Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Preoți și episcopi înmormântați în catedrala din Iași (I)

În Arhiva Episcopiei de Iași se păstrează un document intitulat "Officia quae fiunt in Ecclesia cathedrali Dioecesis Iassiensis"1. Este vorba de un caiet de 57 de file în care parohii Iosif Malinowski OFMConv.2 și Iulius Weber au notat serviciile religioase celebrate în catedrala "Adormirea Maicii Domnului" din Iași, precum și unele evenimente din perioada 1891-1907. La 2 noiembrie 1891 pr. Iosif Malinowski a notat cum se făceau rugăciunile pentru cei răposați în acea zi. El a lăsat și o schiță a locurilor din catedrală în care se făceau rugăciuni pentru preoți și episcopi răposați3. Pe lângă schița amintită redăm explicațiile din ziua respectivă în traducerea pr. Anton Despinescu4:

2 noiembrie. La ora 08.00 s-au tras clopotele o dată. Începe cântarea oficiului pentru morți de către seminariști și preoți îmbrăcați în cote. S-a cântat primul nocturn, toate lecturile, antifonul la cântul Benedictus și Benedictus; celelalte numai recitate.

După oficiul morților, pr. Ernest Herden S.I., fără asistența diaconului și a subdiaconului, cântă Liturghia pentru morți la care răspund seminariștii. După Liturghie, predică în limba germană pentru popor O.F. Wiercinski S.I., după care se fac rugăciuni de pomenire la mormintele din interiorul bisericii catedrale din Iași, închinate Maicii Domnului, Ridicată la Cer, în ordinea schiței alăturate.

1) pentru episcopul Iosif (Salandari); 2) în partea epistolei pentru episcopul Bonaventura Berardi; 3) pentru episcopul Bonaventura; 4) la altarul sfântului Anton pentru preotul Dominic (pr. Bartozzetti, OFMConv.); 5) pentru episcopul Paul Sardi; 6) pentru preotul Alois; 7) pentru preotul Rochus (sub confesional); 8) pentru preotul Fidelis; 9) pentru preotul Dominic; 10) pentru preotul Mathias (care a fost înmormântat sub amvon).

Apoi clerul și poporul iese din biserică și se înconjoară biserica făcându-se trei opriri, numerotate în schiță cu numere romane I, II, și III, după care se reintră în biserică unde, la catafalc, se cântă Libera me, Domine... Rugăciunile de pomenire, atât în interior cât și în exterior se fac astfel: cel care poartă crucea procesională, însoțit de doi acoliți cu lumânări aprinse, merg înainte, apoi preotul însoțit de cădelnicer și de cel care duce căldărușa cu agheasmă. Se cântă o strofă din Dies irae cât timp se merge de la o stațiune la alta. Celebrantul5 cântă Kyrie eleison, c: Christe eleison, C: Kyrie eleison, Pater noster (toți se roagă); stropește mormintele cu agheasmă, incensează, apoi continuă: Et ne nos inducas in tentationem (și nu ne duce în ispită); c: sed libera nos a malo (ci ne mântuiește de rău); C: A porta inferi (De poarta iadului); c: Erue, Domine, animam eius (Scapă-i, Doamne, sufletul); C: Requiescat in pace (Să se odihnească în pace); c: Amin. C: Domine, exaudi orationem meam (Doamne, ascultă rugăciunea mea); c: Et clamor meus ad te veniat (Și strigarea mea să vină la tine). C: Oremus: Absolve quaesumus... (se spune rugăciunea de pomenire pentru răposatul respectiv, episcop sau preot, din interior). Preotul încheie rugăciunea: Requiem aeternam dona ei, Domine (Odihna veșnică dă-i-o lui, Doamne); c: Et lux perpetua luceat ei (Și lumina fără de sfârșit să-i strălucească); C. Requiescat in pace (Să se odihnească în pace); c: Amen. La cele trei stațiuni din jurul bisericii, rugăciunile de pomenire se spun în general pentru toți credincioșii răposați care au fost înmormântați în cimitirul din jurul bisericii, după obiceiul vechi.

La ora 10.30 se termină serviciul religios în biserica parohială, catedrală.

După cum se poate observa erau pomeniți zece preoți și episcopi înmormântați în catedrală. Din moment ce o parte dintre răposați sunt notați doar cu nume de botez, rezultă că pe timpul pr. Iosif Malinowski erau foarte cunoscuți. Pentru a ști exact cine sunt cei înmormântați în acele locuri lista cu numele întreg (mai puțin pr. Rochus), alături de schema puțin modificată, a fost reluată de un inventar al parohiei6 și de pr. Iosif Gabor7.

1. Rugăciunile începeau la locul unde este înmormântat episcopul Iosif Salandari, vizitator apostolic în Moldova (1864-1873) (în partea de nord a catedralei, în stânga crucierei). Documentele8 precizează că din cauza bolii a întrerupt de mai multe ori vizita pe care o făcea în parohiile din Moldova în anul 1873. Timp de trei luni a stat la pat, murind la 29 decembrie 1873, ultimele sale cuvinte fiind: "Isus, Maria, Iosif". Un discurs funebru a ținut în catedrală misionarul Michelangelo Galli, în limba franceză, și altul în românește, în capela Institutului "Notre Dame de Sion", preotul N.I. Camilli9. În registrul parohial10 moartea episcopului a fost trecută la 17 decembrie 1873, stil vechi, cu precizarea că avea 51 de ani, a fost îngrijit cu sfintele taine și a fost înmormântat în biserică. Probabil a fost înmormântat sub tronul episcopal (1a în schemă). În decembrie 188211, episcopul Camilli a mutat trupul episcopului în mormântul în care se află și astăzi. Într-o scrisoare din februarie 1883, el scria că, după aproape zece ani, trupul episcopului Salandari "era aproape intact, inclusiv părul și frumoasa lui barbă"12. Cu ocazia mutării trupului neînsuflețit a pus epitaful pe care este notat: "IOSEPHO SALANDARI Franciscali Conv. Epopo. Marcopol. Qui vice apostolica in Moldaviam missus pietate humilitate paupertate sollicitudine egregius quae in bonum commissae Provinciae potuit omnia egit puellarum disciplinae Virginibus Sioniticis adductis consuluit sed cito nimis die XXIX Decembris MDCCCLXXIII evolavit ad superos anno aetatis suae LI M VIII episcopatus IX M VI - NICOLAUS IOSEPHUS CAMILLI Picenus relligione sodalis Epus. Mosinop. Quartus ab illo Missionem eamdem apostolicam adeptus sanctissimi viri cuius regimen expertus virutem admiratus heic ossa transferri et monum poni curavit die XXIX Decembr MDCCCLXXXI" (Lui Iosif Salandari, franciscanului conv., episcop de Marcopoli, care, trimis în Moldova cu rang apostolic, vestit prin pietate, umilință, sărăcie, grijă, a făcut toate câte a putut spre binele provinciei încredințate. S-a îngrijit de educația tinerelor chemându-le pe surorile sioniste. Dar a trecut prea repede la cele veșnice în ziua de 29 decembrie 1873 având 51 de ani și 8 luni, 9 ani și 6 luni de episcopat. - NICOLAE IOSIF CAMILLI, Picen, coleg al ordinului, episcop de Mosynopolis, având al patrulea după el aceeași misiune apostolică, cunoscând conducerea acestui bărbat preasfânt, admirându-i virtutea, s-a îngrijit de transferarea osemintelor și realizarea monumentului, în ziua de 29 decembrie 1881)13.

2. Iosif-Bonaventura Berardi, ultimul episcop titular de Bacău (1815-1818) era pomenit în catedrală, în prezbiter, în partea de sud-est ("in cornu epistolae", adică în partea dreaptă). A decedat la Iași, la 20 aprilie 1818, în urma febrei tifoide contactate în timpul vizitei canonice în parohiile din Moldova. A primit sfintele taine de la preoții Ștefan Ianucci și Inocențiu Pamfili. Pe patul de moarte, episcopul a pronunțat cuvintele: "Iași, Iași, m-ai văzut!" A murit după opt zile de suferință, spunând: "In manus tuas, Domine, commendo spiritum meum"14. Ianoș Jerney, un cercetător maghiar, care a vizitat catedrala în anul 1844, notează că, pe lângă pietrele funerare de la baza peretelui de nord al bisericii, în biserica "construită acum 60 de ani" se găsesc "zidite cenotafele superiorilor de misiune Landi și Berardi"15. Cu siguranță, era vorba de epitafele care s-au pierdut odată cu modificarea bisericii din perioada 1964-1866.

3. Bonaventura Zabberoni, episcop la Vicariatul Apostolic al Moldovei (1825-1826). Era de trei luni ajuns în Iași, când la 15 iulie 1826 s-a îmbolnăvit de febră hepatică. Crezând că este o boală trecătoare și neluând nici un medicament, episcopul a murit la 30 iulie 182616. Pr. Iosif Gabor notează că episcopul a fost înmormântat "în prezbiter, sub banca "Gloria"17. Într-un document publicat de Nicolae Iorga și datat "după 30 iulie 1826", un martor la înmormântare precizează că episcopul a fost înmormântat "infra scamna ad dextrum, intrando ad ecclesiam, versus imaginem sancti Rochi" (sub băncile din dreapta cum intri în biserică, spre icoana sfântului Rochus) și că a fost înmormântat cu crucea și inelul de aur18. Diferențele cu privire la loc sunt de înțeles dacă se ia în calcul faptul că biserica a fost mărită în perioada 1864-1866.

4. Dominic (Bonaventura) Bartozzetti, preot adus de ep. Salandari pentru a se îngriji de educația și pregătirea tineretului catolic; a fost confesor al surorilor "Notre Dame de Sion"; a dus o viață exemplară19. Registrul decedaților precizează că murit la 16 august 1872, în vârstă de 57 de ani, îngrijit cu sfintele taine, fiind înmormântat în cimitirul catolic (Păcurari)20. Este vorba de data după stilul vechi, care înseamnă 28 august 1872 după stilul nou. A fost transferat în catedrală (în partea dreaptă, la altarul sfintei Fecioare).

5. Paul Sardi, episcop, vizitator apostolic în Moldova (1843-1848). În anul 1848, simțindu-se rău, a întrerupt vizita pastorală. Avea febră hepatică sau holeră. După 11 zile de suferință, a murit la 28 octombrie, stil vechi, adică 9 noiembrie 1848, stil nou, la vârsta de 51 de ani, îngrijit cu sfintele taine, înmormântat fiind în cimitirul catolic (Păcurari)21. Pe patul de moarte a fost asistat de misionarii Bernardin Amantini și Dionisie Zahaczewski. A fost transferat în catedrală (în partea opusă amvonului).

6. Alois Landi, preot, prefect apostolic (1806-1812). A construit capela "Sfântul Iosif" pe terenul cimitirului din Păcurari, cumpărat în 181022. Născut în anul 1770 la Bologna, a decedat la Iași la 22 ianuarie 1829 de febră malignă. Avea 60 de ani. A fost înmormântat lângă altarul sfântului Anton din biserica dinainte de restaurarea din 1864-186623. În schema pr. Iosif Malinowski este notat în catedrală, la mijloc, în partea de sud.

7. Rochus, preot, înmormântat sub confesional, nu a fost încă identificat.

8. Fidel Rocchi, preot, prefect apostolic (1784-1795), a fost înmormântat în catedrala ctitorită de el (la intrare, în partea dreaptă, 8a în schemă). Născut în Modena (Italia) în anul 1741, a decedat de ciumă la Iași la 8 septembrie 179524. La intrarea în catedrală, în partea dreaptă sub turn, se poate citi epitaful pr. Rocchi pus de pr. Alois Landi: "Hic Iacet Sepultus - A.R.P.M. - FIDELIS ROCCHI FANANO Mutinensis - Bulgariae XIII A. Miss. Apost. - Moldavae XI Praefectus - Ecclesiae Huius Aedificator - Obiit A. MDCCXCV 8 Sept. - Anno aetatis Suae LIV. - In Tesseram Gratitudinis Hoc - Marmore Tegebatur Anno MDCCCVIII - Cura A.R.P.M. - Aloysii Landi - Post Bina Lustra In Praefecturae - Officio - Successoris" ("Aici zace înmormântat - C.S. pr. M. - FIDELIS ROCCHI FANANO din Modena - 13 a. mis. apost. în Bulgaria - 11 prefect al Moldovei - constructor al acestei biserici - A murit în a. 1795, la 8 septembrie - în al 54-lea an al vieții sale. - în semn de recunoștință acesta - a fost acoperit cu marmură în anul 1808 - Prin grija C.S. pr. M. - Alois Landi - după doi ani de muncă - în misiunea - de succesor al prefecturii")25.

9. Dominic, preot, prefect apostolic (1801-1806), este înmormântat în catedrală, la mijloc, în partea stângă. Pr. Iosif Gabor26 îl identifică cu pr. Dominic Brocani. S-a născut în anul 1764 în Marche (Italia). Multă vreme nu s-a știut nici data, nici locul morții27, mai ales că în registrul răposaților nu este notat. La 15 septembrie 2010, cercetătorul dănuț Doboș a găsit în Arhiva Episcopiei un document care precizează: "Imus Rev. D. M. Dominicus Brocani anno 1839 die 30 maji stylo veteri e vita decesit eiusque corpus die sequenti in Ecclesia nostri consueti suffragii sepultum fuit" Așadar, a decedat la Iași, la 30 mai 1839.

10. Mathias Radislovich, preot, înmormântat în catedrală (în partea de nord, sub amvon). A decedat la 16 ianuarie 1829 stil vechi (28 ianuarie stil nou), la vârsta de 66 de ani, ca urmare a febrei maligne. Registrul decedaților notează (pr. Inocențiu Pamfili) că a fost înmormântat lângă altarul sfântului Francisc din biserica dinainte de restaurarea din 1864-186628.

După cum se poate observa, nu toți erau pomeniți în același loc unde au fost înmormântați. De exemplu, pentru pr. Fidel Rocchi se făceau rugăciuni în dreptul confesionalului din stânga, el fiind înmormântat la intrare pe dreapta.

Despre alți preoți și episcopi înmormântați în catedrală și notați ulterior în schemă se cunoaște din arhive. Despre ei se va scrie într-un viitor episod.

Pr. Cornel Cadar

Note

1 AERC Iași, dosar 3/1891-1907.

2 Iosif Malinowski, preot OFMConv. (1857-1916). Timp de 30 de ani a fost secretar, sfetnic și colaborator al ep. Nicolae-Iosif Camilli, în prima sa păstorire (1884-1894), și al succesorului său, episcopul Dominic Jaquet; administrator apostolic ad beneplacitum de la plecarea episcopului Jaquet până la revenirea arhiepiscopului-episcopului Camilli în 1904 și vicar general al acestuia (1904-1913), în a doua sa partorire; cinci ani a fost și paroh de Iași (1890-1895).

3 AERC Iași, dosar 3/1891-1907, f. 5.

4 Catedrala romano-catolică Iași, Editura "Presa Bună", Iași, 2008, p. 162-163; lista răposaților a fost reluată și trecută conform originalului (AERC Iași, dosar 3/1891-1907, f. 5.).

5 C = celebrantul; c = corul.

6 AERC Iași, Inventar, 31 decembrie 1974, f. 2-3, 53.

7 Iosif Gabor, Parohia Catolică Iași (ms.), Luizi-Călugăra, 1986, p. 154-156.

8 Dănuț Doboș (Catedrala romano-catolică Iași, Editura "Presa Bună", Iași, 2008, p. 125-131) citează ACG Conv., SXX/A-22/1872-1873; ACG Conv., SXX/A-23/1874-1875; AERC Iași, dosar 1/1854-1924, f. 22-23; AERC Iași, dosar 1/1845-1877, f. 81. Informații despre viața și moartea episcopului se găsesc și în Iosif Gabor, Parohia Catolică Iași (ms.), Luizi-Călugăra, 1986, p. 155; Fabian Doboș, "Din activitatea episcopului Iosif Salandari (1864-1873)", în "Buletin istoric", nr. 3/2002, p. 117-128; Dănuț Doboș, "Biserica «Adormirea Maicii Domnului din Iași»", în "Almanahul «Presa Bună»", Iași, 2004, p. 176; Petru Tocănel, Storia della Chiesa Cattolica in Romania, vol. III, Padova, 1965, p. 588-590; Iosif Gabor, Iosif Simon, Necrolog, p. 255; Bonaventura Morariu, "Seria cronologică a episcopilor și prefecților apostolici ai Misiunii Fraților Minori Conventuali din Moldova (România) în secolul al XIX-lea", în "Almanahul «Presa Bună» 2013", Iași, 2014, p. 172-199; Catedrala romano-catolică Iași, Editura "Presa Bună", Iași, 2008, p. 77-84.

9 Discursul ținut de preotul Camilli a fost publicat în anul 1897 la Bologna (Italia) în revista franciscană Divin Salvatore.

10 AERC Iași, Liber mortuorum, tom II, 1856-1900, nepaginat, la anul 1873, poz. 9.

11 Petru Tocănel (Storia della Chiesa Cattolica in Romania, vol. III, Padova, 1965, p. 675, n. 53), Iosif Gabor (Parohia Catolică Iași (ms.), Luizi-Călugăra, 1986, p. 155) și Dănuț Doboș (Catedrala romano-catolică Iași, Editura "Presa Bună", Iași, 2008, p. 131) rețin că ar fi 14 decembrie, epitaful notează 29 decembrie.

12 Dănuț Doboș, "Biserica «Adormirea Maicii Domnului din Iași»", în "Almanahul «Presa Bună»", Iași, 2004, p. 176.

13 Bonaventura Morariu, "Seria cronologică a episcopilor și prefecților apostolici ai Misiunii Fraților Minori Conventuali din Moldova (România) în secolul al XIX-lea", în "Almanahul «Presa Bună» 2013", Iași, 2014, p. 198, nota 20.

14 Petru Tocănel, Storia della Chiesa Cattolica in Romania, vol. III, Padova, 1965, p. 164; Iosif Gabor, Parohia Catolică Iași (ms.), Luizi-Călugăra, 1986, p. 155; Iosif Gabor, Iosif Simon, Necrolog, p. 99; Bonaventura Morariu, "Seria cronologică a episcopilor și prefecților apostolici ai Misiunii Fraților Minori Conventuali din Moldova (România) în secolul al XIX-lea", în "Almanahul «Presa Bună» 2013", Iași, 2014, p. 174 (reține ca dată a morții 20 martie / 1 aprilie 1818); Catedrala romano-catolică Iași, Editura "Presa Bună", Iași, 2008, p. 121; Fabian Doboș, "Din activitatea ultimului episcop de Bacău: Iosif Bonaventura Berardi OFMConv.", în "Buletin istoric", nr. 2/2001, p. 44-49 (reține ca dată a morții 13 aprilie 1818).

15 Jerney, Călătorii în Est pentru investigarea țării de baștină a maghiarimii 1844-1845, Ediție bilingvă, Editura "Harghita", Miercurea Ciuc, 2011, p. 241.

16 Petru Tocănel, op. cit, vol. III, p. I, p. 210; Iosif Gabor, Iosif Simon, Necrolog, p. 160-161; Bonaventura Morariu, "Seria cronologică a episcopilor și prefecților apostolici ai Misiunii Fraților Minori Conventuali din Moldova (România) în secolul al XIX-lea", în "Almanahul «Presa Bună» 2013", Iași, 2014, p. 175 (reține ca dată a morții 29 iulie 1826).

17 Iosif Gabor, Parohia Catolică Iași (ms.), Luizi-Călugăra, 1986, p. 155; În Catedrala romano-catolică Iași, Editura "Presa Bună", Iași, 2008, p. 121, se citează eronat că ar fi înmormântat "sub banca de împărtășanie a bisericii actuale".

18 Nicolae Iorga, Studii și documente, vol. I-II, București, 1901, p. 208.

19 Iosif Gabor, Iosif Simon, Necrolog, p. 179 (este trecut cu numele Bonaventura Bartozzetti); Bonaventura Morariu, "Seria cronologică a episcopilor și prefecților apostolici ai Misiunii Fraților Minori Conventuali din Moldova (România) în secolul al XIX-lea", în "Almanahul «Presa Bună» 2013", Iași, 2014, p. 180, 182; Petru Tocănel, op. cit, vol. III, p. I, p. 584; Catedrala romano-catolică Iași, Editura "Presa Bună", Iași, 2008, p. 125.

20 AERC Iași, dosar 1/1856-1900, nepaginat, poziția 7/1872.

21 AERC Iași, dosar 1/1827-1855, f. 123, poziția 7. Despre activitatea acestui episcop se găsesc informații în Iosif Gabor, Iosif Simon, Necrolog, p. 229-230 (data morții este notată eronat la 19 noiembrie); Catedrala romano-catolică Iași, Editura "Presa Bună", Iași, 2008, p. 122-123; Bonaventura Morariu, "Seria cronologică a episcopilor și prefecților apostolici ai Misiunii Fraților Minori Conventuali din Moldova (România) în secolul al XIX-lea", în "Almanahul «Presa Bună» 2013", Iași, 2014, p. 178; Petru Tocănel, op. cit., vol. III, p. 230, 401.

22 Iosif Gabor, Iosif Simon, Necrolog, p. 34. Alte informații despre activitatea pr. Landi se găsesc în: Catedrala romano-catolică Iași, Editura "Presa Bună", Iași, 2008, p. 123; Bonaventura Morariu, "Seria cronologică a episcopilor și prefecților apostolici ai Misiunii Fraților Minori Conventuali din Moldova (România) în secolul al XIX-lea", în "Almanahul «Presa Bună» 2013", Iași, 2014, p. 176; Bonaventura Morariu, "Seria cronologică a prefecților apostolici ai vechii noastre Misiuni în Moldova și Țara Românească în sec. al XVII-lea și al XVIII-lea", în "Almanahul «Presa Bună» 2012", Iași, 2013, p. 172.

23 AERC Iași, dosar 1/1827-1855, f. 9, poziția 5.

24 Petru Tocănel, op. cit, vol. III, p. I, p. 23, 126. Alte informații în Iosif Gabor, Iosif Simon, Necrolog, p. 187; Bonaventura Morariu, "Seria cronologică a prefecților apostolici ai vechii noastre Misiuni în Moldova și Țara Românească în sec. al XVII-lea și al XVIII-lea", în "Almanahul «Presa Bună» 2012", Iași, 2013, p. 171; Catedrala romano-catolică Iași, Editura "Presa Bună", Iași, 2008, p. 131.

25 Bonaventura Morariu, "Seria cronologică a prefecților apostolici ai vechii noastre Misiuni în Moldova și Țara Românească în sec. al XVII-lea și al XVIII-lea", în "Almanahul «Presa Bună» 2012", Iași, 2013, p. 174, nota 46. 26 Iosif Gabor, Parohia Catolică Iași (ms.), Luizi-Călugăra, 1986, p. 156. (reține ca an al morții 1840); Iosif Gabor, Ierarhia catolică a Moldovei II: Episcopia de Bacău (ms.), Nisiporești, 1970, p. 266 (428) (notează că a murit al Faraoani). Alte informații se găsesc în: Iosif Gabor, Iosif Simon, Necrolog, p. 154; Catedrala romano-catolică Iași, Editura "Presa Bună", Iași, 2008, p. 124; Petru Tocănel, op. cit., vol. III, p. 63, 277; Bonaventura Morariu, "Seria cronologică a prefecților apostolici ai vechii noastre Misiuni în Moldova și Țara Românească în sec. al XVII-lea și al XVIII-lea", în "Almanahul «Presa Bună» 2012", Iași, 2013, p. 172.

27 Iosif Gabor, Iosif Simon, Necrolog, p. 154, notează 18 iulie 1839, la Faraoani; ??Iosif Gabor, Monografia Bacău, notează Săbăoani???.

28 AERC Iași, dosar 1/1827-1855, tom I, f. 9, poziția 1; Petru Tocănel, op. cit., vol. III, p. I, p. 236; Iosif Gabor, Iosif Simon, Necrolog, p. 234, notează eronat data morții la 28 noiembrie 1828.

Mai multe imagini puteți vedea în albumul foto: Preoți și episcopi înmormântați în catedrala din Iași (I)

* * *

Din aceeași serie:

Preoți înmormântați în Moldova (XVI): Onești, Ciucani, Frumoasa

Preoți înmormântați în Moldova (XV): Galbeni, Horgești, Văleni

Preoți înmormântați în Moldova (XIV): Săbăoani

Preoți înmormântați în Moldova (XIII): Cleja

Preoți înmormântați în Moldova (XII): Nicolae Bălcescu

Preoți înmormântați în Moldova (XI). Adjudeni

Preoți înmormântați în Moldova (X). Bălușești, Traian și Bijghir

Preoți înmormântați în Moldova (IX). Mărgineni

Preoți înmormântați în Moldova (VIII). Luizi-Călugăra

Preoți înmormântați în Moldova (VII). Tămășeni

Preoți înmormântați în Moldova (VI). Faraoani-Valea Mare

Preoți înmormântați în Moldova (V). Valea Seacă și Valea Mică

Preoți înmormântați în Moldova (IV). Focșani și Butea

Preoți înmormântați în Moldova (III). Rădăuți, Țibeni și Voievodeasa

Preoți înmormântați în Moldova (II). Vatra Dornei și Horlești

Preoți înmormântați în Moldova (I). Solonețu Nou, Cacica și Gura Humorului

Preoți înmormântați în Iași
 


lecturi: 75.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat