Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 
Omilia papei la Joia Sfântă (24 martie 2016)

CARA Auxilium
Castelnuivo di Porto (Roma)

Gesturile vorbesc mai multe decât imaginile. Gesturile. Există, în acest Cuvânt al lui Dumnezeu pe care l-am citit, două gesturi: Isus care slujește, care spală picioarele. El, care era conducătorul, spală picioarele altora, alor săi, ale celor mai mici. Al doilea gest: Iuda care merge la dușmanii lui Isus, la cei care nu vor pacea cu Isus, ca să ia banii cu care l-a trădat, 30 de monede. Două gesturi. Și astăzi există două gesturi: primul este cel din această seară: împreună, noi toți, musulmani, hinduși, catolici, copți, evanghelici dar frați, fii ai aceluiași Dumnezeu, care vrem să trăim în pace, integrați. Celălalt gest este cel din urmă cu trei zile: un gest de război, de distrugere într-un oraș din Europa, al oamenilor care nu vor să trăiască în pace. Însă în spatele acelui gest, ca în spatele lui Iuda, era alții. În spatele lui Iuda erau aceia care au dat bani pentru ca Isus să fie predat. În spatele acelui gest din urmă cu trei zile în acea capitală europeană, sunt fabricanții, traficanții de arme care vor sânge, nu pace; care vor războiul, nu fraternitatea.

Două gesturi egale: pe de o parte Isus spală picioarele, în timp ce Iuda îl vinde pe Isus pentru bani; și pe de o parte voi, noi, toți împreună, diferite religii, diferite culturi, dar fii ai aceluiași Tată, frați, în timp ce acei sărmani cumpără arme pentru a distruge fraternitatea. Astăzi, în acest moment, când eu voi face același gest al lui Isus de a spăla picioarele la doisprezece dintre voi, noi toți să facem gestul fraternității și noi toți să spunem: "Suntem diferiți, suntem diferiți, avem diferite culturi și religii, dar suntem frați și vrem să trăim în pace". Și acesta este gestul pe care eu îl fac cu voi. Fiecare dintre noi are o istorie asupra sa, fiecare dintre voi are o istorie asupra sa: atâtea cruci, atâtea dureri, dar are și o inimă deschisă care vrea fraternitatea. Fiecare, în limba sa religioasă, să-l roage pe Domnul pentru ca această fraternitate să contagieze lumea, pentru ca să nu existe cele 30 de monede pentru a-l ucide pe fratele, pentru ca să fie mereu fraternitate și bunătate. Așa să fie.

Cuvinte rostite la sfârșitul Liturghiei

Acum v-aș saluta pe fiecare în parte, din toată inima. Vă mulțumesc pentru această întâlnire. Și numai să ne amintim și să arătăm că este frumos a trăi împreună ca frați, cu culturi, religii și tradiții diferite: toți suntem frați! Și acest lucru are un nume: pace și iubire. Mulțumesc.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat