Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Discursul papei la sfârșitul Căii sfintei cruci la Colosseum (25 martie 2016)

O, Cruce a lui Cristos, simbol al iubirii divine și al nedreptății umane, icoană a jertfei supreme din iubire și a egoismului extrem din nebunie, instrument de moarte și cale de înviere, semn al ascultării și emblemă a trădării, lemn al persecuției și stindard al victoriei.

O, Cruce a lui Cristos, și astăzi te vedem ridicată în surorile noastre și în frații noștri uciși, arși de vii, sugrumați și decapitați de săbiile barbare și cu tăcerea lașă.

O, Cruce a lui Cristos, și astăzi te vedem pe fețele copiilor, femeilor și persoanelor, epuizate și înfricoșate care fug de războaie și de violențe și adesea nu găsesc decât moartea și atâția Pilat cu mâinile spălate.

O, Cruce a lui Cristos, și astăzi te vedem în învățătorii literei și nu ai spiritului, ai morții și nu ai vieții, care în loc să învețe milostivirea și viața, amenință cu pedeapsa și moartea și-l condamnă pe cel drept.

O, Cruce a lui Cristos, și astăzi te vedem în slujitorii infideli care în loc să se despoaie de propriile ambiții zadarnice îi despoaie chiar și pe cei nevinovați de propria demnitate.

O, Cruce a lui Cristos, și astăzi te vedem în inimile împietrite ale celor care îi judecă pe alții cu comoditate, inimi gata să-i condamne chiar și la uciderea cu pietre, fără a-și da seama vreodată de propriile păcate și greșeli.

O, Cruce a lui Cristos, și astăzi te vedem în fundamentalismele și în terorismul adepților vreunei religii care profanează numele lui Dumnezeu și-l folosesc pentru a justifica violențele lor nemaiauzite.

O, Cruce a lui Cristos, și astăzi te vedem în cei care vor să te scoată din locurile publice și să te excludă din viața publică, în numele vreunui păgânism laicist sau chiar în numele egalității pe care tu însuți ne-ai învățat-o.

O, Cruce a lui Cristos, și astăzi te vedem în cei puternici și în vânzătorii de arme care alimentează cuptorul războaielor cu sângele nevinovat al fraților.

O, Cruce a lui Cristos, și astăzi te vedem în trădătorii care pentru treizeci de dinari dau la moarte pe oricine.

O, Cruce a lui Cristos, și astăzi te vedem în tâlharii și în cei corupți care în loc să salvgardeze binele comun și etica se vând în piața mizerabilă a imoralității.

O, Cruce a lui Cristos, și astăzi te vedem în nesăbuiții care construiesc depozite pentru a păstra comori care pier, lăsându-l pe Lazăr să moară de foame la porțile lor.

O, Cruce a lui Cristos, și astăzi te vedem în distrugătorii "casei noastre comune" care cu egoism ruinează viitorul următoarelor generații.

O, Cruce a lui Cristos, și astăzi te vedem în bătrânii abandonați de propriile rude, în neputincioși și în copiii malnutriți și rebutați de societatea noastră egoistă și ipocrită.

O, Cruce a lui Cristos, și astăzi te vedem în Mediterana noastră și în Marea Egee devenite un cimitir insațiabil, imagine a conștiinței noastre insensibile și narcotizate.

O, Cruce a lui Cristos, imagine a iubirii fără de sfârșit și cale a Învierii, și astăzi te vedem în persoanele bune și drepte care fac binele fără a căuta aplauzele sau admirația celorlalți.

O, Cruce a lui Cristos, și astăzi te vedem în slujitorii fideli și umili care luminează întunericul vieții noastre ca lumânări care se consumă gratuit pentru a lumina viața celor din urmă.

O, Cruce a lui Cristos, și astăzi te vedem pe fețele surorilor și ale celor consacrați - bunii samariteni - care părăsesc toate pentru a pansa, în tăcerea evanghelică, rănile sărăciilor și ale nedreptății.

O, Cruce a lui Cristos, și astăzi te vedem în cei milostivi care află în milostivire exprimarea maximă a dreptății și a credinței.

O, Cruce a lui Cristos, și astăzi te vedem în persoanele simple care trăiesc cu bucurie credința lor în cotidianitate și în respectarea filială a poruncilor.

O, Cruce a lui Cristos, și astăzi te vedem în cei căiți care știu, din profunzimea mizeriei păcatelor lor, să strige: Doamne, amintește-ți de mine în împărăția ta!

O, Cruce a lui Cristos, și astăzi te vedem în fericiții și în sfinții care știu să treacă prin întunericul nopții credinței fără a pierde încrederea în tine și fără a pretinde să înțeleagă tăcerea Ta misterioasă.

O, Cruce a lui Cristos, și astăzi te vedem în familiile care trăiesc cu fidelitate și rodnicie vocația lor matrimonială.

O, Cruce a lui Cristos, și astăzi te vedem în voluntarii care îi ajută cu generozitate pe cei nevoiași și pe cei loviți.

O, Cruce a lui Cristos, și astăzi te vedem în cei persecutați pentru credința lor care în suferință continuă să dea mărturie autentică lui Isus și Evangheliei.

O, Cruce a lui Cristos, și astăzi te vedem în visătorii care trăiesc cu inima copiilor și care lucrează în fiecare zi pentru a face lumea un loc mai bun, mai uman și mai drept.

În tine, Sfântă Cruce, îl vedem pe Dumnezeu care iubește fără sfârșit, și vedem ura stăpânește și orbește inimile și mințile celor care preferă întunericul în locul luminii.

O, Cruce a lui Cristos, Arcă a lui Noe care a salvat omenirea de la potopul păcatului, salvează-ne de rău și de cel rău! O, Tron al lui David și sigiliu al Alianței divine și veșnice, trezește-ne din seducțiile vanității! O, strigăt de iubire, trezește în noi dorința după Dumnezeu, după bine și după lumină.

O, Cruce a lui Cristos, învață-ne că răsăritul soarelui este mai puternic decât întunericul nopții. O, Cruce a lui Cristos, învață-ne că aparenta victorie a răului se risipește în fața mormântului gol și în fața certitudinii Învierii și a iubirii lui Dumnezeu pe care nimic n-o poate înfrânge sau întuneca sau slăbi. Amin!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 22.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat