Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Omilia rostită de PS Petru Gherghel la Liturghia Crismei din Joia Sfântă 2016

"Isus Cristos ne-a făcut o împărăție, preoți pentru Dumnezeu și Tatăl său; lui să-i fie gloria și puterea în vecii vecilor. Amin".

Preasfințite, dragi confrați întru preoție, iubiți credincioși

Retrăim aici, în catedrala noastră, un nou moment de întâlnire cu Cristos, cel uns de Tatăl ca să ducă tuturor săracilor vestea cea bună, căci și acum ca și atunci ne repetă: "Cu dor am dorit să mănânc acest Paște cu voi"; cu dor am dorit să vă numesc prieteni și să vă încredințez misterele mele, taina trupului și sângelui meu, taina iubirii adevărate și a slujirii lui Dumnezeu Tatăl și a oamenilor, făpturile sale: taina și mandatul de a duce săracilor vestea cea bună.

Ceea ce s-a petrecut acum două mii de ani nu încetează să se întâmple și astăzi, adică bucuria de a împlini, de a duce mai departe misiunea pe care el a primit-o față de cei pe care i-a încredințat Tatăl, față de cei subjugați de povoara păcatului, față de cei ce doresc vestea cea bună, eliberarea din sclavia închisorii și anul de îndurare a Domnului. Misiunea sa nu trebuie să înceteze niciodată în lume; ea trebuie să continue și să se răspândească la toate popoarele. Opera sa în favoarea fiilor lui Dumnezeu ne este încredințată și nouă. Ceea ce el ne-a adus, ne-a dăruit, vrea să dăinuie mereu în lume prin cei pe care el îi alege și îi cheamă să-l urmeze și să ducă mai departe în lume vestea cea bună.

Cuvintele sfântului apostol Ioan, pe care le-am ascultat din lectura a doua, ne vorbesc despre marele mister pe care Domnul Cristos a voit să ni-l împărtășească nouă tuturor, atât celor care au primit Botezul și s-au făcut părtași de preoția regească, comună, cât mai ales celor aleși să devină părtași de Preoția ministerială, adică celor prezenți acum, și nu numai în biserica noastră locală și în catedrală. "Căci el ne-a iubit și ne-a eliberat de păcatele noastre în sângele său și ne-a făcut o împărăție și preoți pentru Dumnezeu și Tatăl nostru" (Ap 1,6).

El a ținut să ne aleagă drept prietenii săi, după cum le-a declarat apostolilor în momentele cele mai grele de la încheierea misiunii sale în lume. Nu putem uita cuvintele sale testamentare: "Nu voi m-ați ales pe mine, ci eu v-am ales pe voi și v-am pus ca să mergeți și să aduceți rod, iar rodul vostru să rămână, pentru ca orice îl veți ruga pe Tatăl în numele meu să vă dea". "Voi sunteți prietenii mei dacă faceți ceea ce vă poruncesc. Nu vă mai numesc servitori, pentru că servitorul nu știe ce face stăpânul lui. Însă v-am numit pe voi prieteni pentru că toate câte le-am auzit de la Tatăl vi le-am făcut cunoscute" (In 15,14-16).

Notăm cu bucurie că ceea ce însuși Isus afirmă despre misiunea sa profețită de Isaia, și anume că "astăzi s-a împlinit Scriptura aceasta pe care ați ascultat-o cu urechile voastre", se verifică într-un fel și cu noi, cei care facem parte din poporul său și cei care ne bucurăm de darul preoției sale.

Atunci când sfântul papă Ioan Paul al II-lea se afla la Ierusalim, în Cenacol, la 23 martie 2000, i-a chemat pe toți preoții, și putem spune că o face și astăzi, invitându-i să nu uite un mare adevăr: "Trebuie să ne întoarcem adesea cu mintea la acest Cenacol, unde în mod deosebit noi, preoții, putem să ne simțim într-un anume sens «de-ai casei»".

Dorind să aprofundeze această realitate și făcând referință la cuvintele psalmistului despre popoare, referitor la Ierusalim: "Domnul va scrie în cartea popoarelor: El s-a născut acolo" (Ps 87,6), ne asigura că ne considera, în momentul în care se afla în sala Cinei celei de Taină, prezenți acolo cu el și noi cei răspândiți în toată lumea. Tocmai de aceea avea să spună: "Din această sală sfântă, în mod spontan, vă imaginez în cele mai diferite părți ale lumii, cu fețele voastre, mai tinere sau mai înaintate în ani, în stările voastre sufletești: pentru atâția, slavă Domnului, stare de bucurie și de entuziasm; pentru alții, stare poate de durere, de oboseală, de tulburare. În toți vin să cinstesc acea imagine a lui Cristos pe care ați primit-o la consacrare, acel "caracter" de neșters care v-a însemnat pe fiecare dintre voi. Acel "caracter" este semnul iubirii de care este atins fiecare preot și pe care el poate să conteze mereu, pentru a merge înainte cu bucurie sau să reînceapă cu entuziasm nou, în perspectiva unei fidelități din ce în ce mai mari".

Nu cred că îndrăznesc prea mult să vă spun, împreună cu Preasfințitul Aurel, că, iată, astăzi, aflându-ne adunați aici în aceeași comuniune sacerdotală, strânși în jurul episcopului, ca odinioară apostolii adunați în Cenacol, trăim în spirit aceeași iubire cu aceia cu care el îi iubea atât de mult și cărora le-a arătat marea prețuire, spălându-le picioarele, chiar el, Maestrul și Învățătorul lor și al nostru.

Aici, în catedrala noastră, ca într-un prezent istoric, ne aflăm toți, strânși în jurul lui Cristos, gata să trăim darul său inefabil: taina euharistică, însuși trupul și sângele său, ca o garanție a comuniunii și unității, nu numai între noi, ci cu el, Preotul veșnic, ce ne-a ales, fără vrednicia noastră, pentru a-i fi ucenici și prieteni.

Prin gestul spălării picioarelor, el ne demonstrează iubire și condescendență, invitându-ne la ospățul său și la neuitare, ne demonstrează că și pe noi ne trimite să ducem săracilor vestea cea bună, să proclamăm celor închiși eliberarea, să redăm libertatea celor asupriți.

Unii poate nu dau atenție acestui adevăr, uneori poate îl uităm, dar el nu se pierde, ci continuă până la sfârșitul veacurilor.

Liturghia crismei, în timpul căreia episcopul binecuvântează uleiurile sfinte, iar preoții se asociază nu numai ridicând mâinile, ci și pronunțând rugăciunea de implorare pentru binecuvântare, ne face să înțelegem că Isus, Dumnezeu însuși, ne alege și ne încredințează instrumentele sale de sfințire prin care transmitem spre oameni darurile spirituale, simbolizate prin uleiurile sfinte, dar mai ales ne încredințează cuvântul său mântuitor, evanghelia sa și marele dar al trupului și sângelui său pentru viața lumii.

Se cuvine să tresăltăm în cântare de laudă și de recunoștință pentru marele mister la care suntem invitați și să proclamăm acest lucru prin cântarea solemnă a prefeței și a celebrării tainei euharistice, față de care însuși Isus ne dă un mandat sfânt pe care trebuie să-l împlinim până la sfârșitul lumii: "Faceți aceasta în amintirea mea".

Credem, așadar, că Isus, marele preot, într-un mister doar de el cunoscut, dorind ca misiunea sa să fie perpetuată, îi învrednicește de ungerea sfântă pe unii dintre cei pe care el îi alege și-i asociază la opera de sfințire și mântuire a lumii.

Vom exprima astăzi acest adevăr și această bucurie atunci când în mod solemn vom proclama lauda sfântă, pe care Liturghia i-o aduce marelui preot care împodobește Biserica cu preoția împărătească și cea ministerială, alegându-i pe unii cu aceiași misiune de slujire și de milostivire, hrănind poporul cu pâinea cuvântului și a sfintelor taine.

Joia Sfântă cu celebrarea Liturgiei crismei sau a uleiurilor este dovada cea mai vie a prețuirii pe care el o are față de aleșii săi, față de noi, cei care am beneficiat de această mare responsabilitate. Pentru a înțelege cu adevărat această realitate și acest mister al Joii Sfinte trebuie să reînnoim mereu misterul legăturii între iubirea infinită și milostivă a lui Dumnezeu, care și-a îndreptat privirea sa de Tată față de noi, fii săi, prin marea taină a preoției Fiului său, prin jertfa sa sângeroasă de pe cruce care constituie marele mister al iubirii sale pentru omenire, argumentul viu al testamentului veșnic, testament al iubirii sale mântuitoare.

Întorcându-ne în timp în sala Cinei celei de Taină, amintea sfântul papă Ioan Paul al II-lea în mesajul său către preoți, din 23 martie 2000, ne simțim și astăzi contemporani cu apostolii adunați în jurul lui Isus și suntem fericiți că el ne-a ales să fim continuatorii operei sale de iubire și ai misterului prezenței sale mântuitoare. Imaginea lui Cristos înconjurat de ai săi la Cina cea de Taină să dea fiecăruia dintre noi o vibrație de fraternitate și de comuniune. Marii pictori ai lumii - le scria sfântul papă Ioan Paul al II-lea tuturor preoților din întreaga lume în acel an de grație - s-au străduit să-l reprezinte pe Cristos între apostolii săi în scena Cinei de Taină: cum să uităm capodopera lui Leonardo? Însă numai sfinții, prin intensitatea iubirii lor, pot să pătrundă în profunzimea acestui mister, apropiindu-și și rezemându-și capul pe pieptul Domnului, așa cum a știut să o facă Ioan (cf. In 13,25).

Astăzi putem cu adevărat și noi, în spirit de comuniune cu apostolii de atunci, dar și cu atâția alți confrați preoți din istorie și din lume, să constatăm că ne este dat să trăim și să simțim că după ce i-a iubit pe ai săi care erau în lume i-a iubit până la sfârșit. Așa ne-a iubit și ne iubește pe noi, cei de azi, pe cei din catedrală, cum i-a iubit neîncetat pe ai săi.

Mă bucur să spun că la această profundă lecție de iubire și gingășie ne invită și actualul Sfânt Părinte Francisc, care declarând anul 2016, An Jubiliar al Milostivirii, vrea să ne repete mereu că Dumnezeu este Tatăl plin de milostivire, care l-a trimis pe Fiul său să ne arate, prin jertfa sa pe cruce și prin victoria sa asupra păcatului, că el este plin de milostivire și vrea să fie pentru noi motiv de adevărată încredere și curaj în misiunea noastră de slujire și milostivire. Descoperim și astăzi că Isus cel plin de dragoste și milostivire și-a lăsat argumentul iubirii sale dumnezeiești în jertfa de pe cruce concretizată în celebrarea sfintei Liturghii, culmen et centrumm totius celebrationis, și în exemplul său de milostivire și de iertare cu care i-a primit pe toți.

Cuvântul de încheiere al mesajului sfântului papă Ioan Paul al II-lea din 23 martie 2000 și invitația sa la reflecție se potrivește și ca un apel al papei Francisc, acum când ne cheamă să ne apropiem de tronul milostivirii divine în anul jubiliar 2015-2016, Anul Îndurării Divine.

Îmi place să închei această reflecție, pe care o încredințez cu iubire inimii voastre, prin cuvintele unei rugăciuni vechi:

Îți mulțumim, Tatăl nostru, pentru viața și cunoașterea pe care ni le-ai revelat prin Isus, slujitorul tău. Slavă ție în veci.

Așa cum această pâine frântă era răspândită pe dealuri și adunată a devenit una, tot așa să se adune Biserica ta în împărăția ta din toate colțurile pământului...

Tu, Doamne atotputernic, ai creat universul, spre slava numelui tău; ai dat oamenilor hrană și băutură spre mângâierea lor, ca să-ți aducă mulțumire; dar nouă ne-ai dat hrană și băutură spirituală și viața veșnică prin Fiul tău... Slavă ție în veci! (Didahia 9,3-4; 10,3-4).

Te preamărim, așadar, Doamne, Părinte al îndurărilor, că ne-ai făcut părtași, pe noi slujitorii tăi nevrednici, de o alegere așa de mare de a fi ucenicii tăi și ne arăți fără încetare fața ta dumnezeiască prin cel care, din iubire, s-a milostivit de noi și ne vrea mereu lângă el care este bucuria și speranța noastră. Amin

Iași, 24 martie 2016

Petru Gherghel,
episcop de Iași

Iași: Liturghia crismei


 

lecturi: 6.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat