Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Lansarea volumului Écrits / Scrieri de Charlotte Sibi în cadrul Târgului de carte "Librex"

Sâmbătă, 12 martie, a avut loc lansarea volumului Écrits / Scrieri de Charlotte Sibi în cadrul Târgului de carte "Librex" desfășurat la Iași. Prezentarea cărții a fost realizată de profesor Iulia Raclaru, profesor dr. Cristina Poede, președinta Asociației "Charlotte Sibi", domnul Olivier Dumas, bibliotecar la Mediateca "Charlotte Sibi" de la Institutul Francez din Iași, autor al monografiei Charlotte Sibi, Demoiselle de français și inițiator al publicării volumului de scrieri, preot dr. Ștefan Lupu, Editura Sapientia, prin grija căruia s-a realizat editarea cărții.

Volumul bilingv cuprinde fragmente din jurnalul spiritual al Charlottei Sibi, corespondența de îndrumare spirituală, articole apărute în perioada interbelică în revista Lumina Creștinului. Textele in limba franceză, precum și articolele sau corespondența în limba română au fost traduse de către o echipă îndrumată de preot dr. Anton Despinescu. La această ediție bilingvă au lucrat câțiva profesori de limba franceză, doamnele Iulia Raclaru, Nicoleta Marinescu, Cristina Poede, Irina Damaschin; dl inginer Radu Linde a tradus articolele din Lumina Creștinului. Corecturile au fost realizate de profesor univ. dr. Felicia Dumas. Prefața cărții este semnată de preot dr. Anton Despinescu.

În deschiderea lansării volumului la Atrium - Palas-Mall, doamna Iulia Raclaru a subliniat că domnul Olivier Dumas este "nu numai coordonatorul, ci și cel care a adunat cu perseverență, pasiune, admirație piesele acestei cărți. Profesoară de excepție, Charlotte Sibi a fost o reprezentantă a culturii interbelice, a cărei flacără a întreținut-o cu o strălucire constantă până în 1989. Jurnalul este expresia trăirilor intense ale autoarei al cărei suflet, cu tot ce exprimă acesta, s-a încredințat unei ardente iubiri, celei religioase. Toate tresăririle, interogațiile interioare, toate elanurile spiritului și pasiunilor ne cuceresc prin profunzimea lor". Domnul Olivier Dumas a menționat că și-a făcut o datorie din selectarea textelor de corespondență, jurnal, caiete inedite, arhivele familiei Sibi / Caraman, "documente elocvente pentru gândirea religioasă, pietatea și apostolatul acestei ființe deosebite. Alte pagini inedite vor apărea și vor completa fabulosul portret și magnificul mesaj pe care îl transmite această persoană valoroasă pentru cultura română și cea franceză".

În încheiere, dr. Cristina Poede s-a referit la Charlotte Sibi ca la o figură tutelară, providențială pentru generații de tineri cărora le-a transmis echilibrul și optimismul ei, o credință clădită cu sinceritate și inteligență. "Universul intelectual și spiritual al acestora s-a lărgit considerabil, admițând că o limbă este în primul rând un sistem de gândire. Volumul Ecrits/Scrieri reface un itinerar spiritual pasionat de autenticitate; ne uimește, poate, astăzi, spiritul critic cu care Charlotte Sibi își analizează faptele, gândurile, viața. Și totuși, dincolo de privirea care scrutează lucid imaginea interioară există o ființă care are umor și gândire pozitivă, sensibilitate, bucuria de a aduce bucurie oamenilor, mai ales copiilor. Cartea poate constitui un îndrumar spiritual pentru omul obișnuit, dar și pentru tânărul a cărui existență pare departe de timpurile lui Charlotte Sibi. Să reținem, ca un model, puternica ei credință, respectul fața de cultură și de muncă, seninătatea și generozitatea ei".

Prof. dr. Cristina Poede

* * *

Editura "Sapientia": Écrits/Scrieri, de Charlotte Sibi


 

lecturi: 33.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat