Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Misiuni populare în Parohia "Adormirea Maicii Domnului"

Zile pline de har au fost între 2 și 6 martie 2016 pentru parohia noastră, "Adormirea Maicii Domnului" din Iași, când pr. Daniel Iacobuț ne-a introdus în misterul milostivirii.

Misiunile populare au rolul principal de a sistematiza și de a structura pe înțelesul creștinului conceptul "îndurării lui Dumnezeu" prin intermediul evangheliei și meditării cuvântului divin. În Anul Jubiliar al Milostivirii, se dorește aprofundarea misterului milostivirii lui Dumnezeu pentru a ne transforma noi înșine în adevărați martori ai credinței.

Pentru obținerea roadelor milostivirii, Biserica propune trecerea prin Poarta Sfântă, purificarea prin sacramentul Spovezii și hrănirea spirituală prin Euharistie. Sfântul Părinte papa Francisc invită poporul să reflecte asupra faptelor de milostenie trupească și sufletească. Așadar, Biserica ne îndeamnă nu numai să așteptăm milostivirea divină, ci să o practicăm noi înșine cu aproapele nostru. A trece prin poarta sfântă înseamnă a primi privirea lui Isus, dar și a asculta cuvintele sale, cuvintele milostivirii. Aceste cuvinte de fapt sunt ghidul nostru pe calea vieții: "Cuvântul tău e făclie pentru pașii mei și lumină pentru cărările mele" (Ps 119,105).

În aceste zile, cu ajutorul pr. Daniel am încercat să descoperim chipul milostivirii. E nevoie să insistăm asupra acestui chip, să îl regăsim mereu, aproape să îl pictăm noi înșine în adâncul sufletului cu pensonul gândurilor, dorințelor, cuvintelor și faptelor noastre. Privirea lui Isus ne dezvăluie cum Dumnezeu însuși ne privește: cu milostivire. Cu o asemenea privire putem și noi să ne îndreptăm spre ceilalți, plecând de la cei mai apropiați.

Sfântul Augustin descria astfel sărbătoarea convertirii și a iertării: "M-ai chemat și m-ai strigat și ai pus capăt surzeniei mele. Ai fulgerat și ai strălucit și ai alungat orbirea mea. Ai răspândit mireasmă și eu am inspirat; am gustat din tine și acum sunt înfometat și însetat după tine; m-ai atins doar și m-am și aprins de dor după pacea ta".

Creștinul trebuie să trăiască o pocăință interioară întâi de toate; interiorul ființei umane este dominat de conștiință, deci căința din iubire, trebuie să fie desăvârșită, acompaniată de o durere și o tristețe a sufletului - "animi cruciatus", dar mai ales de o căință a inimii - "compunctio cordis". Pentru a aduce cele câteva observații la un produs finit, trebuie precizat că cel mai mare dar pe care i-l putem oferi Domnului și prin care putem dobândi milostivirea oriunde este, fără nicio îndoială, rugăciunea. Acest act minunat să conțină cel mai sincer, simplu și curat gând.

Cineva l-a întrebat pe faimosul călugăr Macarie: "Cum trebuie să ne rugăm?" Bătrânul le-a răspuns: "Nu trebuie să spunem multe cuvinte, ci să ne întindem mâinile spre cer și să spunem: Doamne, așa cum Tu vrei și poți, ai milă de mine!". Când vine vreo ispită, e de ajuns să spunem: "Doamne, ajută-mă!" Pentru că el știe ce este bine pentru noi și ne va dărui îndurarea lui".

O caracteristică esențială a rugăciunii pentru milostivire este așadar simplitatea! Nu avem nevoie de formule sofisticate, ci ne ajunge să găsim o rugăciune simplă care invocă Numele lui Dumnezeu: milostivirea sa. De fapt, când Dumnezeu vorbește în Sfânta Scriptură, nu risipește cuvinte: să ne aducem aminte de cuvintele Tatălui ceresc către Fiul său în Evanghelii: "Tu ești Fiul meu cel preaiubit", sau "Am preamărit numele meu și îl voi preamări". De asemenea, Isus îi adresează Tatălui cuvinte simple pe care le poate învăța și un copil mic: "Tatăl nostru..." "Te preamăresc pe tine, Tată"; sau, în grădina Măslinilor: "Tată, îndepărtează de la mine paharul acesta, dar să fie după voia ta".

Rugăciunea personală pentru un creștin este, așadar, un exercițiu al simplității și al încrederii în milostivirea lui Dumnezeu. Să căutăm și noi o rugăciune, o frază din Sfânta Scriptură, sau din viețile sfinților, pe care să o repetăm atunci când ne este posibil. Sfântul Ioan Casian, de exemplu, avea o preferință pentru un verset din Ps 69: "Dumnezeule, vino în ajutorul meu, Doamne, grăbește-te să mă ajuți!". Nicolae Steindhart spunea deseori: "Doamne Isuse, eu cred; ajută necredinței mele!". Altcineva va alege mărturisirea lui Petru înaintea lui Isus cel înviat: "Doamne Isuse, tu toate le știi: tu știi că te iubesc!"; altcineva poate prelua rugăciunea lui Isus din grădina Ghetsemani: "Doamne Isuse, nu voia mea, ci voia ta să se împlinească!". Sfânta Faustina Kowalska, pe care cu toții o cunoaștem drept instrumentul ales de Dumnezeu pentru a ne apropia și mai mult de milostivirea sa: "Isuse, mă încred în tine!". Și tot sfânta Faustina ne-a dăruit o altă rugăciune, tot scurtă, a cărui intensitate și putere au experimentat-o din plin toți cei care au îmbrățișat devoțiunea Divinei Îndurări: este vorba despre rozariul sau coronița divinei îndurări, în care pe boabele de la rozariu se repetă acest strigăt plin de încredere în milostivirea lui Dumnezeu: "Prin pătimirea sa dureroasă, ai milă de noi și de întreaga lume!".

Rugăciunea trebuie să fie statornică! Cu alte cuvinte: nu abandonați lupta rugăciunii. O luptă cu diferitele gânduri rele din inima noastră, cu falsul nostru eu, cu ispita egoismului și a violenței. Suntem statornici în rugăciune atunci când avem curajul de a continua lupta și de a ne uni puținele noastre forțe cu forța, puterea lui Dumnezeu. Pentru că în rugăciune descoperim că avem un aliat invincibil: însuși Cristos cel înviat. Familia noastră, comunitatea noastră are nevoie să devină o școală de rugăciune, de implorare a milostivirii; o rugăciune care să meargă direct către misterul lui Dumnezeu, o rugăciune statornică și de mijlocire.

Avem nevoie să descoperim în istoria vieții noastre acțiunile pline de milostivire și fidelitate a lui Dumnezeu pentru ca într-adevăr să îl lăudăm. De aceea, este esențial pentru viața noastră de credință să medităm la calea vieții noastre pentru a descoperi faptele îndurării Domnului.

Milostivirea lui Cristos este iubirea sa fidelă care ne însoțește pe calea vieții noastre și o transformă într-o cale a milostivirii. El ne dăruiește cuvântul său vindecător, plin de speranță și iubire care ne scoate din orice prăpastie.

Pr. Pavel Beșleagă

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 2-6 martie: Iași: Misiuni populare în Parohia "Adormirea Maicii Dumnului"

* *


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat