Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Traian: Familii din Pildești, continuând tradiția zilelor de reculegere

Sunt ani buni, aproape 18, de când Grupul de familii din Pildești organizează zile de reculegere în momentele forte din an, timpul Postului Mare și Advent. În acest an, analizând programul Centrului "Gaudium et Spes" de la Traian, am considerat mai oportun să ieșim din comunitate și să întâlnim familii din alte comunități, vibrând împreună pe un subiect comun, participând la ziua de reculegere pentru laici organizată în ziua de 13 martie 2016. Surpriza mare a fost că noi eram majoritatea.

Acest lucru nu ne-a descurajat deloc... și cu entuziasm am început ziua de reculegere.

Milostivirea lui Dumnezeu în timpuri de criză - aceasta este tema generală propusă de pr. Claudiu Eva, SVD, de la mănăstirea "SS. Ciril și Metodiu" din Cordun, pe parcursul acestui an jubiliar dedicat milostivirii lui Dumnezeu, concretizată în zile de reculegere și aprofundare.

Duminică, 13 martie a fost primul popas, într-un context adecvat, oferit nouă în Centrul "Gaudium et Spes" din Traian.

Părintele ne-a invitat să privim acest parcurs ca un drum, ca acel drum făcut de Isus și ucenici spre Emaus... și începând cu Moise, profeții, psalmii să ajungem să înțelegem mai bine mesajul lui Dumnezeu... ba mai mult, înțelegând mesajul, acesta să devină viață.

După incursiunea generală, am intrat în această aventură, curioși la ce avea să ne provoace prima meditație a dimineții cu tema Milostivirea în deșertul exodului.

Ne-am dat seama după această meditație că este important să citim aceste episoade ale istoriei lui Israel în deșert ca experiențe umane care plămădesc viața pe drumul ei. Să privim viața noastră așa cum este ea, ca un deșert, nu ca un drum deja trasat... întrebându-ne: Unde mergem? În cine putem să ne încredem? Unde duce acest drum, adesea presărat cu tentații, tensiuni, conflicte, eșecuri, deziluzii?

După meditație, am avut ocazia să reflectăm la acest aspect, personal sau între noi, doi sau mai mulți. Am avut și posibilitatea de a beneficia de milostivirea lui Dumnezeu prin ocaziile de spovadă, ca mai apoi să ne bucuram împreună de banchetul euharistic. Lecturile propuse pentru această duminică, explicate în omilia făcută de pr. Claudiu, avea să întregească cadrul trasat în prima meditație. "Acela dintre voi care este fără de păcat să arunce primul cu piatra în ea!" - un mesaj foarte profund. Și aș dori să amintesc doar un îndemn făcut de părintele la Liturghie: ca din aceste pietre, ale răutății, invidiei, a reproșurilor, violenței, pe care avem tendința de a le arunca în semenul nostru, să încercăm să construim punți de legătură și de armonie între noi.

După prânz, programul a continuat cu a doua meditație: Pedagogia iubitoare a lui Dumnezeu.

Prin această meditație părintele ne-a ajutat să înțelegem cum își revelează Dumnezeu milostivirea sa.

Un Dumnezeu care nu vrea să își arate superioritatea și autoritarismul, dar care intervine, mai ales când poporul său se afundă în mijlocul unei crize care afectează identitatea sa. Un Dumnezeu care conduce și însoțește.

Ziua de reculegere s-a încheiat cu un scurt moment de adorație, atunci când am avut ocazia să-i mulțumim lui Dumnezeu pentru această șansă de a fi împreună, pentru familiile noastre și pentru toate intențiile rostite sau în inimă păstrate.

Mulțumim părintelui Claudiu Eva pentru această zi minunata, părintelui Adrian Faraoanu pentru găzduire și disponibilitate la momentul spovezilor.

Concluzionând, a meritat. O duminică petrecută altfel. Facem acest lucru de 18 ani și nu ne-am plictisit.

Părinte Claudiu, un sincer mulțumesc! Vom veni și pe 8 mai... și la celelalte provocări. Slavă Domnului avem o locație la îndemâna tuturor, oameni pregătiți să ne ajute, mai rămâne să facem rost de ceva timp și o inimă deschisă... de restul se ocupă Dumnezeu.

Gabriela Martișcă-Frîncu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 13 martie: Traian: Familii din Pildești, continuând tradiția zilelor de reculegere


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat