Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Bacău: Săptămâna Sfântă și plină de roade

Pentru credincioșii din Parohia "Sfântul Nicolae" din Bacău, Săptămâna Sfântă a fost o perioadă fructificată la maxim.

Duminică, 20 martie 2016, atunci când am sărbătorit Duminica Floriilor, în parohia noastră a avut loc încheierea misiunilor populare care au avut ca scop înțelegerea și punerea în practică a milostivirii - "Milostivi precum Tatăl" - misiuni ținute de pr. Cornel Cadar. Atât credincioșii din parohie cât și cei care ne-au urmărit prin intermediul transmisiunilor online au putut să mediteze timp de opt zile asupra unei teme actuală și foarte necesară. Misiunile s-au încheiat cu primirea indulgenței plenare.

În aceeași zi de 20 martie, s-a celebrat și Ziua Tineretului la nivel local. La Liturghia de la ora 18 tinerii băcăuani și-au putut exprima recunoștința și și-au manifestat credința tânără participând la o Liturghie specială, iar după Liturghie, ei împreună cu păstorii lor au participat la Calea sfintei cruci pe străzile Bacăului.

Credincioșii noștri o dată ce au început Săptămână Mare, au avut și posibilitatea de a simți milostivirea lui Dumnezeu prin intermediul sacramentului Spovezii în numeroasele ore în care preoții au fost la dispoziția lor. După ce preoții parohiei au participat cu mic cu mare la Liturghia crismei din Joia Mare de la Iași, seară s-a început Triduumul pascal prin Liturghia Cinei Domnului prezidată de părintele paroh și decan, Isidor Dâscă, Liturghie în care un loc deosebit l-a avut ritualul spălării picioarelor prin care s-a accentuat Euharistia ca slujire. După sfânta Liturghie, copii, persoanele consacrate, tinerii, dar și adulții au avut posibilitatea, pe rând, să-l adore pe Isus din preasfântul sacrament timp de mai multe ore.

În Vinerea Sfântă după o nouă zi de spovezi, seara a avut loc celebrarea Pătimirii Domnului. Credincioșii au putut să-și amintească de suferințele lui Cristos prin cântarea Patimii după evanghelistul Ioan, prin dezvelirea și apoi adorarea sfintei cruci, simbol al mântuirii.

Această perioadă lungă de pregătire sufletească din timpul Postului Mare a culminat cu Vigilia Pascală. Biserica a ajuns să fie neîncăpătoare pentru credincioșii dornici să trăiască Învierea în sufletele care au parcurs calea convertirii. Celebrarea a început cu toți preoții din parohie în fața Bisericii "Ss. Petru și Paul" unde s-a binecuvântat focul, de la care s-a aprins lumânarea pascală. Lumina de la lumânările credincioșilor care se aprindeau treptat risipea tot mai mult întunericul din biserică și lumina chipurile credincioșilor pe fețele cărora se vedea dorința după Cristos cel înviat. După preconiu pascal intonat de părintele diacon Andrei Stolnicu au urmat lecturile și psalmii care ne-au vorbit despre faptele minunate ale lui Dumnezeu din Vechiul Testament.

Intonarea "Gloria" de către părintele paroh și decan, Isidor Dâscă, a făcut ca biserica să fie inundată de lumină și de cântec, semn al învierii lui Cristos, bucurie pe care au împărtășit-o toți credincioșii.

Întreaga Liturghie a fost animată de corul parohial dirijat de părintele Ciprian Antălucă și de acordurile orgii clasice. Sărbătoarea Paștelui a continuat și după Liturghie când credincioșii împreună cu preoții de la altar au mers în procesiune pe străzile Bacăului pentru a vesti că "Isus a înviat" prin cântece și rugăciuni.

În ziua Paștelui, la 10.30 am avut bucuria de a-l avea în mijlocul nostru pe Preasfințitul Aurel Percă, care a binevoit să celebreze sfânta Liturghie a Paștelui împreună cu părintele decan și ceilalți preoți din parohie. Preasfințitul Aurel a accentuat în cadrul predicii faptul că credința în Cristos cel înviat i-a motivat mai ales pe sfinți, cei care au dat mărturie cu mult curaj despre crezul lor, de aceea și noi să împărtășim din exemplul și credința lor.

Putem spune că au fost zile cu adevărat pline de har și de binecuvântări. Fie ca roadele de care au beneficiat credincioșii să trezească recunoștință în inimi și generozitate față de ceilalți pentru a fi Biserica lui Cristos cel înviat!

Redacția Biserica și viața

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 20-27 martie: Bacău: Săptămâna Sfântă și plină de roade


 

lecturi: 36.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat