Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman: Simpozionul internațional "Toleranță și milostivire"

Schimbările culturale din secolul al XXI-lea aduc în prim plan cu insistență problematica filosofică actuală a toleranței. Să tolerăm greșelile sau să le iertăm? Putem să fim toleranți cu ceea ce este intolerabil? În ce sens milostivirea stă ca fundament al vieții sociale și al reformării Bisericii? Având ca obiectiv principal prezentarea și dezbaterea acestor întrebări, la Institutul Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman a avut loc vineri, 11 martie 2016, simpozionul internațional intitulat: "Toleranță și milostivire".

Simpozionul internațional a fost organizat de către Facultatea de Teologie Pastorală și Facultatea de Filozofie "I. Duns Scotus" în colaborare cu Facultatea Pontificală San Bonaventura (Roma) și Facultatea de Teologie Romano-Catolică (Universitatea "Al. I. Cuza" din Iași). La această manifestare au luat parte cadre didactice ale universității și studenții din cadrul Institutului Teologic Franciscan.

Prima parte a simpozionului de filozofie a fost moderată de pr. conf. univ. dr. Damian Ghe. Pătrașcu, rectorul Institutului, care, după o scurtă rugăciune și o introducere în motivațiile alegerii acestei tematici, a dat cuvântul pr. provincial Teofil Petrișor, acesta adresând un cuvânt de salut și de bun venit. Părintele provincial a oferit și o prezentare a tematicii Anului milostivirii, în care suntem chemați să conlucrăm la operele lui Dumnezeu.

În cadrul primei secțiuni au fost prezentate următoarele comunicări, prima aparținând pr. asist. univ. Virgil Blaj intitulată: "Toleranța în gândirea lui John Lock". Considerațiile importante din această lucrare au fost preluate din Scrisoarea despre toleranță, a lui John Locke și au vizat: definirea conceptului de toleranță, separarea puterilor în stat, libertatea de conștiință în alegerea propriei religii. Prezentarea idealul liberal de toleranță - faptul că există un singur mod de viață ideal pentru omenire bazat pe consensul rațional față de o serie de valori.

În continuare, Prof. univ. dr. Dario Antiseri a prezentat prelegerea: "Karl Popper: le ragioni della tolleranza e della libertà", ("Karl Popper: rațiunile toleranței și ale libertății"), prelegerea punând în discuție problema epistemologică a teoriei falsicabilității, a societății deschise/ societății închise; a toleranței în democrație. În ceea ce privește toleranța, prof. univ. dr. Dario Antiseri, susține că: "Pentru a-l respecta pe celălalt nu mă anulez pe mine însumi. Îl respect pe celălalt pentru a mă respecta pe mine însumi".

A urmat Pr. prof. univ. dr. Stanislaw Bazylinski, care a prezentat comunicarea: "La possibilità del perdono", ("Posibilitatea iertării"). Analiza s-a orientat cu predilecție spre toleranța biblică, reflectată în Vechiul Testament (Exod 34,6) și Noul Testament (Matei 26,27). Lucrarea în discuție a stabilit o punte de legătură între cele două cadre din Sfânta Scriptură în ceea ce privește milostivirea. În acest sens, milostivirea este o lecție morală, o indulgență pentru slăbiciunile umane. Prin întruparea, patima moartea și învierea lui Cristos, milostivirea nu este sentimentalism, ci dragoste reală manifestată de Dumnezeu față de om care este la rândul său chemat să fie milostiv.

Pr. asist. univ. Lucian Ghervase a susținut tema: "Franciscanii, mărturisitori ai milostivirii lui Dumnezeu pe meleagurile românești", în care a realizat un excurs istoric, începând cu prezența franciscanilor pe meleagurile românești încă de pe timpul sfântului Francisc până în zilele noastre. În centrul atenției a stat perioada comunistă în care milostivirea lui Dumnezeu a fost mai puternică decât orice dictatură. Ca protagoniști principali ai milostivirii au fost prezentați: slujitorul lui Dumnezeu pr. Anton Demeter și pr. Mihai Rotaru, și alți frați franciscani, vrednici de a le urma exemplul.

În cadrul secțiunii a doua, moderată de pr. asist. univ. dr. Adrian Măgdici, au fost prezentate alte trei comunicări. Prima comunicare aparținând pr. lect. univ. dr. Daniel Iacobuț, (de la Institutul Teologic Romano-Catolic din Iași, Facultatea de Teologie Pastorală), cu titlul: "Balsamul milostivirii în viața liturgico-sacramentală a Bisericii". Părintele profesor a prezentat o incursiune în liturgia Bisericii, din care a reieșit în prim plan dinamica sacramentală dintre sacramentul Botezului, Penitenței și Euharistiei, prin care suntem vindecați, iertați și primiți la masa euharistică. Euharistia are puterea purificării, dar după un lung drum al convertirii și penitenței. Cu alte cuvinte, Dumnezeu respectă drumul personal de convertire și de reîntoarcere al fiecăruia dintre noi. În tot acest itinerar spiritual Duhul Sfânt este acela care înmiresmează viața liturgico-eclezială a Bisericii.

Pr. conf. univ. dr. Ștefan Lupu, tot de la Institutul Teologic Romano-Catolic din Iași, a susținut tema: "Toleranță, milostivire și adevăr". Punctele esențiale dezbătute au fost: toleranța în dialogul inter-religios; ordinea, legea, elemente constitutive ale libertății; milostivirea și ospitalitatea pentru cei care nu sunt de aceeași credință ca și noi; și adevărul care este Isus Cristos, revelatorul Tatălui.

Conferința: "Raportul dintre rigoarea dreptului și milostivire în legislația Bisericii", a fost prezentată de pr. prof. univ. dr. Maximilian Pal, care a acordat un spațiu important canonisticii clasice, unde relația dintre milostivire și adevăr este un nod greu de dezlegat. Dacă parcurgem cele două coduri legislative latin și oriental, există milostivire dincolo de rigurozitatea normelor. Forme de milostivire în dreptul canonic prezentate au fost: relaxatio legis, dispensatio misericordiae, echitatea care sunt acordate în cazuri particulare în vederea unui bun spiritual. O altă formă de milostivire este cea prezentă în pericolul de moarte, în care nimeni să nu fie lipsit de harul mântuirii. În dreptul canonic milostivirea fără dreptate deformează adevărul, deformează legea.

La sfârșitul simpozionului a urmat o dezbatere generală, care ne-a permis să elucidăm și să clarificăm câteva aspecte asupra toleranței și a milostivirii în Biserică și în societate. În încheiere, moderatorul acestei ultime sesiuni, pr. asist. univ. dr. Adrian Măgdici, a adresat un cuvânt de mulțumire organizatorilor, conferențiarilor și tuturor pentru participare.

Fr. Mihai Percă

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 11 martie: Roman: Simpozionul internațional "Toleranță și milostivire"


 

lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat