Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

A murit cardinalul Cottier

Teolog al Casei Pontificale din 1989 până în 2005

Cardinalul dominican elvețian Georges Marie Martin Cottier, teolog emerit al Casei Pontificale, a murit joi seara, 31 martie, la policlinica "Agostino Gemelli" din Roma. La 25 aprilie ar fi împlinit nouăzeci și patru de ani: de fapt, s-a născut în 1922 la Carouge (Geneva). A primit hirotonirea prezbiterală la 2 iulie 1951. La 18 decembrie 1989 Ioan Paul al II-lea l-a numit teolog al Casei Pontificale. Ales pentru biserica titulară din Tullia, cu titlul personal de arhiepiscop, la 7 octombrie 2003, a primit consacrarea episcopală la 20 octombrie. Și în consistoriul din 21 octombrie 2003 a fost creat și publicat cardinal al titlului "Sfinții Dominic și Xist", diaconie ridicată "pro hac vice" la titlul prezbiteral. Înmormântarea va fi celebrată sâmbătă dimineața, 2 aprilie, în bazilica vaticană, de cardinalul decan Angelo Sodano. Papa va prezida ritul "ultima commendatio" și "valedictio".

"Regăsesc Conciliul al II-lea din Vatican în cei trei Papi pe care i-am slujit: Ioan Paul al II-lea, Benedict al XVI-lea și Francisc". Cu aceste cuvinte teologul Cottier reparcurgea lunga slujire a Bisericii, trăită în spiritul motoului său Veritas et misericordia. El a străbătut aproape o sută de ani ca protagonist, în prima linie în bifurcațiile cruciale din secolul al XX-lea, confruntându-se curajos cu ideologiile timpului, participând personal la lucrările conciliare și susținând dialogul ecumenic.

Totul cu acea "precizie elvețiană", s-ar putea spune, pe care a învățat-o de foarte tânăr în familia sa: bunicul Emanuel era maestru ceasornicar și a fost la fel și tatăl Louis, inventatorul ceasului cu ora universală (world time) care permite să se aibă, în același timp cu orarul locului, pe cel care corespunde în diferite țări. Și astăzi la Carouge este vie amintirea tatălui cardinalului: lui îi este dedicat parcul citadin și operele sale sunt expuse în muzeul civic.

După ce a frecventat școala primară la Carouge și colegiul la Geneva, în 1941 tânărul Georges Marie Martin a obținut bacalaureatul. Înscris la Universitatea din Geneva, unde a absolvit în litere clasice în 1944, deja în lecțiile aglomerate din 1943 și-a ridicat glasul pentru a exprima împotrivirea sa față de nazism.

Intrat în ordinul dominican în 1945, a desfășurat apoi studiile filozofice și teologice la Ateneul Pontifical "Sfântul Toma de Aquino" (Angelicum) la Roma, obținând bacalaureatul în filozofie și licența în teologie.

În 1952 s-a întors la Geneva pentru a aprofunda formarea sa și în 1959 a apărat teza de doctorat la facultatea de litere cu tema: "Ateismul tânărului Marx și originile sale hegeliene".

În 1962 a asumat catedra liberă în facultatea de litere din Geneva și în 1971 a fost numit responsabil al cursurilor din aceeași facultate, unde a continuat să predea până în 1987.

Între 1973 și 1990 a fost și responsabil al cursurilor de istorie a filozofie modernă și contemporană la Universitatea din Freiburg. A fost și visiting professor la Universitatea "Sacro Cuore" din Milano (1985-1986) și la Universitatea din Padova (1986).

O perioadă decisivă pentru viața sa a fost participarea la lucrările Conciliului al II-lea din Vatican, mai întâi ca expert privat al monseniorului Charles de Provench?res, arhiepiscop de Aix-en-Provence și, în ultima sesiune, împreună cu cardinalul Charles Journet. În afară de asta a fost consultant pontifical în dialogul ecumenic cu aceia care nu cred, participând la o serie de colocvii la Lubliana, Budapesta, Strasbourg și Moscova.

În 1986 a fost numit membru al Comisiei Teologice Internaționale unde, în 1989, a devenit secretar. La 18 decembrie 1989, Ioan Paul al II-lea l-a numit teolog al Casei Pontificale. În martie 1990 a predicat exercițiile spirituale Papei și Curiei Romane. "Consacrați în adevăr", expresie luată din Evanghelia sfântului Ioan (17,19) este tema aleasă de el pentru meditațiile sale.

Consultant al Congregației pentru Doctrina Credinței, unde a colaborat direct cu cardinalul prefect Joseph Ratzinger, și al Consiliului Pontifical al Culturii, Cottier a fost membru al multor instituții: între acestea, Academia Pontificală a Științelor, Academia Pontificală a Sfântului Toma de Aquino, Academia Pontificală de Teologie, Institutul Internațional de Sinteză a Societății Görres (Germania), Foundation a cardinalului Journet din Freiburg. A fost membru și al Cercle Jacques et Ra?ssa Maritain și al Comitetului pentru Întâlniri Internaționale din Geneva. În afară de faptul că a fost președinte al Comisiei istorico-teologice instituite de Comitetul Central al Marelui Jubileu din Anul 2000 și director al revistei "Nova et Vetera" (Geneva), întemeiată de cardinalul Journet.

În ajunul creării sale drept cardinal, în consistoriul din 21 octombrie 2003, a primit consacrarea episcopală din mâinile cardinalului Christoph Schönborn, arhiepiscop de Viena și confratele său în ordinul predicatorilor.

Confirmat în funcția sa de Benedict al XVI-lea, cardinalul Cottier a continuat să-și desfășoare slujirea de teolog al Casei Pontificale până la 1 decembrie 2005.

(După L'Osservatore Romano, 2 aprilie 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 11.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat