Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Mesajul urbi et orbi de Paști 2016

"Lăudați-l pe Domnul pentru că este bun: pentru că veșnică este îndurarea lui" (Ps 135,1)

Iubiți frați și surori, Paște fericit!

Isus Cristos, întruparea milostivirii lui Dumnezeu, din iubire a murit pe cruce și din iubire a înviat. Pentru aceasta astăzi proclamăm: Isus este Domnul!

Învierea sa realizează pe deplin profeția din Psalm: îndurarea lui Dumnezeu este veșnică, iubirea sa este pentru totdeauna, nu moare niciodată. Putem să ne încredem total în El și să-i aducem mulțumire deoarece pentru noi a coborât până în adâncul abisului.

În fața vârtejurilor spirituale și morale ale omenirii, în fața golurilor care se deschid în inimi și care provoacă ură și moarte, numai o milostivire infinită poate să ne dăruiască mântuirea. Numai Dumnezeu poate să umple cu iubirea sa aceste goluri, aceste abisuri, și să ne permită să nu ne afundăm ci să continuăm să mergem împreună spre Pământul libertății și al vieții.

Vestea bucuroasă a Paștelui: Isus, răstignitul, nu este aici, a înviat (cf. Mt 28,5-6) ne oferă certitudinea mângâietoare că abisul morții a fost trecut și, cu el, au fost înfrânte plânsul, țipătul și durerea (cf. Ap 21,4). Domnul, care a îndurat abandonarea discipolilor săi, povara unei condamnări nedrepte și rușinea unei morți infame, ne face acum părtași de viața sa nemuritoare și ne dăruiește privirea sa de duioșie și de compasiune față de cei înfometați și însetați, față de străini și de cei închiși, față de cei marginalizați și cei rebutați, față de victimele samavolniciei și violenței. Lumea este plină de persoane care suferă în trup și în spirit, în timp ce cronicile zilnice se umplu de știri despre delicte teribile, care adesea au loc între zidurile casei, și despre conflicte armate pe scară largă care supun populații întregi la încercări indescriptibile.

Cristos înviat arată cărări de speranță pentru iubita Sirie, țară sfâșiată de un lung conflict, cu tristul său cortegiu de distrugere, moarte, disprețuire a dreptului umanitar și destrămare a conviețuirii civile. Încredințăm puterii Domnului înviat colocviile care sunt în desfășurare, pentru că prin bunăvoința și colaborarea tuturor să se poată culege roade de pace și să se demareze construirea unei societăți fraterne, care respectă demnitatea și drepturile fiecărui cetățean. Mesajul de viață, răsunat prin gura îngerului lângă piatra de mormânt dată la o parte, să înfrângă împietrirea inimilor și să promoveze o întâlnire rodnică a popoarelor și culturilor în celelalte zone din bazinul Mediteranei și din Orientul Mijlociu, îndeosebi în Irak, în Yemen și în Libia.

Imaginea omului nou, care strălucește pe fața lui Cristos, să favorizeze în Țara Sfântă conviețuirea dintre israelieni și palestinieni, precum și disponibilitatea răbdătoare și angajarea zilnică de a se strădui pentru a edifica bazele unei păci juste și durabile printr-o negociere directă și sinceră. Stăpânul vieții să însoțească și eforturile menite să ajungă la o soluționare definitivă pentru războiul din Ucraina, inspirând și susținând și inițiativele de ajutor umanitar, între care eliberarea persoanelor deținute.

Domnul Isus, pacea noastră (Ef 2,14), care înviind a învins răul și păcatul, să stimuleze în această sărbătoare a Paștelui apropierea noastră de victimele terorismului, formă oarbă și brutală de violență care nu încetează să verse sânge nevinovat în diferite părți ale lumii, așa cum s-a întâmplat în recentele atentate din Belgia, Turcia, Nigeria, Ciad, Camerun, Coasta de Fildeș și Irak; să ajungă la bună rezultat fermenții de speranță și perspectivele de pace din Africa; mă gândesc îndeosebi la Burundi, la Mozambic, la Republica Democratică din Congo și la Sud Sudan, marcate de tensiuni politice și sociale.

Cu armele iubirii, Dumnezeu a înfrânt egoismul și moartea; Fiul său Isus este poarta milostivirii deschisă larg pentru toți. Mesajul său pascal să se proiecteze tot mai mult asupra poporului venezuelean în condițiile dificile în care a ajuns să trăiască și asupra celor care au în mână destinele țării, pentru ca să se poată lucra în vederea binelui comun, căutând spații de dialog și colaborare cu toți. Pretutindeni să se acționeze pentru a favoriza cultura întâlnirii, dreptatea și respectul reciproc, pe care le pot garanta numai bunăstarea spirituală și materială a cetățenilor.

Cristos înviat, veste de viață pentru întreaga omenire, se reverberează în secole și ne invită să nu-i uităm pe bărbații și femeile care sunt în căutarea unui viitor mai bun, ceată tot mai numeroasă de migranți și de refugiați - între care mulți copii - care fug de război, de foame, de sărăcie și de nedreptatea socială. Acești frați și surori ai noștri, pe drumul lor întâlnesc prea des moartea sau oricum refuzul celui care ar putea să le ofere primire și ajutor. Data apropiatei Întâlniri Umanitare Mondiale să nu neglijeze să pună în centru persoana umană cu demnitatea sa și să elaboreze politici capabile să asiste și să protejeze victimele conflictelor și ale altor urgențe, mai ales pe cei mai vulnerabili și pe cei care sunt persecutați pentru motive etnice și religioase.

În această zi glorioasă, "să se bucurie pământul învăluit de atâta lumină" (cf. Preconiu pascal), și totuși atât de maltratat și vlăguit de o exploatare avidă de câștig, care alterează echilibrele naturii. Mă gândesc în special la acele zone lovite de efectele schimbărilor climatice, care adesea provoacă secete sau inundații violente, cu respectivele crize alimentare în diferite părți ale planetei.

Cu frații noștri și surorile noastre care sunt persecutați pentru credință și pentru fidelitatea lor față de numele lui Cristos și în fața răului care pare să învingă în viața atâtor persoane, să reascultăm cuvântul mângâietor al Domnului: "Nu vă fie frică! Eu am învins lumea!" (In 16,33). Astăzi este ziua strălucitoarea a acestei victorii, deoarece Cristos a strivit moartea și cu învierea sa a făcut să strălucească viața și nemurirea (cf. 2Tim 1,10). "El ne-a făcut să trecem de la sclavie la libertate, de la tristețe la bucurie, de la doliu la sărbătoare, de la întuneric la lumină, de la sclavie la răscumpărare. De aceea să spunem în fața Lui: Aleluia!" (Meliton de Sardis, Omilie pascală).

Celor care în societățile noastre au pierdut orice speranță și gust de a trăi, celor bătrâni epuizați care în singurătate simt că le dispar forțele, celor tineri cărora pare să le lipsească viitorul, tuturor le adresez încă o dată cuvintele Celui Înviat: "Iată, le fac pe toate noi... Celui care este însetat eu îi voi da în dar din izvorul apei vieții" (Ap 21,5-6). Acest mesaj asigurator al lui Isus să ne ajute pe fiecare dintre noi să pornim din nou cu mai mult curaj și speranță pentru a construi drumuri de reconciliere cu Dumnezeu și cu frații. Avem atâta nevoie de asta!

_______________

Iubiți frați și surori,

Doresc să reînnoiesc urările mele de Paște Fericit vouă tuturor, veniți din Roma și din diferite țări, precum și celor care sunt în legătură prin televiziune, radio și celelalte mijloace de comunicare. Fie ca să răsune în inimile voastre, în familiile și comunități voastre vestea Învierii, însoțită de lumina caldă a prezenței lui Isus Viu: prezență care luminează, întărește, iartă, înseninează... Cristos a învins răul la rădăcină: este Poarta mântuirii, deschisă larg pentru ca fiecare să poată găsi milostivire.

Vă mulțumesc pentru prezența voastră și pentru bucuria voastră în această zi de sărbătoare. O mulțumire deosebită pentru darul florilor, care și în acest an provin din Olanda.

Duceți tuturor bucuria și speranța lui Cristos Înviat. Și vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună la masa pascală și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat