Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Kemer (Turcia): Prima întâlnire interconfesională a specialiștilor în traducerile Bibliei

Prima întâlnire interconfesională a comisiei Federației Biblice Catolice și a comisiei Societăților Biblice Unite, reunind 75 de specialiști, dintre care patru catolici, implicați în traducerile Bibliei în diferite țări de pe glob, s-a desfășurat în localitatea Kemer din Turcia, în perioada 6-11 martie 2016. Printre participanți a fost și pr. Eduard Patrașcu, din cadrul FBC, pentru secțiunea Europa.

Cu ocazia adunării generale a Federației Biblice Catolice (FBC) care a avut loc anul trecut în iunie, se pusese problema de a încerca un fel de coordonare la nivel mondial a diferitelor inițiative de traducere a Bibliei care se realizează în diferitele țări de pe glob. Problemele sunt multiple și de foarte mare amploare, pentru că există foarte multe organizații sau edituri care fac sau organizează traduceri ale Bibliei, îndeosebi în comunitățile protestante. Acesta a fost motivul pentru care adunarea generală a propus și a adoptat anul trecut proiectul de a înființa și în Biserica Catolică o structură care să încerce acest lucru și, mai ales, să poate întra în contact cu ceea ce comunitățile protestante au deja de mult timp, anume Societățile Biblice Unite (SBU). Acest SBU este o structura internațională care de mai bine de un secol reunește toate organizațiile naționale de promovare a Scripturii, inclusiv deci pe cele care se ocupă direct de traducerea și revizuirea permanentă a Bibliei - https://www.unitedbiblesocieties.org/bible-societies.

Cât privește partea catolică, nu exista încă o astfel de structură în niciuna din instituțiile Bisericii. Comisia Pontificală Biblică nu are în componența sa un sector care să se ocupe direct de traducerile care se fac în lumea catolică; nici Federația Biblică Catolică (http://c-b-f.org), până anul trecut nu avea concret o structură care să încerce să aibă informații referitoare la această muncă de răspândire a Sfintei Scripturi. Oricum, de anul trecut acest lucru există; iar la finele lui 2015 s-a și concretizat respectiva structură. Fapt pentru care, în momentul de față se încearcă adunarea de informații referitoare la traducerile existente și, mai ales, la acele dieceze sau țări unde Biblia încă nu este tradusă în limba poporului, asta chiar dacă Dei Verbum o cerea explicit acum deja mai bine de 50 de ani. Așadar, în momentul de față, această structură a Federației Biblice Catolice are următoarea structură: pr. Jan Stefanow, SVD, secretarul general al FBC, este coordonatorul comisiei și responsabil pentru continentul american; pr. Yves Lucien Evaga, din Camerun, pentru Africa; pr. Ryanna Govindu, din India, împreună cu pr. Peter Madros, din Țara Sfântă, pentru toată Asia și subsemnatul, pentru Europa.

Se încearcă așadar, într-o primă fază, adunarea de informații pentru ca să existe o centralizare a lor. Apoi, prin colaborarea cu cei din SBU, se dorește crearea unei structuri la care să poate apela oricine dorește să traducă Biblia. Este vorba de un suport referitor la metodologie, la bibliografie, la posibilitățile de tipărire și difuzare a textelor etc. În lumea protestantă, această întrajutorare funcționează de mult timp (chiar dacă nu peste tot încă), ei făcând anual zile de formare pentru traducători (anul acesta, de exemplu, pentru Europa, va fi în Irlanda, în octombrie). Pe lângă acest mare beneficiu, colaborarea FBC-SBU, bazându-se exclusiv pe textul sacru, poate aduce un aport considerabil în lucrarea ecumenică.

Pr. Eduard Patrașcu


 

lecturi: 6.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat