Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Ladispoli: Celebrarea sfântului Mir

Prezența episcopului auxiliar de Iași, PS Aurel Percă, preoții oaspeți prezenți la sărbătoare, cei 14 candidați la sfântul Mir, costumele populare, împodobirea bisericii, minunatele cântece dedicate Duhului Sfânt, biserica plină de credincioși au fost câteva din semnele concrete că toți credincioșii din Ladispoli și împrejurimi, coordonați de pr. paroh Adrian Chili, știu cum să pregătească o zi cu adevărat specială, cum este celebrarea sacramentului sfântului Mir, eveniment desfășurat duminică, 24 aprilie 2016.

Așa cum apostolii s-au pregătit cu multă nerăbdare pentru primirea Mângâietorului promis de Isus Cristos, la fel și acești candidați, timp de aproape un an de zile, s-au pregătit prin cateheză, prin cântec și prin rugăciune, pentru a-1 primi pe Duhul Sfânt, dar și dătător de daruri.

După ce vineri, 22 aprilie, au fost ultimele repetiții și mai ales pregătirea sufletească printr-o spovadă bună, duminică dimineața, la zâmbetul soarelui care strălucea pe cer, în ciuda previziunilor meteo de ploi torențiale, întreaga comunitate, în frunte cu cei ce urmau să fie miruiți l-au întâmpinat pe episcopul nostru drag, Aurel Percă, în fața bisericii, așa cum obișnuim în România: cu pâine și sare. Episcopul, după ce ne-a binecuvântat cu sfânta cruce și ne-a stropit cu apa sfințită, a salutat pe toți cei prezenți și a făcut un mic dialog cu cei care urmau să primească apoi sfântul Mir.

Astfel, duminică, 24 aprilie 2016, la sunetul clopotului și însoțiți de cântarea "Vino, Duhule Sfinte" a plecat procesiunea alcătuită din cei miruiți, preoții concelebranți și episcop spre biserica "Sfântul Ioan Botezătorul" din Ladispoli, pentru ca să înceapă sfânta Liturghie solemnă a Mirului, de la ora 9.30.

În numele părintelui Adrian și în numele întregii comunități, un reprezentat al candidaților la sfântul Mir a spus din toată inima PS Aurel Percă și preoților oaspeți: Bine ați venit în mijlocul nostru: "Bucuria de a vă avea în mijlocul nostru este mereu mare, dar astăzi avem un motiv în plus de bucurie, deoarece dorim să celebrați sfânta Liturghie, în cadrul căreia să administrați sacramentul sfântului Mir nouă, celor 14 candidați".

Însuflețiți de minunatele cântări intonate de corul comunității noastre "Sfânta Cecilia", dirijat de doamna Adriana, după citirea lecturilor de către cei care urmau să fie miruiți și intonarea Evangheliei, a urmat un mic dialog dintre părintele paroh, episcop și candidații la sfântul Mir, care s-a încheiat cu întrebarea PS Aurel: "Ce așteptați astăzi de la milostivirea lui Dumnezeu prin primirea Duhului Sfânt?", la care cei ce urmau să fie miruiți au răspuns: "Dorim ca Duhul Sfânt, pe care îl vom primi acum la Mir, cu darurile sale, să ne întărească pentru ca să putem mărturisi cu tărie credința creștină și să trăim conform cu principiile și învățăturile transmise de Biserică".

Predica PS Percă a pătruns în sufletele tuturor, deoarece în calitate de păstor al diecezei noastre a știut să ajungă la sufletele tuturor, dar și pentru faptul că făcând anumite întrebări celor ce urmau să fie miruiți, ne-a făcut pe noi toți să ne reamintim cât de importantă este credința noastră chiar și aici departe de casă și mai ales să cât de esențială este prezența Duhului sfânt în viața noastră.

După mărturisirea de credința și rugăciunea de invocare a Duhului Sfânt a urmat momentul culminant al celebrării, primirea sacramentului sfântului Mir de către cei 14 candidați. Ca o laudă și mulțumire adusă lui Dumnezeu după acest moment profund și emoționant, cei deja miruiți au intonat rugăciunea credincioșilor și au prezentat darurilor la ofertoriu, pregătite în mod special pentru acest eveniment.

După primirea sfântului Duh cu cele șapte daruri ale sale și hrăniți de trupul și sângele lui Isus cel viu, în sfânta Împărtășanie, o mamă a celor care au fost sărbătoriți, a mulțumit bunului Dumnezeu pentru minunata ocazie de har, binecuvântare și creștere sufletească pe care ne-a oferit-o tuturor; a mulțumit PS Aurel Percă pentru prezența sa în mijlocul nostru și pentru că ni l-a dăruit pe Duhul Sfântul cu darurile sale; a mulțumit preoților care au stat la spovadă (pr. Romeo Neculai și pr. Vasile Petrișor) cât și preoților oaspeți (pr. Iacovici Isidor, pr. Iulian Robu și diaconului Enzo Crialesi) care ne-au făcut să simțim atât iubirea milostivă a lui Dumnezeu cât și bucuria de a fi împreună în jurul altarului; a mulțumit pr. paroh Adrian și cateheților Claudiu și Monica pentru că s-au străduit să-i învețe pe copii lor tainele credinței și ale Duhului Sfânt; a mulțumit apoi corului și tuturor celor care s-au implicat pentru ca această sărbătoare să fie cât mai frumoasă.

Astăzi când bucuria noastră este nespus de mare, îl rugăm pe Duhul Sfânt să rămână mereu în inimile noastre, în special în sufletele acestor 14 candidați la Sfântul Mir, și să ne ajute să ne trăim cu adevărat credința, chiar și aici departe de casă, pentru a fi astfel adevărați fii ai Bisericii care-și cunosc, iubesc, trăiesc, apară, și-și mărturisesc credința.

Claudiu și Monica-Lucia

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 24 aprilie: Ladispoli: Celebrarea sfântului Mir


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat