Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Nicolae Bălcescu: Zilele familiei și ale milostivirii divine

În perioada 3-6 martie 2016, comunitatea catolică din Nicolae Bălcescu a trăit zile pline de har și binecuvântare. Pe parcursul a patru zile de misiune conduse de părintele predicator Felician Tiba, întreaga comunitate a meditat asupra frumuseții vieții de căsătorie și asupra milostivire divine.

Misiunile populare din acest an au avut drept scop încurajarea familiilor în trăirea unei vieți sincere, oneste și curate sub călăuzirea Tatălui ceresc, dar și recunoașterea iubirii milostive care în ciuda greșelilor noastre repetate, nu cunoaște limită și nici piedică. Creștinul este invitat la valorificarea vocației întipărite în inima sa de Dumnezeu încă din primul moment al existenței: trăirea iubirii și a iertării.

Familia, voită de Dumnezeu drept celula de bază a societății, a avut de-a lungul istoriei un parcurs sinuos, îndepărtându-se nu de puține ori de scopul ei primar. Acest fapt s-a datorat amestecului elementului uman care a căzut victima intereselor materiale și egoiste.

Familia este astăzi chemată să fie acel ferment de unitate voită de Dumnezeu încă din prima clipă a împlinirii creației. Fără intervenția specială a Creatorului, și fără bărbat și femeie, pământul ar fi rămas un loc pustiu, plin de haos.

Aruncând o privire destul de critică și pertinentă asupra familiei așa cum se prezintă ea în societate actuală, suntem tentați să credem că familia este astăzi un simplu accesoriu în desfășurarea vieții. Este un accesoriu pentru că esența acestui dar a fost de mult uitată. Într-o societate care se definește pe sine ca materialistă, căsătoria poate fi chiar o piedică în calea "fericirii" omului, care în egoismul său personal nu poate azi să mai accepte că fericirea presupune dăruire, conviețuire, căutarea binelui celuilalt.

Într-un astfel de context, familia creștină este chemată azi, ca prin exemplu viu să facă cunoscută în special tinerilor și familiilor nou întemeiate, că unitatea conjugală este posibilă, atâta timp cât cei doi, soț și soție (el și ea) sunt gata să se recunoască complementari unul altuia și totodată necesari, lăsând deoparte orice formă de egoism, orice tendință de dominare (subjugare) a celuilalt. Căsătoria înseamnă egalitate în demnitate. Căsătoria este comuniunea dintre două persoane, bărbat și femeie, bazată mereu pe iubire, respect reciproc, sensibilitate și implicare activă mereu orientată spre binele celuilalt.

Căsătoria este, așa cum ne-a spus deseori părintele Felician în cadrul cuvintelor de învățătură din aceste zile: a spune mereu celuilalt Ce bine e că tu exiști!, adică a te bucura de prezența celuilalt în viața ta, a te dărui cu totul pentru fericirea sa dar și pentru fericirea proprie.

Relația cu Dumnezeu, a omului, dar și a familiei este vitală! De relația cu Dumnezeu depinde întru totul relația dintre soți. Care este modul în care Dumnezeu lucrează în viața noastră? Să ne gândim la faptul că ne menține în existență, iar respirația noastră este semnul concret al iubirii lui Dumnezeu față de noi. Omul nu este stăpânul vieții, ci administratorul ei. Suntem ai Domnului și fără el nu putem trăi, altfel ar fi vorba doar de simpla existență. Vocația omului este însă mult mai înaltă: căutarea și iubirea lui Dumnezeu!

Sâmbătă, 5 martie, o mare parte din membrii comunității noastre, aproximativ 700 de persoane au plecat în pelerinaj spre Poarta Milostivirii divine deschise în biserica "Sfinții Petru și Paul? din Bacău. Într-un climat de reculegere profundă, de rugăciune și căință, fiecare dintre cei prezenți, conduși de părintele paroh Gheorghe Cojocaru și părintele Isidor Dâscă, decan de Bacău, care a și prezidat sfânta Liturghie, rând pe rând, au trecut prin Poarta Sfântă. În acest fel, ne-am recunoscut dependența noastră totală de milostivirea lui Dumnezeu, care în ciuda greșelilor pe care le săvârșim, uită totul și ne primește cu iubire. Căci a iubi înseamnă a ierta și invers!

Zilele de misiune s-au încheiat duminică, 6 martie prin celebrarea sfintei Liturghii prezidată de părintele Isidor Dâscă, decan de Bacău. Alături de el, la altar s-au aflat și părintele paroh Cojocaru Gheorghe, părintele predicator pentru zilele de misiune, părintele Felician Tiba și părintele Mihai Patrașcu.

În cadrul cuvântului de învățătură părintele Felician a reamintit tuturor familiilor, în lumina evangheliei din a patra Duminică a Postului Mare, responsabilitatea față de educația copiilor și recunoașterea iubirii fără margini pe care părinții o poartă față de ei, care nu este altceva decât o imagine a milostivirii divine, care iartă și iubește necondiționat.

Pr. Virgil Demșa-Crainicu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 3-6 martie: Nicolae Bălcescu: Zilele familiei și ale milostivirii divine


 

lecturi: 15.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat