Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Femeie, mulțumesc că exiști!

Intrată în lume ca semn al milostivirii lui Dumnezeu față de bărbat, ca primul semn de milostivire: "Și Domnul Dumnezeu a zis: «Nu este bine ca omul să fie singur. Îi voi face un ajutor pe potriva lui»" (Gen 2,18), femeia are în sine un mister pe care generații de bărbați nu au reușit să-l pătrundă.

La vederea ei, Adam a exclamat: "Aceasta, în sfârșit, este os din oasele mele și carne din carnea mea. Aceasta se va numi femeie, pentru că din bărbat a fost luată" (Gen 2,23).

La vederea ei, tinerii "își pierd mințile", "merg pe lună după flori" pentru a i le oferi, uită să mai mănânce, să mai bea apă, iar ora pe care o petrec alături de fata pe care o iubesc, devine secundă.

În fața ei, a tinerei pe care o iubește, tânărul puternic, cel care clădește zgârie-nori, care mânuiește sculele pe șantier, cel pentru care 100 kg sunt un fulg de găină, acolo, în fața ei, forța devine gingășie, privirea aspră este înlocuită de zâmbetul șiret din colțul gurii, iar mâna puternică, dotată cu un pumn pe măsură, devine catifelată.

Iar istoria i-a acordat de-a lungul ei diferite roluri: a fost femeia biblică, mesopotamiană, babiloniană, romană, a fost femeie soție, femeie mamă, ca și femeie cu moravuri ușoare. Din înălțimea tronurilor regești, o găsim până în cel mai umil loc; în colibele afumate și sărăcăcioase din deșertul Chalbi până în cele mai luxoase vile de la Hollywood, o vedem la manșa avionului, la volanul tirului, ca și la căpătâiul bolnavului.

În același timp își alăptează copilul, amestecă supa care clocotește pe foc și vorbește la telefon, rezolvând din multele probleme ale unei case. Este ziarist, interpret, pictor, academician, medic, dar și măturătoare, femeie de serviciu, chelneriță sau dansatoare în club.

Când este vorba de durere, niciun bărbat nu are curajul să se ridice la nivelul ei, iar dacă cumva încercă, se vede constrâns să renunțe, pentru că oricum l-ar apuca leșinul.

În fața ei pălesc chiar și cei mai duri bărbați, după cum, cei lipsiți de educația necesară o violentează sau o violează, instrumentalizând-o până acolo încât o cred un obiect, un simplu obiect dintr-un inventar închipuit.

Iar ea, ea căreia Creatorul i-a încredințat misterul vieții, cea care deține secretul seducției, cea la a cărei răzbunare ia lecții și diavolul, ea merge înainte, cu farmecul ei, cu blândețea și răbdarea ei, ea devine prietenă, iubită, logodnică, mireasă, soție, mamă, bunică, străbunică, iar mai apoi, ca orice om, devine pământ, chiar dacă nu a fost luată în mod direct din pământ, așa cum fusese luat primul bărbat, devine pământ și o dată cu el, istorie, memorie, amintire și amintiri de povestit.

Ea e mama mea, a ta, e soția ta, e prietena ta, e femeia pe care poate ai jignit-o, pe care ai privit-o cu gând păcătos sau poate că e femeia după care ți-ai întors privirea, e misterul cel mai greu de pătruns din creație.

Și tot din rândul lor, a celor chemate să "se potrivească" cu bărbatul, Dumnezeu a ales o Mamă pentru Fiul său, una specială, una care, deși "nu a cunoscut bărbat", este rugată de milioane de bărbați, una care, deși nu a născut urmând legea firii, are milioane de copii, una care a cunoscut suferința până în cele mai oribile manifestări, a ajuns în glorie, alături de Fiul său.

Femeie, mamă, soție, indiferent unde ești, bucură-te că ești mama mea, prietena prietenului meu, soția soțului fericit pe care l-am întâlnit astăzi pe stradă, mama copilului care alerga prin iarba din parc. Ție, Dumnezeu ți-a încredințat tezaurul vieții.

Mulțumesc pentru că prin tine, femeie, am intrat cu toții în lume și că nici un laborator, oricât de performant ar fi, nu a reușit până acum să-ți înlocuiască sânul matern, locul în care viața prinde viață... Fii mereu ceea ce Dumnezeu a dorit să fii, semn de milostivire!

Pr. Felician Tiba


 

lecturi: 48.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat