Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Huși: Sărbătoarea Paștelui în Parohia "Nașterea Sfintei Fecioare Maria"

La invitația părintelui paroh, Benone Butacu, jr. în acest an a fost prezent părintele Serafim Romila care a prezidat celebrările triduumului pascal, cu această ocazie ținând și cuvântul de învățătură în aceste zile binecuvântate. Alături de preoții din parohie au participat și alți slujitori ai altarului: pr. Cristi Balan de la Carei și pr. Diacon Dan-Ciprian Vatamanelu.

În Joia Sfântă, părintele predicator a subliniat importanța celor două sacramente înființate de Isus la Cina de taină: sfânta Euharistie ca prezență tainică a lui Isus în mijlocul omenirii până la sfârșitul veacurilor și sfânta Preoție, sacramentul slujirii. Aceste sacramente ce semnifică hrană și jertfă sunt prezente în Biserică și familiile de azi ca hrană spirituală și jertfă a părinților pentru educarea copiilor împotriva spiritului de turmă al lumii din toate timpurile. Copiii și tinerii au nevoie de hrana și forța sfintelor sacramente ale Bisericii.

În Vinerea Sfântă, meditând patima și moartea lui Isus, s-a explicat că Mântuitorul iubind pe oameni și-a dat viața, nu și-a luat-o: Isus a dat valoare suferinței, nu a valorizat durerea în sine. Isus a acceptat suferința având o motivație divină: și-a vărsat sângele pentru că ne-a iubit!

În noaptea Învierii, într-o atmosferă de sărbătoare, am putut trăi cu bucurie momentul Învierii lui Isus prin celebrările specifice, animate fiind și de frumoasele cântări ale corului parohiei noastre. În cuvântul de învățătură, pr. Serafim a evidențiat faptul că Isus a înviat pentru toți oamenii, dar mai ales pentru fiecare în parte: astfel se naște o lume nouă! Dacă ne-am născut la viața harului în taina ascunsă a Spovezii, trebuie să devenim fiecare purtători ai luminii și bucuriei învierii lui Cristos în familie și în societate.

În ziua de Paști, părintele a insistat să ne bucurăm! După ce l-am însoțit pe Cristos cu lacrimile convertirii pe drumul Calvarului, astăzi e necesară mărturia Învierii prin bucurie! Dacă în vechime, Abraham a văzut cu ochii credinței ziua Învierii lui Cristos și s-a bucurat, cu atât mai mult noi care ne-am ridicat din greșeli și păcate, se cere să mărturisim vestea Învierii, printr-o bucurie care nu e din lumea aceasta. Indiferent de condiția socială avem misiunea să ardem de iubire mărturisind pe Isus care nu a rămas pradă mormântului și morții. Dacă am înviat sufletește, să dorim cele de sus; dacă nu am înviat, mai avem timp, dar nu mult! În Isus cel înviat aflăm forța, blândețea și izvorul milostivirii, mai ales în acest an special.

A doua zi de Paști, la Liturghia de încheiere a celebrărilor, părintele Serafim s-a oprit asupra unui aspect mai puțin prezent în predicile actuale: Adevărul Suprem în fața minciunii soldaților. În toate timpurile minciuna s-a generalizat îmbrăcată în haine ușor de acceptat datorită mass-mediei, literaturii, teatrului sau publicității; însă creștinul are obligația trăirii și susținerii adevărului chiar cu prețul jertfei de sine.

Întrucât părintele Serafim Romila împlinește anul acesta 25 de ani de preoție părintele paroh Benone i-a urat împreună cu întreaga comunitate, mulți ani întru preoție, să ajungă și jubileul de aur aducând pe cât mai mulți pe calea trăirii practice a vieții creștine! Să ne trăiești, părinte!

Cipriana B.

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 27 martie: Huși: Sărbătoarea Paștelui în Parohia "Nașterea Sfintei Fecioare Maria"


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat