Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Traian: Zi de reculegere pentru lucrătorii din domeniul social-caritativ

În ziua de 12 martie 2016, la centrul "Gaudium et Spes" din Traian, din comuna Săbăoani, jud. Neamț, a avut loc o zi de reculegere cu tema "Milostivirea, calea spre cer", pentru toți cei care și-au oferit disponibilitatea de a-i ajuta pe alții, de a trăi carisma carității în slujba celor aflați în suferință. Momentul de comuniune spirituală a lucrătorilor din domeniul social-caritativ din Biserică a fost voit și indicat de însuși Sfântul Părinte papa Francisc, ca una dintre multiplele inițiative ale Jubileului Milostivirii.

La această reculegere au participat 42 de persoane (laici, preoți și persoane consacrate) membri ai Asociației Caritas din Iași, Roman și Bacău, dar și reprezentanți ai Asociației Caritative "Sfântul Vincențiu de Paul" din Dieceza de Iași, conferințele: Iași, "Sfânta Tereza a Pruncului Isus", "Sfântul Anton de Padova", Roman "Sfânta Tereza a Pruncului Isus"; Târgu Frumos, Tomești, Adjudeni. Toți participanții s-au bucurat de prezența pr. Egidiu Condac, organizatorul acestui eveniment, pr. Ioan Balan, părintele predicator, pr. Cristian Gălățeanu de la Caritas Roman, pr. Lucian Bobârnac, de la fundația Pacea și Caritas antonian, și pr. Adrian Fărăoanu, în calitate de gazdă.

În cadrul acestei reculegeri, părintele Ioan Balan a propus două teme de meditație: prima, Milostivirea - inima care știe să tacă, prezentată în prima parte a zilei, iar cea de-a doua, Milostivirea - inima care știe să vorbească, în partea a doua în după-amiaza aceleiași zile.

Părintele predicator, adresându-se cu apelativul "dragi slujitori ai binelui" tuturor celor care slujesc prin caritate, a subliniat importanța comportamentului verbal și non-verbal în relația cu cei aflați în nevoi. În acest sens, temele propuse ne-au descoperit că acest comportament este în concordanță cu cel dorit de Dumnezeu atunci când se bazează pe ascultarea, tăcerea și respectul față de cei pe care îi slujim. Ascultarea și tăcerea noastră trebuie să fie cu milostivire pentru că numai așa vom putea aduce mângâiere în suferință, speranță în deznădejde și lumină în întuneric. Oferind prezența noastră atunci când acești necăjiți ne bat la ușă, fiind solidari cu durerea și necazul lor, înseamnă mai mult decât toate cuvintele pe care le-am putea rosti. Pe de altă parte, Postul Mare ne propune un timp de meditație în tăcere la suferințele lui Cristos pentru ca mai târziu, plini de Duhul Sfânt, să ne bucurăm de Învierea Lui glorioasă. Tot astfel, fiind răbdători cu cei năpăstuiți sau cu cei care ne greșesc, cu voie sau fără voie, vom avea parte de roade bogate care ne deschid drumul spre mântuire. Pr. Balan ne-a îndemnat să nu ne lăsăm pradă rutinei, oboselii sau nepăsării, ci să înălțăm rugăciuni către Tatăl ceresc, care ne va lumina calea și ne va încălzi inimile.

De aceea, o inimă deschisă, plină de iubire și de milostivire față de cei aflați în nevoi este o inimă deschisă înaintea lui Dumnezeu, iar binele făcut este dovada vie a prezenței lui Dumnezeu în viața noastră.

La miezul zilei, s-a celebrat sfânta Liturghie concelebrată de cei cinci preoți prezenți la această zi de reculegere. Programul s-a încheiat cu devoțiunea "Calea Sfintei Cruci a Milostivirii" unde am aprofundat mai mult la suferințele lui Cristos prin rugăciunea sfintei Faustina Kowalska. Dialogul dintre Isus și sfânta Faustina ne-a deschis inima spre milostivire și multă iubire.

Mulțumim organizatorilor și gazdelor pentru atmosfera plăcută care ne-a permis să ne bucurăm de momentele frumoase din cadrul meditațiilor, dar și a celorlalte momente de comuniune creștină.

Marilena Bartic


 

lecturi: 25.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat