Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

În ajunul Paștelui, adunare de semnături în parohiile rusești împotriva avortului

De Nina Achmatova

În ajunul Paștelui ortodox, la 30 aprilie, se va face în toate parohiile ortodoxe din Rusia o adunare de semnături pentru apărarea embrionului și pentru interzicerea avortului. După cum prezintă Interfax, inițiativa este sprijinită de duhovnicul patriarhului de Moscova, starețul Ilya (Nozdrin) și este promovată de mișcarea "Pentru viață", care speră să adune în fiecare parohie mai multe mii de semnături. În ziua ajunului Paștelui, bisericile vor fi pline de credincioși care vin pentru tradiționala sfințire a dulciurilor și a ouălor. "Deocamdată am adunat 200 de mii de semnături, dar obiectivul nostru este să ajungem la un milion", a spus starețul Ilya. Apelul de a șterge avortul de pe lista de practici acoperite de sistemul sanitar public a fost susținut de mai multe ori de însuși patriarhul Kiril.

Rusia este printre primele țări din lume în privința procentului de avorturi. Numeroase femei nasc și abandonează copilul la spital. Până în urmă cu doi ani, pentru Rusia se vorbea despre "comă demografică", din anul 2014 situația pare să se fi îmbunătățit puțin. Statul a realizat o serie de măsuri care îi stimulează pe părinți să aibă mai mult de un copil. Printre acestea, programul "capitalului matern" care prevede un ajutor una tantum pentru nașterea a doi și a mai mulți copii. În politica sa pentru reluarea demografică, guvernul se bazează mult pe sprijinul Bisericii ortodoxe care gestionează 29 de centre de crize pentru femeile însărcinate și mamele single cu copii. Anul trecut, peste 5.500 de femei au primit în aceste centre asistență.

Uniunea Sovietică a fost prima țară care a legalizat avortul în anul 1920, interzis din nou de Stalin (din anul 1936 până la moartea sa în anul 1954) interesat să stimuleze nașterile. În același scop, Partidul Comunist a dăruit recunoașteri și bani perechilor mai prolifice, dar imediat după căderea URSS scăderea demografică a devenit de neoprit: din anul 1992 până în anul 2008 populația a scăzut cu peste 12 milioane de persoane ajungând până la circa 143 milioane. Națiunile Unite prevăd că pentru anul 2050 Rusia va pierde o cincime din populația sa, ajungând la 116 milioane. Fenomenul este datorat unei diete alimentare sărace care provoacă probleme cardiace, nivelului ridicat de alcoolism printre bărbați, răspândirii SIDA și numărului ridicat de morți violente.

(După AsiaNews, 25 aprilie 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat