Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

"Reconstruim Siria pe prietenia dintre creștini și musulmani"

De Cristina Uguccioni

În timp ce în Siria războiul continuă și cei mari ai pământului discută destinele acestei țări, în fiecare zi, la Alep, se repară cu răbdare și tenacitate vieți sfâșiate de durere și de privațiuni și se țes acele legături de grijă, ospitalitate și dăruire care permit femeilor, bărbaților și copiilor creștini și musulmane să nu se prăbușească în adâncul disperării nemângâiate.

Părintele Ibrahim Alsabagh, sirian, 45 de ani, paroh al bisericii "Sfântul Francisc", guardian al conventului, vicar episcopal și responsabil al comunității latine din Alep, începe să relateze cotidianitatea orașului scoțând în evidență legăturile care implică și persoane de credință diferită. "În zona în care trăim, guvernată de armata obișnuită, conviețuirea dintre creștini și musulmani este în mod substanțial bună. Diferite familii creștine și musulmane sunt chiar unite de prietenii de lungă durată, care n-au fost afectate sau compromise de război. Zilnic percep semnale de solidaritate, comuniune și respect reciproc, pe care noi franciscanii nu încetăm să le încurajăm. La rândul nostru, eu și cei patru confrați ai mei ne îngrijim de toți, fără a face deosebiri între creștini și musulmani: alergăm pentru a duce ajutor material și spiritual și primim pe oricine - la orice oră din zi și din noapte - bate la ușa noastră".

Viața la Alep

De când a început încetarea focului, situația în oraș s-a schimbat și condițiile de viață s-au îmbunătățit un pic: alimentarea cu apă a fost reluată, chiar dacă nu în toate zonele orașului; este din nou curent electric, cel puțin câteva ore pe zi. Bombardamentele au încetat aproape de tot dar, spune părintele Ibrahim, "pentru că nu toate grupurile au aderat la încetarea focului, din când în când se văd bombe căzând în unele zone ale orașului. Nimeni nu se simte în siguranță: suntem în mod constant în alertă, temându-ne că încetarea focului - considerată unanim un semn de speranță - poate să fie încălcată dintr-un moment în altul și să se reia bombardamentele masive. Din păcate, după cinci ani de război, peste tot este mare sărăcie. Noi intervenim în multe moduri: există kit-uri alimentare de distribuit, medicamente de procurat, bolnavi de asistat și de dus la spital, bătrâni și nou-născuți de îngrijit cu îngrijiri speciale, case afectate de bombe de reparat. Și apoi, în fiecare zi, există inimi rănite de ascultat și de consolat".

Semne de speranță

Pentru părintele Ibrahim raporturile bune dintre creștini și musulmani sunt deosebit de încurajatoare: "le consider semne de speranță pentru viitorul poporului sirian și îi invit constant pe enoriașii mei să le citească în această cheie. Împreună cu credincioșii ne rugăm mereu pentru toți locuitorii din Alep și din Siria (precum și din lume) și îi mulțumim Domnului pentru binele care este făcut, scoțând în evidență și cel făcut de musulmani. De exemplu: câteva familii musulmane au găzduit familii creștine care își pierduseră casa sub bombardamente; sau au fost musulmani care au păzit locuințele acelor creștini care au decis să părăsească temporar Alepul. Aceste gesturi specifice de caritate n-au fost numeroase, dar au avut loc și le consider semnificative. În multe alte moduri am primit solidaritate și atenții din partea credincioșilor islamici. Probabil vreunul dintre ei a fost încurajat și văzându-ne pe noi creștinii înmulțind eforturile pentru a-i îngriji și a-i proteja pe toți, independent de credința practicată, după exemplul Domnului nostru Isus".

Câteva trădări

Din păcate, afirmă părintele Ibrahim, n-au lipsit episoade dureroase: "unii musulmani care trăiau în pace cu noi s-au dovedit complet altfel decât prieteni și frați în timpul războiului: au manifestat o inimă fundamentalistă, dezvăluind un duplicitate a vieții pe care nimeni nu și-ar fi putut-o imagina: acest lucru a provocat mare amărăciune în creștinii care îi cunoșteau și avuseseră raporturi foarte bune cu ei. Noi frații susținem și însoțim pe acești credincioși ai noștri să nu se închidă în suferință. Când persoanele (dar și comunități întregi) trăiesc experiențe de trădare sunt expuse cu ușurință riscului de a se concentra pe ele însele preocupându-se numai de propriul bine și de propria supraviețuire, devenind avare. Noi frații ne străduim pentru ca să nu prevaleze amărăciunea. Totuși aceste episoade foarte triste nu întunecă frumoasa comuniune care există între mulți creștini și musulmani: și pe ea, cred eu, se va putea reconstrui viitorul Siriei".

Îngrijirea pastorală

În timpul acestor cinci ani de război, în pofida condițiilor foarte dificile, spune cu mândrie simplă părintele Ibrahim, "parohia a menținut mereu toate activitățile care angajează orice comunitate creștină din lume: de la cursurile de catehism, frecventate actualmente de 200 de copii, la cele pentru logodnici. În fiecare zi celebrăm liturghii, foarte participate, fie în biserica «Sfântul Francisc» fie în cele două filiale ale parohiei. Am deschis Poarta Sfântă în biserica noastră și urmărim cu atenție magisteriul papei Francisc, față de care suntem foarte recunoscători pentru apelurile și rugăciunile în favoarea Siriei. Percepem sprijinul său și pe cel al Bisericii universale".

Autoritățile religioase islamice

Recent, amintește părintele Ibrahim, consiliul responsabililor Bisericii catolice din Alep a vizitat consiliul care reunește autoritățile religioase islamice locale: "Am vorbit timp de peste două ore cu mare sinceritate tratând diferite chestiuni, așa cum facem de acum de mult timp de când ne întâlnim. Am constatat că războiul a modificat atitudinile tuturor: pe de o parte lumea musulmană s-a simțit chemată la o mai mare sinceritate și transparență între a gândi, a spune și a acționa; pe de altă parte noi am devenit mai curajoși în a vesti cu glas tare principiile credinței noastre și ale doctrinei noastre sociale, și mai deciși în a pretinde, atunci când este necesar, libertatea și spațiul necesare pentru a trăi cu liniște în țara noastră. Acest drum, această muncă de dialog (care sper că se va aprofunda ulterior) este o provocare pentru toți. Consider îmbunătățirea raporturilor dintre autoritățile religioase creștine și musulmane unul din roadele bune ale acestor ani de durere".

(După Vatican Insider, 30 martie 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat