Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Biserica va avea cinci noi sfinți, Maica Tereza canonizată la 4 septembrie

Papa Francisc a semnat în dimineața de 15 martie 2016, în consistoriul ordinar din Vatican, decretul pentru canonizarea a cinci fericiți, indicând data pentru proclamarea de sfințenie. Mare bucurie în toată lumea pentru canonizarea Maicii Tereza de Calcutta, care va fi ridicată la cinstea altarelor la 4 septembrie. În consistoriu, papa Francisc a făcut cunoscute datele pentru canonizările celorlalți patru viitori sfinți: duminică, 5 iunie, vor fi canonizați preotul polonez Stanislau a lui Isus Maria și călugărița Maria Elisabeta Hesselblad, fondatoarea Brigitinelor. În sfârșit, duminică, 16 octombrie, vor fi proclamați sfinți Iosif Sanchez del Rio, martir la 14 ani în Mexic în 1929, și Jose Gabriel del Rosario Brochero, figură de preot foarte popular în Argentina și față de care a fost mereu evlavios Jorge Mario Bergoglio. Reportaj de Alessandro Gisotti:

"Micul creion al lui Dumnezeu" va deveni sfântă. Așteptarea unei mulțimi de credincioși s-a terminat: la 4 septembrie Maica Tereza de Calcutta - "slujitoarea celor din urmă" așa cum a definit-o sfântul Ioan Paul al II-lea - va fi canonizată de Papa Francisc. Un eveniment extraordinar care se prevestește deja ca unul dintre momentele cele mai semnificative ale Jubileului Milostivirii. Și ea, mica soră albaneză devenită indiană și apoi misionară globală, a mărturisit cu adevărat milostivirea în toată viața ei. Atingând "trupurile frânte ale săracilor", era de fapt convingerea sa, "atingea trupul lui Cristos".

Maica Tereza martoră a milostivirii. Milostivirea a fost aproape al doilea nume al Maicii Tereza care, la fiecare pas al său, a voit să răspundă la strigătul lui Cristos pe cruce: "Mi-e sete!". Acel strigăt care atât de mult a lovit-o încât ar fi voit să fie prezentă, cu un însemn, pe zidurile caselor unde misionarele carității continuă să-i slujească pe cei din urmă dintre cei din urmă. "Misiunile imposibile" în țările comuniste de la Uniunea Sovietică la Cuba, premiul Nobel pentru pace, carisma sa extraordinară au contribuit să se facă din ea o icoană a timpului nostru, dincolo de granițele Bisericii. Totuși, Maica Tereza care chiar a fost definită "Evanghelia în tehnicolor", s-a simțit mereu numai un instrument în mâinile lui Dumnezeu, "un mic creion" întocmai. Și când o întrebau care era secretul succesului său, răspundea cu simplitate dezarmantă: "Mă rog!".

Maria Elisabeta Hesselblad, "prin Cruce la Lumină". Îndreptată spre cei nevoiași a fost și viața viitoarei sfinte Maria Elisabeta Hesselblad, suedeză, care de tânără a emigrat în America pentru a ajuta economic familia și, ca infirmieră, într-un mare spital din New York a atins cu mâna misterul durerii și al suferinței. În 1904 a îmbrăcat haina brigittiană la Roma și după șapte ani a reconstituit Ordinul Sfintei Brigitta. "Prin Cruce la Lumină", îi plăcea să repete. Nu numai cuvinte, de fapt suferințele fizice au însoțit-o toată viața, dar ea n-a încetat niciodată să fie un exemplu de caritate activă. În timpul celui de-al doilea război mondial a dat refugiu multor evrei persecutați și a transformat casa într-o oază de caritate. Când în 1957 a murit la Roma, mulți deja o venerau ca mamă a săracilor și învățătoare a Duhului.

Stanislau a lui Isus Maria, sfânt predicator și confesor. Într-o altă epocă, în secolul al XVII-lea, și preotul polonez și viitorul sfânt, Stanislau al lui Isus Maria, este întemeietor al unei congregații, aceea a clericilor mariani. În viața sa s-a remarcat ca predicator și confesor. Printre penitenții care i s-au adresat a fost și nunțiul din Polonia, Antonio Pignatelli, viitorul Papa Inocențiu al XII-lea. Printre principalele finalități ale congregației sale, viitorul sfânt a voit rugăciunea pentru sufletele din purgator care sunt mai nevoiașe. Însă n-a încetat să se angajeze într-o intensă activitate apostolică pentru oamenii săraci de la țară.

"Parohul Brochero", preot gaucho cu mirosul oilor. Dacă figura lui Stanislau este legată de primul Papă polonez, Karol Wojtyła, care a redat elan cauzei sale de canonizare, figura lui Jose Gabriel del Rosario Brochero conduce imediat la primul Papă argentinian. Foarte iubit de poporul său, preotul a trăit în Argentina între secolul al XIX-lea și secolul trecut, era cunoscut ca "preotul gaucho" pentru că - asemenea țăranilor din țara sa - parcurgea distanțe imense pe un măgar pentru a fi aproape de toți. În 2013, cu ocazia beatificării sale, Papa Francisc a schițat figura sa ca aceea a unui păstor cu mirosul oilor, un preot "care s-a făcut sărac printre cei săraci" și a devenit ca "o mângâiere a lui Dumnezeu pentru poporul său".

José Sanchez Del Río, martiri la strigătul "Trăiască Cristos Regele". Alt sfânt nou din America Latină este José Sanchez Del Río, mort martir în 1928 la numai 14 ani în timpul revoltei lui "cristeros" împotriva persecuțiilor anticatolice poruncite de președintele mexican de atunci Calles. Tânărul José este un nou Tarciziu, tânărul roman ucis pentru că a apărat Ostia consacrată. Și el, prins de soldații guvernului, nu-și va renega credința. Torturat, schingiuit, suportând suferințe inimaginabile, va continua să strige până la moarte: "Trăiască Cristos Regele!". Pe trupul său martirizat vor găsi acest bilet: "Dragă mamă, m-au prins. Îți promit că în paradis voi pregăti un loc bun pentru voi toți". Și încheie: "José al tău moare în apărarea credinței catolice din iubire față de Cristos Regele și față de Sfânta Fecioară Maria de Guadalupe".

(După Radio Vaticana, 15 martie 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat