizat, de asemenea, cât de importantă este acceptarea celuilalt așa cum este. Cristos cel Înviat să ne ajute să practicăm zi de zi credința, speranța și iubirea" (Emanuela Bondea).

"A fost un pelerinaj al încrederii minunat! Comuniunea cu tinerii și familiile tinerilor, cu care ne-am întâlnit, a atins cote mari! Bunătatea a descris frumusețea atât de mult, încât ele s-au contopit! Duhul Sfânt a lucrat frumos prin noi și prin ceilalți, și împreună am retrăit bucuria Învierii lui Cristos, am înălțat intențiile noastre personale și comune într-un moment de rugăciune stil Taize în catedrala «Sfântul Iosif». Un moment în care liniștea, pacea, bucuria au coborât și au culminat acest pelerinaj al încrederii, al frumuseții prieteniei dintre noi, cei prezenți, și intermediată într-un mod atât de sublim de Duhul Sfânt! Mulțumim Domnului pentru toate câte ne-a dăruit în aceste zile!" (Iolanda Fusteș-Dămoc)

"Mi-e drag până la lacrimi când oameni «din toate națiunile» se întâlnesc și împreună sunt, trăiesc și se roagă în același Duh, cu inimile deschise. Câtă pace, câtă bucurie, cât Dumnezeu în aceste inimi! Tăticule, îți mulțumim pentru zilele pline de lumină, pentru oamenii minunați pe care ni-i scoți in cale și care ne fac să trăim în afara timpului. E-așa de bine când suntem împreună, când cunoaștem, râdem, plângem, cântam, dansăm, ne rugăm, iubim, trăim împreună. E frumos să te vedem cum lucrezi în fiecare inimă" (Benedicta Toma).

Simona Dămătărc


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat