Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Pașcani: Exerciții spirituale pentru tinerii cercetași

Din cele mai vechi timpuri, dorința de fericire a existat în sufletele oamenilor. Iar această dorință devine un adevărat foc în inimile tinerilor, pentru că ei sunt aceia care cred în puterea visurilor lor, în fiecare speranță și iubire care se abate pe drumul lor. Însă, uneori își pierd curajul, bucuria, credința... Și nu mai au încredere în puterea care se află în sufletul lor.

Cu dorința de a regăsi drumul spre fericire, de a învăța să avem cu adevărat curaj și încredere, noi, cercetașii centrelor locale Pildești "Adormirea Maicii Domnului", Adjudeni "Coborârea Duhului Sfânt" și Sagna "Înălțarea Domnului", am participat, între 27 și 30 aprilie 2016, la exerciții spirituale, cu sprijinul puternic și disponibilitatea părintelui Petru Tamaș, care ne-a fost îndrumător spiritual. Iar atmosfera de liniște a zilelor de reculegere am găsit-o la mănăstirea "Cavanis" din Pașcani, unde am fost primiți cu mare bucurie de pr. Aleixo Antonio-Elcio, din Congregația "Școlile de Caritate".

Pe parcursul celor patru zile am avut ocazia să medităm asupra mai multor aspecte care ar trebui să contureze viața unui creștin adevărat, dornic de a găsi fericirea în Dumnezeu. Am reușit să ne îmbogățim cu fiecare meditație, cu fiecare cuvânt care a fost sădit în inima noastre asemeni unui bob de grâu care va aduce cu siguranță roade. La prima meditație, am descoperit că într-adevăr, a fi om e lucru mare, pentru că un om adevărat, un suflet hotărât e capabil să urce tot muntele pentru a ajunge la izvor și nu se abate la fiecare băltoacă sau râu pe care le întâlnește în calea sa, reușind, în acest mod, să guste fericirea. Totodată, am învățat că un om adevărat este cel care împlinește voința lui Dumnezeu, care se dăruiește cu toată forța sa, care știe să fie principial și nu în ultimul rând, care știe să fie "dintr-o bucată", adică ferm, hotărât, statornic în tot ceea ce face.

Tot în aceste zile, am învățat că bucuria este una dintre cele mai frumoase trăsături ale omului adevărat, ale creștinului, pentru că numai prin ea ajunge la adevărata iubirea. De fapt, iubirea creștină se concretizează în bucuria de a dărui altora bucurie, iar întâlnirea cu Isus este drumul sigur care duce la ea. Poate uneori în viață suntem triști, pentru că privim prea des la ambalaj, și mai rar la esențial, fără să ne dăm seama că fericirea nu înseamnă împlinirea unei dorințe, ci propria noastră decizie.

Dar, această fericire trebuie să aibă și o finalitate, pentru că prin ea ne construim pe noi înșine ca oameni. Și oare ce am construit până acum din noi? Oameni "cocioabă", care nu văd decât întunericul, tristețea, pesimismul sau oameni "catedrală", care sunt capabili să creadă în visurile lor, în puterea lui Dumnezeu de a ne înălța mai presus de orice așteptare a noastră? Ei bine, vom învăța cu adevărat să construim cu ajutorul celor din jurul nostru, dar cu aceștia nu ne putem înțelege decât vorbind aceeași limbă. Aceste zile ne-au oferit prilejul de a învăța care sunt cele cinci limbaje ale iubirii: poate uneori cuvintele sincere, poate timpul pe care îl acordăm celui de lângă noi, poate darurile pe care le facem celorlalți, poate serviciile sau poate chiar mângâierile, acele îmbrățișări, strângeri de mână care dau putere sunt cele care ne conduc spre inima aproapelui nostru. Însă, orice limbaj am folosi, nu trebuie să uităm niciodată că iubirea trebuie să fie liberă, să dăruiască, să respecte, să fie fidelă și să aducă roade, pentru că numai astfel vom fi capabili de a ajunge unde ne dorim, dăruind și primind dragostea cea aducătoare de fericire.

Toate meditațiile ne-au condus la un drum sigur: la drumul fericirii, pe care putem păși numai stabilindu-ne obiective clare și având încredere deplină în Dumnezeu.

Iar pentru a înțelege cât mai bine aceste lucruri, din programul nostru n-au lipsit meditațiile personale, care ne-au ajutat să ne interiorizăm și să ne descoperim pe noi înșine, răspunzându-ne la multe întrebări și îndoieli, ca apoi să ne putem deschide inimile în fața celorlalți. Astfel, foarte importante au fost momentele petrecute în grupuri mici, pentru că și în acest mod ne-am îmbogățit, schimbând idei și cerând răspunsuri și de la cei de lângă noi. Totodată, rugăciunile pe care le-am rostit împreună ne-au ajutat să ne apropiem mai mult de Dumnezeu, reușind să ne încredințăm lui dorințele și așteptările noastre. Însă, în momentele în care am vrut să găsim anumite răspunsuri, am putut participa la colocvii cu părintele îndrumător, care cu multă disponibilitate a vorbit cu fiecare dintre noi.

Iar pe tot parcursul acestor zile am trăit din plin spiritul cercetășesc, prezent în jocurile și cântecele, de care ne-am bucurat. Toate acestea ne-au ajutat să legăm adevărate prietenii și să cunoaștem persoane speciale, de la care am avut ce învăța.

În concluzie, exercițiile spirituale, coordonate cu multă atenție și dedicare de liderul cercetaș Maria Chelariu, au fost într-adevăr zile pline de har, rodnice, care ne-au ajutat să creștem și să credem în fericirea pe care ne-o pregătește Dumnezeu. Am plecat fiecare cu mai mult curaj, mai multă încredere, mai multă putere de a fi gata oricând pentru "a lăsă lumea un pic mai bună decât am găsit-o", prin bucuria, speranța și iubirea pe care trebuie s-o împărțim cu toți cei din jur.

Nu în ultimul rând, aducem mulțumire tuturor celor care au făcut posibilă desfășurarea acestor minunate exerciții spirituale!

Mărturii ale tinerilor:

"Am mers la exercițiile spirituale cu scopul de a mă liniști, de a-mi face puțină ordine în minte și în suflet. Pot spune că am reușit să fac acest lucru și sper ca tot ceea ce am acumulat în aceste zile să rămână mereu întipărit în conștiința mea și să le pun în aplicare în viața de zi cu zi. Am întâlnit acolo oameni minunați de la care am învățat câte ceva și pe care sper că îi voi revedea. M-a impresionat modul în care formatorii au organizat activitățile astfel încât să nu ne plictisim și să învățăm ceva folositor . Sper ca în urma acestor zile să reușesc să fiu un model de urmat în fața copiilor de la Scout" (Isabela Farțade, Adjudeni).

"În aceste zile petrecute alături de ceilalți m-am simțit foarte bine. M-am înscris în ideea că voi găsi liniștea de care aveam nevoie și timpul de meditare asupra vieții mele și asupra acțiunilor mele anterioare, și pot spune cu mare drag că sunt mulțumită de aceste exerciții spirituale. Am primit ce am vrut și chiar mai mult de atât" (Monica Martinaș, Pildești)

"Aceste zile au fost pentru mine un prilej de a-mi încărca bateriile, de a-mi găsi liniștea sufletească, de a cunoaște persoane pe care nu le voi uita și de a primi sfaturi care mă vor însoți toată viața. Mulțumesc tuturor celor care au făcut posibile aceste zile" (Bianca Băcăoanu, Adjudeni).

"Mi-a plăcut foarte mult cum s-au desfășurat exercițiile spirituale. Totul a fost cum mi-am dorit, poate chiar mai frumos. Mi-au plăcut activitățile și am găsit momentele de liniște de care aveam nevoie. Am întâlnit oameni buni și mă bucur ca i-am cunoscut. Consider că această activitate a fost bine organizată și s-a ținut cont și de părerile noastre" (Cristina Andrici, Adjudeni).

Andreea Mîrț

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 27-30 aprilie: Pașcani: Exerciții spirituale pentru tinerii cercetași


 

lecturi: 17.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat