Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Mesajul episcopului Petru Gherghel pentru Ziua Tineretului, Buruienești - 7 mai 2016

"Învățați de la mine căci sunt blând și smerit cu inima" (Mt 11,29)

Dragi și prețuiți tineri și adolescenți,

Drumul vostru de pregătire către Cracovia (Polonia), unde se va desfășura Ziua Mondială a Tineretului, continuă cu un popas de suflet la Buruienești, în ziua de sâmbătă, 7 mai, când veți trăi cu mult entuziasm întâlnirea voastră anuală.

Veți putea da ascultare chemării lui Isus, care vă repetă invitația de a veni la el, de a-l urma și a trăi din plin îndemnul adresat tuturor de Sfântul Părinte papa Francisc, acela de a fi milostivi asemenea Tatălui ceresc (cf. Lc 6,36), căci "fericiți cei milostivi, pentru că ei vor afla milostivire" (Mt 5,7). O adevărată provocare spirituală!

Anul acesta, fiind un an cu totul special - Anul Milostivirii Divine -, are pentru toți o semnificație specială, mai ales pentru voi, dragi tineri, plini de curaj și de viață.

Despre acest îndemn și despre această chemare vă aminteam în mesajul meu pentru voi în preajma Duminicii Floriilor, folosindu-mă de cuvântul sfântului apostol Ioan din prima sa scrisoare: "V-am scris vouă, tinerilor, pentru că l-ați învins pe Cel Rău" (cf. 1In 2,14), bine știind că în voi, dragi tineri, există o forță puternică de iubire și un potențial special de iubire și curaj, potrivit cu vârsta și aspirațiile voastre.

Având mereu în fața ochilor exemplul și chemarea marilor papi ai zilelor noastre: a sfântului papă Ioan Paul al II-lea, cel ce a deschis drumul binecuvântat al zilelor mondiale ale tineretului și a ținut să vă întâmpine de atâtea ori, a papei Benedict al XVI-lea, care v-a întâlnit cu atâta prețuire la Köln (Germania), dar mai ales, a actualului papă Francisc, cred că trebuie, dragi tineri, să vă simțiți onorați și prețuiți, și să știți că, așa cum tinerii au fost mereu la inima lui Isus, așa vă prețuiește și vă întâmpină Biserica în acest drum al vostru, printre valurile lumii, dorind să vă facă părtași de o sfântă și binecuvântată milostivire și prețuire din partea celui care v-a creat și vă iubește cu o iubire veșnică.

Nu trebuie să uitați că pentru Biserică și pentru lume voi sunteți o adevărată speranță și că viitorul lumii trece prin mâinile și prin inima voastră.

Așadar, cu mare și aleasă prețuire, Sfântul Părinte, în numele întregii Biserici, vă iese în întâmpinare arătându-vă o cale care, desigur, cere efort, jertfă, eroism, dar care vă duce în mod sigur la împlinirea vocației voastre.

Anul Jubiliar al Milostivirii este un adevărat dar, pe care îl primiți ca o ofertă pentru a descoperi marea și infinita iubire a lui Dumnezeu, milostivirea sa, spre care vă cheamă papa, când vă spune și ne spune tuturor, pentru a trăi o adevărată împlinire în viață: Fiți milostivi, precum Tatăl vostru din ceruri milostiv este, căci pe drept, fericiți cei milostivi, pentru că vor afla milostivire. Iată acum este momentul fericit, iată acum este timpul potrivit, iată acum este ziua mântuirii, ne spune apostolul Paul (cf. 2Cor 6,2). Iată acum este timpul când puteți descoperi cu adevărat marea voastră demnitate și șansa binecuvântării și a fericirii adevărate.

Dragi tineri,

La Florii ați ieșit în întâmpinarea lui Cristos, care a ales să vină la voi, să vă îmbrățișeze cu dragoste, să moară pentru toți, arătând fața plină de milostivire a Tatălui. La sfânta Înviere, cu victoria sa asupra morții, el v-a asigurat de biruința binelui și a dragostei adevărate. Acum, în atmosfera acestui măreț adevăr și în această lumină minunată a învierii, sunteți chemați să celebrați biruința binelui, a luminii strălucitoare și a adevărului.

Când vă veți strânge în jurul lui Isus, la Buruienești, trebuie să îmbrățișați din nou crucea, să-i simțiți puterea și, prin ea și în ea, să descoperiți și să experimentați adevărata milostivire. De sus de pe cruce, el vă spune: "Curaj! Nu vă temeți! Eu am biruit lumea!" (cf. In 16,33). La Buruienești veți asculta din nou chemarea și porunca sa: "Fiți milostivi, plini de iubire, precum Tatăl vostru ceresc este milostiv".

Întăriți cu bucuria iertării și a îmbrățișării veți putea, dragi tineri, să continuați a vă îndrepta spre marea întâlnire, în jurul aceleiași cruci, împreună cu papa Francisc și cu toți tinerii prezenți pentru a gusta bucuria bunătății și milostivirii sale, după cuvântul psalmistului: "Gustați și vedeți cât de bun este Domnul!" (Ps 33,9).

Vă îndemn să alergați la Buruienești, și de acolo să continuați să-l însoțiți și la Cracovia, cu ceilalți tineri, cu ceilalți colegi ai voștri, cu cei care vă asistă, vă însoțesc și vă iubesc, ca să puteți beneficia de darul milostivirii sale.

Dragă părinte Felix Roca,
Cucernice părinte paroh Iosif Bisoc,
Sfințiile Voastre, dragi confrați întru preoție, dragi tineri,

Mă bucur să văd și să urmăresc pregătirile care se fac în Parohia Buruienești pentru a-i primi pe toți tinerii și adolescenții din dieceză ca să-l întâlnească pe Isus. Cunosc imnul acestei Zile a Tineretului și programul care se va desfășura pe parcursul întregii săptămâni pregătitoare.

Vreau să exprim tuturor felicitările noastre și bucuria ce ne stăpânește sufletul în fața acestui eveniment de mare încărcătură tinerească și-i însoțim cu rugăciunile noastre pe cei care vă sunt alături în această pregătire, și pe toți cei care sunt angajați pentru acest moment festiv.

Știind că este Anul Jubiliar al Milostivirii, în sintonie cu gândul Sfântului Părinte papa Francisc, care ne îndeamnă să beneficiem de marea favoare a indulgenței jubiliare, vreau să anunț și să fac cunoscută următoarea precizare și hotărâre episcopală prin care, începând cu ziua de 1 mai și până la încheierea sărbătorii și a întâlnirii tineretului, toți cei care vor participa la pregătire și la celebrare și vor intra în biserica parohială, pentru a ajunge la locul celebrării, ca pe o poartă specială a milostivirii, vor putea beneficia de obținerea indulgenței plenare jubiliare, o dată pe zi, îndeplinind pentru aceasta prescrierile obișnuite: sfânta Spovadă, Împărtășania, participarea la celebrarea sfintei Liturghii, recitarea Crezului, a rugăciunii "Tatăl nostru" și a unei rugăciuni mariane (Regina caeli sau Adu-ți aminte) după intenția Sfântului Părinte.

Îndemn pe toți cei prezenți în aceste zile la Buruienești, mai ales în ziua specială a tineretului din ziua de 7 mai, să nu uite că faptele de milostenie sufletească și trupească și păstrarea sufletului curat sunt dovada adevăratei iubiri față de Dumnezeu cel milostiv și față de Isus cel care s-a oferit pe sine pentru noi și sunt o adevărată dovadă de credință și milostivire cerească.

Împreună cu episcopul nostru auxiliar Aurel, cu toți asistenții voștri spirituali și cu persoanele consacrate ce vă însoțesc în această perioadă sfântă și în această zi de bucurie tinerească, vă încredințez preacuratei Fecioare Maria, Maica milostivirii, pe voi toți, dragi tineri și tinere, participanți la celebrarea acestei zile de bucurie și întărire în credință.

Bucurați-vă, căci numele voastre sunt scrise în ceruri (Lc 10,20), în inima iubitoare a lui Isus și în inima noastră părintească. Nu uitați să fiți milostivi, precum Tatăl vostru ceresc milostiv este.

Cu îmbrățișarea noastră părintească,

Petru Gherghel,
episcop de Iași

 


lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat