Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Regina Coeli (28 martie 2016)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

În această luni după Paști, numită "Lunea îngerului", inimile noastre sunt încă pline de bucuria pascală. După timpul Postului Mare, timp de pocăință și de convertire, pe care Biserica l-a trăit cu intensitate deosebită în acest An Sfânt al Milostivirii; după celebrările sugestive din Triduum-ul Sfânt; ne oprim și astăzi în fața mormântului gol al lui Isus și medităm cu uimire și recunoștință marele mister al învierii Domnului.

Viața a învins moartea. Milostivirea și iubirea au învins asupra păcatului! Este nevoie de credință și de speranță pentru a ne deschide la acest orizont nou și minunat. Și noi știm că credința și speranța sunt un dar al lui Dumnezeu și trebuie să-l cerem: "Doamne, dă-mi credința, dă-mi speranța! Avem nevoie de ele atât de mult!". Să ne lăsăm pătrunși de emoțiile care răsună în secvența pascală: "Da, suntem siguri: Cristos a înviat cu adevărat". Domnul a înviat în mijlocul nostru! Acest adevăr a marcat în mod indelebil viața apostolilor care, după înviere, au simțit din nou nevoia de a-l urma pe Învățătorul lor și, după ce l-au primit pe Duhul Sfânt, au mers fără frică pentru a vesti tuturor ceea ce au văzut cu ochii lor și au experimentat personal.

În acest An jubiliar suntem chemați să redescoperim și să primim cu intensitate deosebită vestea mângâietoare a învierii: "Cristos, speranța mea, a înviat!". Dacă Cristos a înviat, putem privi cu ochi noi și inimă nouă la orice eveniment din viața noastră, chiar și la cele mai negative. Momentele de întuneric, de eșec și chiar de păcat pot să se transforme și să vestească un drum nou. Când am atins adâncul mizeriei noastre și al slăbiciunii noastre, Cristos înviat ne dă forța de a ne ridica din nou. Dacă ne încredințăm Lui, harul său ne mântuiește! Domnul răstignit și înviat este revelarea deplină a milostivirii, prezent și activ în istorie. Iată mesajul pascal care răsună și astăzi și care va răsuna tot timpul Paștelui până la Rusalii.

Martoră tăcută a evenimentelor pătimirii și învierii lui Isus a fost Maria. Ea a fost în picioare lângă cruce: nu s-a plecat în fața durerii, ci credința sa a făcut-o puternică. În inima sa sfâșiată de mamă a rămas mereu aprinsă flacăra speranței. Să-i cerem ei ca să ne ajute și pe noi să primim în plinătate vestea pascală a învierii, pentru a o întrupa în concretețea vieții noastre zilnice.

Fecioara Maria să ne dăruiască certitudinea de credință că fiecare pas suferit din drumul nostru, luminat de lumina Paștelui, va deveni binecuvântare și bucurie pentru noi și pentru alții, în special pentru cei care suferă din cauza egoismului și a indiferenței.

Așadar, s-o invocăm cu credință și evlavie, cu Regina coeli, rugăciunea care înlocuiește Angelus în tot timpul pascal.

______________________________

După Regina coeli

Ieri, în centrul Pakistanului, Sfântul Paște a fost însângerat de un atentat execrabil, care a ucis atâtea persoane nevinovate, în cea mai mare parte familii din minoritatea creștină - în special femei și copii - adunate într-un parc public pentru a petrece în bucurie festivitatea pascală. Doresc să manifest apropierea mea de cei care au fost loviți de această crimă mârșavă și nesăbuită și invit să-l rugăm pe Domnul pentru numeroasele victime și pentru cei dragi ai lor. Fac apel la autoritățile civile și toate componentele sociale din acea națiune pentru ca să facă orice efort pentru a reda siguranță și seninătate populației și, îndeosebi, minorităților religioase mai vulnerabile. Repet încă o dată că violența și ura ucigașă conduc numai la durere și la distrugere; respectul și fraternitatea sunt singura cale pentru a ajunge la pace. Paștele Domnului să trezească în noi, în mod și mai puternic, rugăciunea către Dumnezeu pentru ca să se oprească mâinile celor violenți, care seamănă teroare și moarte, iar în lume să poată domni iubirea, dreptatea și reconcilierea. Să ne rugăm toți pentru morții din acest atentat, pentru rude, pentru minoritățile creștine și etnice din acea națiune: Bucură-te, Marie...

În actualul climat pascal vă salut cordial pe voi toți, pelerini veniți din Italia și din diferite părți ale lumii pentru a participa la acest moment de rugăciune. Și amintiți-vă mereu de acea expresie frumoasă din liturgie: "Cristos, speranța mea, a înviat!". Să o spunem de trei ori toți împreună: "Cristos, speranța mea, a înviat!", "Cristos, speranța mea, a înviat!", "Cristos, speranța mea, a înviat!".

Fiecăruia îi urez să petreacă în bucurie și în seninătate această Săptămână în care se prelungește bucuria Învierii lui Cristos. Pentru a trăi mai intens această perioadă ne va face bine să citim în fiecare zi un text din Evanghelie în care se vorbește despre evenimentul Învierii. Cinci minute, nu mai mult, se poate citi un text din Evanghelie. Amintiți-vă de asta!

Paște fericit și sfânt tuturor! Vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat