Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Maica Tereza va fi proclamată sfântă la 4 septembrie la Roma

De Andrea Tornielli

Papa a prezidat consistoriul public pentru canonizarea a cinci fericiți. Ceremonia pentru sora săracilor se va ține în Piața "Sfântul Petru", și nu în India așa cum au cerut episcopii din acea țară. "Parohul Brochero" va fi canonizat cu Giuseppe Sánchez del Río la 16 octombrie.

Maica Tereza de Calcutta, decedată în anul 1997 și beatificată în timpuri record în octombrie de Ioan Paul al II-lea fără a aștepta cei cinci ani pentru deschiderea procesului canonic, va fi proclamată sfântă de papa Francisc duminică, 4 septembrie 2016. Ceremonia este prevăzută la Roma, în Piața "Sfântul Petru", și nu în India așa cum ceruseră episcopii din acea țară. De fapt, Maica Tereza este o figură care merge dincolo de India, unde a început să se ocupe de cei mai săraci dintre cei săraci, și canonizarea sa va sublinia această însemnătate universală.

Oficializarea datei din septembrie, deja cunoscută deoarece a fost revelată în lunile trecute de cardinalul Angelo Comastri în cursul unui interviu, a avut loc în această dimineață, 15 martie 2016, în timpul consistoriului ordinar public pentru canonizări. În afară de Maica Tereza (înainte de consacrare: Agneza Gonxha Bijaxhiu), a fost stabilită proclamarea sfințeniei lui Giuseppe Sáncheu Del Río și a lui Giuseppe del Rosario Brochero (argentinianul "paroh brochero"), care va avea loc duminică, 16 octombrie 2016. A fost decisă și canonizarea lui Stanislau a lui Isus Maria și a lui Maria Elisabeta Hesselblad, duminică, 5 iunie 2016.

Episcopii din India îi ceruseră papei Francisc să viziteze țara și cu acea ocazie să o canonizeze pe Maica Tereza. Recent, și din Pakistan a ajuns la pontif o invitație, cu sublinierea posibilei concomitențe cu vizita indiană. Însă nu există călătorii programate și în afară de cele deja anunțate pentru iulie în Polonia și la sfârșitul lui octombrie în Suedia, este în studiu una în Armenia și Georgia la sfârșitul lui septembrie. Marea "apostolă a celor din urmă", care și-a dedicat toată viața săracilor oferind iubire și îngrijire muribunzilor abandonați pe drum, fondatoarea surorilor misionare ale carității în al cărui ordin slujeau și cele patru călugărițe ucise în zilele trecute în Yemen, va fi așadar proclamată sfântă la Roma.

Minunea atribuită mijlocirii Maicii Tereza, care a făcut posibilă canonizarea, a fost aprobată de papa la 17 decembrie 2015, în ziua sa de naștere. Cazul de vindecare extraordinară a fost analizat amănunțit de medici, de teologi și apoi de cardinali și episcopi din Congregația pentru Cauzele Sfinților. Este vorba despre o vindecare extraordinară, care a avut loc la 9 decembrie 2008, a unui bărbat brazilian, astăzi în vârstă de 42 de ani, care era pe moarte din cauza unor "abcese multiple cerebrale cu hidrocefalie obstructivă" și deja a fost "supus unui transplant renal și în terapie cu imunosupresoare", așa cum se citește în dosarul clinic. Un caz într-adevăr critic cu o prognoză clar nefastă care fără nicio intervenție chirurgicală a fost rezolvată dintr-o dată în mod complet și durabil. Medicii de la comitetul din Congregație au declarat în unanimitate, cu șapte voturi din șapte, inexplicabilă din punct de vedere științific vindecarea.

(După Vatican Insider, 15 martie 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 7.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat