Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Mesajul Sfântului Părinte adresat Preafericirii Sale Sviatoslav Shevchuk, arhiepiscop major de Kyiv-Halyè

Preafericirii Sale

Sviatoslav Shevchuk,

Arhiepiscop Major de Kyiv-Halyè

"Cât de minunată este bunătatea ta, Dumnezeule! Fiii oamenilor își găsesc adăpost la umbra aripilor tale" (Ps 36[35],8).

Ca niște credincioși ne găsim adăpost sub "aripile" ocrotitoare ale Domnului pentru că, e adevărat, suntem purtători ai harului divin, dar sunt așa ca niște oale de lut (cf. 2Cor 4,7). În unele circumstanțe, condiția noastră umană este făcută și mai fragilă din cauza situațiilor istorice dificile, care marchează viața poporului lui Dumnezeu, a comunității pe care Isus Cristos Domnul nostru și-a dobândit-o cu sângele său.

Biserica greco-catolică ucraineană în aceste zile comemorează evenimentele triste din martie 1946. Au trecut șaptezeci de ani, contextul ideologic și politic, precum și ideile contrare însăși existenței Bisericii voastre, au dus la organizarea unui pseudo-sinod la Lviv, provocând în păstori și în credincioși decenii de suferințe.

În amintirea acelor evenimente, ne înclinăm capul cu profundă recunoștință în fața celor care, și cu prețul suferințelor și chiar al martiriului, în cursul timpului au mărturisit credința, trăită cu dăruire în propria Biserică și în unire indestructibilă cu Succesorul lui Petru. În același timp, cu ochi iluminați de aceeași credință, privim la Domnul Isus Cristos, punându-ne în El, și nu în dreptatea umană, orice speranță a noastră. El este izvorul adevărat al încrederii noastre pentru prezent și pentru viitor, fiind siguri că suntem chemați să vestim Evanghelia și în mijlocul oricărei suferințe sau dificultăți.

"Și cine vă va face rău, dacă sunteți plini de râvnă pentru bine? Și chiar dacă veți suferi pentru dreptate, fericiți sunteți! (...) Sfințiți-l pe Domnul Cristos în inimile voastre, gata oricând să dați răspuns oricui vă cere cont de speranța voastră, dar cu blândețe și bună-cuviință..." (1Pt 3,13-15).

Însușindu-mi cuvintele apostolului Petru, exprim profunda mea recunoștință pentru fidelitatea voastră și vă încurajez să deveniți martori neobosiți ai acelei speranțe care face mai luminoasă existența noastră și a tuturor fraților și surorilor noștri în jurul nostru. Reînnoiesc și solidaritatea mea față de păstori și față de credincioși pentru ceea ce fac în acest timp dificil, marcat de suferințele războiului, pentru a alina suferințele populației și pentru a căuta căile păcii pentru iubitul pământ ucrainean.

În Domnul se află curajul nostru și bucuria noastră. Lui mă adresez, prin mijlocirea Sfintei Fecioare Maria și a martirilor din Biserica voastră, pentru ca mângâierea divină să lumineze fețele comunităților voastre din Ucraina și din alte părți ale lumii. În același timp, din inimă vă împart Dumneavoastră, episcopilor, preoților, consacraților și credincioșilor din Biserica greco-catolică ucraineană o specială Binecuvântare Apostolică, în semn de afect și amintire constantă.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat