Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Vizita Sfântului Părinte la Mariapolis din Roma (24 aprilie 2016)

Duminică, 24 aprilie 2016, Sfântul Părinte a mers pe neașteptate la Galoppatoio din Villa Borghese pentru a interveni la Mariapolis din Roma, care în acest an se desfășoară în cadrul "Satului pentru pământ" promovat de Earth Day Italia și de Mișcarea Focolarinilor. Publicăm în continuare textul discursului pe care papa Francisc l-a adresat participanților:

Auzindu-vă vorbind, mi-au venit în minte două imagini: deșertul și pădurea. M-am gândit: acești oameni, voi toți, iau deșertul pentru a-l transforma în pădure. Merg unde este deșertul, unde nu este speranță, și fac lucruri care fac ca acest deșert să devină pădure. Pădurea este plină de copaci, este plină de verde, dar prea dezordonată... dar așa este viața! Și a trece de la deșert la pădure este un muncă frumoasă pe care voi o faceți. Voi transformați deșerturi în păduri! Și apoi se va vedea cum se pot aranja anumite lucruri din pădure... Dar acolo este viață, aici nu: în deșert este moarte.

Atâtea deșerturi în orașe, atâtea deșerturi în viața persoanelor care nu au viitor, pentru că există mereu - și subliniez un cuvânt spus aici - mereu există prejudecățile, fricile. Și acești oameni trebuie să trăiască și să moară în deșert, în oraș. Voi faceți minunea cu munca voastră de a schimba deșertul în păduri: mergeți înainte așa. Dar cum este planul vostru de lucru? Nu știu... Noi ne apropiem și vedem ce putem face. Și aceasta este viață! Pentru că viața trebuie luată așa cum vine. Este ca portarul la fotbal: ia mingea de acolo de unde o aruncă... vine de aici, de acolo... Dar nu trebuie să ne fie frică de viață, să nu ne fie frică de conflicte. Odată mi-a spus cineva că - nu știu dacă este adevărat, dacă vrea cineva poate să verifice, eu n-am verificat - cuvântul conflict în limba chineză este format din două semne: un semn care înseamnă "risc" și un alt semn care înseamnă "oportunitate". Conflictul, este adevărat, e un risc dar e și o oportunitate.

Conflictul putem să-l luăm ca un lucru de care să ne îndepărtăm: "Nu, acolo este un conflict, eu stau departe". Noi creștinii cunoaștem bine ce a făcut levitul, ce a făcut preotul, cu sărmanul om căzut pe drum. Au făcut un drum pentru a nu vedea, pentru a nu se apropia (cf. Lc 10,30-37). Cine nu riscă, niciodată nu se poate apropia de realitate: pentru a cunoaște realitatea, dar și pentru a o cunoaște cu inima, este necesar să ne apropiem. Și a ne apropia este un risc, dar și o oportunitate: pentru mine și pentru persoana de care mă apropii. Pentru mine și pentru comunitatea de care mă apropii. Mă gândesc la mărturiile pe care le-ați dat, de exemplu în închisoare, cu toată munca voastră. Conflictul: niciodată, niciodată, niciodată să nu ne întoarcem privirea pentru a nu vedea conflictul. Conflictele trebuie asumate, relele trebuie să se asume pentru a le rezolva.

Deșertul este urât, fie cel care este în inima noastră a tuturor, fie cel care este în oraș, în periferii, este un lucru urât. Și deșertul care este în cartierele protejate... Este urât, deșertul este și acolo. Dar nu trebuie să ne fie frică să mergem în deșert pentru a-l transforma în pădure; este viață exuberantă și se poate merge pentru a șterge atâtea lacrimi pentru ca toți să poată zâmbi.

Mă face să mă gândesc mult acel psalm al poporului lui Israel, când era în exil în Babilon, și spuneau: "Nu putem cânta cântările noastre, pentru că suntem în țară străină". Aveau instrumentele, acolo cu ei, dar nu aveau bucurie pentru că erau ostatici în țară străină. Însă când au fost eliberați, spune Psalmul, "nu putea să credem, gura noastră s-a umplut de zâmbet" (cf. Ps 137). Și astfel în acea trecere de la deșert la pădure, la viață, este zâmbetul.

Vă dau o temă de făcut "acasă": priviți într-o zi fața persoanelor când mergeți pe stradă: sunt preocupate, fiecare este închis în el însuși, lipsește zâmbetul, lipsește duioșia, cu alte cuvinte prietenia socială, ne lipsește această prietenie socială. Unde nu este prietenia socială este mereu ura, războiul. Noi trăim un "al treilea război mondial pe bucăți", peste tot. Priviți harta geografică a lumii și veți vedea asta. În schimb prietenia socială, de atâtea ori trebuie făcută cu iertarea - primul cuvânt - cu iertarea. De atâtea ori se face cu apropierea: eu mă apropii de acea problemă, de acel conflict, de acea dificultate, așa cum am auzit că fac acești tineri și tinere curajoși în locurile unde se joacă jocuri de noroc și atâția oameni pierd totul acolo, totul, totul. La Buenos Aires am văzut femei bătrâne care mergeau la bancă pentru a lua pensia și apoi imediat la cazinou, imediat! A ne apropia de locul conflictului. Și acești [tineri] merg, se apropie. A ne apropia...

Și este și un alt lucru care are de-a face cu jocul, cu sportul și cu arta: este gratuitatea. Prietenia socială se face în gratuitate și această înțelepciune a gratuității se învață, se învață: cu jocul, cu sportul, cu arta, cu bucuria de a sta împreună, cu apropierea... Este un cuvânt, gratuitate, care nu trebuie uitat în această lume, unde pare că dacă tu nu plătești nu poți trăi, unde persoana, bărbatul și femeia, pe care Dumnezeu i-a creat chiar în centrul lumii, pentru a fi și în centrul economiei, au fost alungați și în centru avem un frumos dumnezeu, dumnezeul ban. Astăzi în centrul lumii este dumnezeul ban și cei care se pot apropia ca să adore acest dumnezeu se apropie și cei care nu pot ajung în foamete, în boli, în exploatare... Gândiți-vă la exploatarea copiilor, a tinerilor.

Gratuitate: este cuvântul-cheie. Gratuitate care face în așa fel încât eu îmi dau viața așa cum este, pentru a merge cu ceilalți și a face ca acest deșert să devină pădure. Gratuitate, acesta este un lucru frumos!

Și iertare, precum și, a ierta. Deoarece, cu iertarea, supărarea, resentimentul se îndepărtează. Și apoi a construi mereu, a nu distruge, a construi.

Iată, acestea sunt lucrurile care îmi vin în minte. Și cum se face asta? Pur și simplu având conștiința că toți avem ceva în comun, toți suntem umani. Și în această umanitate ne apropiem pentru a lucra împreună. "Dar eu sunt de această religie, de acea religie...". Nu contează! Înainte cu toții pentru a lucra împreună. A ne respecta, a ne respecta! Și astfel vom vedea această minune: minunea unui deșert care devine pădure.

Multe mulțumire pentru tot ceea ce faceți! Mulțumesc.

Francisc

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat