Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Omilia papei Francisc în Noaptea de Paști (26 martie 2016)

"Petru a alergat la mormânt" (Lc 24,12). Ce gânduri puteau agita mintea și inima lui Petru în timpul acelei alergări? Evanghelia ne spune că cei unsprezece, între care Petru, n-au crezut în mărturia femeilor, în vestirea lor pascală. Dimpotrivă, "acele cuvinte li s-au părut vorbe goale" (v. 11). În inima lui Petru era prin urmare îndoiala, însoțită de atâtea gânduri negative: tristețea datorită morții Învățătorului iubit și dezamăgirea pentru că l-a tăgăduit de trei ori în timpul Pătimirii.

Însă există un amănunt care marchează cotitura sa: Petru, după ce le-a ascultat pe femei și nu le-a crezut, "totuși s-a ridicat" (v. 12). Nu a rămas așezat ca să se gândească, nu a rămas închis în casă precum ceilalți. Nu s-a lăsat prins în capcană de atmosfera sumbră din acele zile, nici înfrânt de îndoielile sale; nu s-a lăsat absorbit de remușcări, de frică și de bârfele continue care nu duc la nimic. L-a căutat pe Isus, nu pe sine însuși. A preferat calea întâlnirii și a încrederii și, așa cum era, s-a ridicat și a alergat spre mormânt, de unde s-a întors după aceea "plin de uimire" (v. 12). Acesta a fost începutul "învierii" lui Petru, învierea inimii sale. Fără a ceda tristeții și întunericului, a dat spațiu glasului speranței: a lăsat ca lumina lui Dumnezeu să-i intre în inimă, fără a o sufoca.

Și femeile, care ieșiseră dimineața devreme pentru a face o faptă de milostenie, pentru a duce mirodenii la mormânt, au trăit aceeași experiență. Erau "înfricoșate și cu fața aplecată spre pământ", dar au fost zguduite auzind cuvintele îngerilor: "De ce îl căutați printre cei morți pe cel care este viu?" (cf. v. 5).

Și noi, ca Petru și femeile, nu putem găsi viața rămânând triști și fără speranță și rămânând închiși în noi înșine. Ci să-i deschidem Domnului mormintele noastre sigilate - fiecare dintre noi le cunoaște - pentru ca Isus să intre și să dea viață; să-i ducem Lui pietrele supărărilor și bolovanii trecutului, pietrele grele ale slăbiciunilor și căderilor. El dorește să vină și să ne ia de mână, pentru a ne scoate afară din angoasă. Dar aceasta este prima piatră care trebuie dată la o parte în această noapte: lipsa de speranță care ne închide în noi înșine. Fie ca Domnul să ne elibereze de această teribilă capcană, de la faptul de a fi creștini fără speranță, care trăiesc ca și cum Domnul n-ar fi înviat și centrul vieții ar fi problemele noastre.

Vedem și vom vedea încontinuu probleme aproape de noi și înlăuntrul nostru. Vor exista mereu, dar această noapte trebuie să lumineze aceste probleme cu lumina Celui Înviat, într-un anumit sens "să le evanghelizeze". A evangheliza problemele. Întunecimile și fricile nu trebuie să atragă privirea sufletului și să ia în stăpânire inima, ci să ascultăm cuvântul îngerului: Domnul "nu este aici, a înviat!" (v. 6); El este bucuria noastră cea mai mare, este mereu alături de noi și nu ne va dezamăgi niciodată.

Acesta este fundamentul speranței, care nu este simplu optimism, și nici o atitudine psihologică sau o invitație bună de a avea curaj. Speranța creștină este un dar pe care Dumnezeu ni-l oferă, dacă ieșim din noi înșine și ne deschidem Lui. Această speranță nu dezamăgește pentru că Duhul Sfânt a fost revărsat în inimile noastre (cf. Rom 5,5). Mângâietorul nu face să apară totul frumos, nu elimină răul cu bagheta magică, ci revarsă adevărată forță a vieții, care nu este lipsa de probleme, ci certitudinea că suntem iubiți și iertați mereu de Cristos, care pentru noi a învins păcatul, a învins moartea, a învins frica. Astăzi este sărbătoarea speranței noastre, celebrarea acestei certitudini: nimic și nimeni nu vor putea să ne despartă vreodată de iubirea sa (cf. Rom 8,39).

Domnul este viu și vrea să fie căutat printre cei vii. După ce l-a întâlnit, fiecare este trimis de El ca să ducă vestea de Paști, ca să trezească și să învie speranța în inimile împovărate de tristețe, în cel care cu greu găsește lumina vieții. Este atâta nevoie de asta azi. Uitând de noi înșine, ca slujitori bucuroși ai speranței, suntem chemați să-l vestim pe Cel Înviat cu viața și prin iubire; altminteri am fi o structură internațională cu un mare număr de adepți și cu reguli bune, dar incapabilă să dăruiască speranța de care lumea este însetată.

Cum putem hrăni speranța noastră? Liturgia din această noapte ne dă un sfat bun. Ne învață să comemorăm lucrările lui Dumnezeu. De fapt, lecturile ne-au relatat fidelitatea sa, istoria iubirii sale față de noi. Cuvântul viu al lui Dumnezeu este capabil să ne implice în această istorie de iubire, alimentând speranța și reînsuflețind bucuria. Ne amintește asta și Evanghelia pe care am ascultat-o: îngerii, pentru a revărsa speranță în femei, spun: "Amintiți-vă cum v-a vorbit" (v. 6). A ne aminti de cuvintele lui Isus, a ne aminti de tot ceea ce El a făcut în viața noastră. Să nu uităm Cuvântul său și lucrările sale, altminteri vom pierde speranța și vom deveni creștini fără speranță; în schimb să ne amintim de Domnul, de bunătatea sa și de cuvintele sale de viață care ne-au atins; să ne amintim de ele și să ni le însușim, pentru a fi santinele ale dimineții care știu să observe semnele Celui Înviat.

Iubiți frați și surori, Cristos a înviat! Și noi avem posibilitatea de a ne deschide și a primi darul său de speranță. Să ne deschidem la speranță și să pornim la drum; amintirea lucrărilor sale și a cuvintelor sale să fie lumină strălucitoare care orientează pașii noștri în încredere, spre acel Paște care nu va avea sfârșit.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat