Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Noi schimbăm ora, Dumnezeu ne schimbă istoria

În acest an schimbarea orei de vară coincide cu ziua Învierii. Noi schimbăm ora, iar Dumnezeu ne schimbă istoria. Liturgia din noaptea Paștelui condensează în ea o mulțime de schimbări, o mulțime de intervenții pe care le-a făcut Dumnezeu, de la începutul creației până la înviere. Noi schimbăm ora, un lucru de mică importanță, dar Dumnezeu schimbă și realizează lucruri uimitoare. Liturgia din această noapte vrea să ne ajute să recitim istoria, să vedem toate intervențiile lui Dumnezeu.

De ce am binecuvântat focul în noaptea Învierii? Pentru a celebra intervenția lui Dumnezeu chiar de la începutul lumii când s-a trecut de la întuneric la lumină și de a retrăi noi înșine trecerea de la întuneric la lumină. De ce am intrat cu lumânarea pascală în biserică? Pentru a-l celebra pe Isus lumina lumii prin care toate au fost create și prin care noi suntem luminați și putem înțelege sensul vieții noastre. De la lumânarea pascală am aprins lumânările noastre și i-am mulțumit lui Dumnezeu pentru lumina pe care ne-a oferit-o prin Cristos.

Când am binecuvântat focul pentru lumânarea pascală, am spus: Cristos ieri și astăzi, începutul și sfârșitul, alfa și omega, ale lui sunt timpurile și veșnicia. Adică Isus e Domn, Stăpân al istoriei.

Există schimbări pe care le facem noi și schimbări pe care le face Dumnezeu.

Liturgia Cuvântului e marcată de o mulțime de schimbări, pe care le-am auzit în lecturile proclamate. Dumnezeu e autorul marilor schimbări.

"Să fie lumină!", a zis Dumnezeu. Și s-a făcut lumină. "Să fie pământ și apă!" Și au apărut uscatul și marea. "Pământul să producă verdeață și pomi roditori după soiul lor!" Și-au apărut acestea. "Să mișune viețuitoare în apă și păsări să zboare în înaltul cerului! Să producă pământul viețuitoare după soiul lor!" Și așa a fost. Și în final: "Să-l facem pe om după chipul și asemănarea noastră!" Iată o schimbare, o mare schimbare: Să apară viață acolo unde nu era. Cum să nu fim uimiți de ceea ce Dumnezeu a realizat? Au rămas uimiți evreii când Dumnezeu i-a trecut prin Marea Roșie ca pe uscat, când i-a eliberat din sclavia egipteană și i-a condus într-o țară liberă. Schimbarea în istoria lor, acea eliberare din Egipt, o celebrează an de an cu jertfirea mielului de Paști. Au rămas uimiți de ceea ce a făcut Dumnezeu pentru ei și transmit asta din generație în generație. Se adună împreună și mănâncă mielul de Paști așa cum au făcut în Egipt în noaptea eliberării.

Noul popor al lui Dumnezeu, care suntem noi, consumăm Mielul de Paști, Mielul euharistic de la liturghie, care realizează pentru noi marea eliberare, marea schimbare, mântuirea. Aici se realizează cea mai mare schimbare, pentru că viața Celui Înviat ajunge în noi prin euharistie. Tot ce a făcut Dumnezeu pentru noi ne uimește. Uimirea noastră cea mai mare este că Dumnezeu a învins moartea, de care noi ne temeam cel mai mult. Dacă ne uimim în fața creației ne uimim și mai mult în fața învierii. Apostolul Petru cum ne spune evanghelia a rămas mirat când a văzut mormântul gol. Cum să nu rămână mirat când era sigur că mortul e mort. Ceilalți apostoli nu puteau să accepte spusele femeilor și le considerau cuvinte goale. E sigur numai ceea ce știm noi, nu ceea ce ne spun alții. Putem rămâne cu siguranțele noastre, neclintiți, deși Dumnezeu a realizat lucruri uimitoare. Rămânem cu siguranțele noastre, dar rămânem triști, lipsiți de bucurie, lipsiți de mântuire. Apostolii au făcut pasul greu de la tristețe la bucuria învierii. Chiar și când Isus le-a apărut în mijlocul lor considerau că e o nălucă. Toma era prea sigur că învierea nu e posibilă. Siguranța lui a fost dărâmată când Isus înviat l-a invitat să-l atingă. Când toți apostolii au fost convinși de înviere, s-a realizat în ei marea schimbare. Nimic nu i-a mai oprit ca să meargă în lumea întreagă și să vestească învierea lui Isus. E lucrul cel mai important pe care oamenii trebuie să-l cunoască: Moartea a fost învinsă. Aici se schimbă istoria lumii. Dumnezeu o schimbă. Era prea tristă această lume dominată de moarte. De la începutul lumii moartea a intrat în casa fiecărui om și a adus lacrimi și tristețe. Când a ajuns să intre și în casa lui Dumnezeu, moartea "a pățit-o" (dacă mi se permite o astfel de expresie), pentru că a dat cu ochii de autorul vieții. Nu era cu putință ca autorul vieții "să vadă putrezirea". Acolo s-a schimbat cursul istoriei. "Stăpânul vieții care a murit, domnește acuma viu", cum cântăm în Secvența de Paști.

Noi celebrăm victoria vieții asupra morții. E victoria lui Dumnezeu. Pentru ca celebrarea pascală să fie plină de bucurie trebuie să-l lăsăm pe Dumnezeu să producă în noi schimbări prin harul său, prin sacramentele pe care le-a rânduit. Sfânta Biserică ne cheamă la o schimbare a vieții, la părăsirea omului vechi pentru a fi oameni noi. Să schimbăm ora, dar să schimbăm și modul de viață pentru că Dumnezeu a făcut o lume nouă, a schimbat istoria.

Cristos a înviat!

Pr. Eugen Budău


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat