Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Foa: Atentatele și "erorile despre care nu vorbește nimeni"

De Andrea Tornielli

"Înțeleg că întrebarea este incomodă, care poate să apară chiar scandaloasă în ziua de după atentatele sângeroase din Bruxelles, dar cred că nu e corect să fie amânată: oare terorismul de astăzi n-a fost măcar în parte provocat de alegerile noastre greșite?". Marcello Foa, mult timp la "Il Giornale", unde a ajuns să se ocupe de externe cu Indro Montanelli (și pe situl căruia continuă să mențină blogul său independent foarte urmărit), este astăzi director al grupului editorial elvețian Corriere del Ticino - Medita Ti și profesor de comunicare și jurnalism. Exact în urmă cu zece ani publica o carte apreciată și iluminantă și astăzi: "Vrăjitorii știrii", dedicată lui "spin doctor", pentru cum se "fabrică" știrile în slujba guvernelor. În editorialul publicat astăzi, 23 martie 2016, pe "Corriere del Ticino", intitulat "Oroarea și erorile despre care nu vorbește nimeni", a propus ca întotdeauna o analiză clară despre ceea ce se întâmplă. Vatican Insider l-a intervievat.

Cum se combate terorismul lui ISIS?

"În unicul mod eficace, care nu este, sau nu este numai acela de a mări controalele sau a reduce libertățile personale. Măsuri care nu se dovedesc eficace, lovesc pe toți fără deosebire, cu greu îi interceptează pe atentatori, cum demonstrează ceea ce s-a întâmplat la Bruxelles. Unicul mod eficace este în schimb acela de a infiltra celulele teroriste și de a le controla în mod urmărit".

Ce puteți spune despre atitudinea și despre acțiunile pe care Occidentul le-a pus în aplicare față de țările arabe și din Orientul Mijlociu în ultimele decenii?

"Înțeleg că întrebarea este incomodă, care poate să apară chiar scandaloasă în ziua de după atentatele sângeroase din Bruxelles, dar cred că nu e corect să fie amânată: oare terorismul de astăzi n-a fost măcar în parte provocat de alegerile noastre greșite? Occidentul duce de cincisprezece ani ceea ce George W. Bush în 2001 a definit «War on terror», război împotriva terorismului. Rezultatele acelui război sunt dezastruoase: lumea este astăzi mult mai puțin sigură față de atunci și fundamentalismul islamic violent, în loc să se retragă, este tot mai răspândit în lumea arabă. Instabilitatea din Irak, răsturnarea regimurilor care erau prietene ale Occidentului, dezastrul sirian au adus nu zeci sau mii, ci sute de mii de morți. Au distrus existența familiilor și cei care au supraviețuit s-au trezit fără casă și fără nimic. Acest climat este humusul cel mai bun pentru a face să crească orice referință teroristă fundamentalistă. ISIS este astăzi mai puternic și mai neliniștitor decât era Al Qaida în urmă cu zece ani".

De ce este mai puternic ISIS?

"Pentru că se poate baza pe 40-50-60 de mii de militanți gata să lupte într-un război în numele unei ideologii religioase și pentru că este înrădăcinat într-un teritoriu situat între Irak și Siria. Sunt mult mai structurați față de Al Qaida".

Se pare că aliații din Occidentul de ieri sunt astăzi cei mai răi dușmani ai săi...

"Din păcate jocul alianțelor și cinismul diplomațiilor până în urmă cu puțin timp a făcut să fie tolerat și chiar înarmat ISIS din partea Arabiei Saudite, a Emiratelor, a Turciei. Și să nu uităm și de responsabilitățile Statelor Unite. Îmi amintesc ceea ce a spus într-un interviu video pe Fox News în 2014 senatorul John McCain, declarând că are contacte cu ISIS. Au fost formate, susținute și antrenate grupuri de rebeli pentru a dărâma regimul lui Assad, așa cum Bin Laden a fost folosit pentru a lupta URSS în Afganistan. Apoi aceste manevre scapă din mână și aliații subterani de ieri devin cei mai răi dușmani de astăzi".

Este în desfășurare o ciocnire frontală între creștinism și islam?

"Să începem prin a spune că ne aflăm în fața unei ciocniri interne în lumea musulmană, cu Turcia și Arabia Saudită care promovează islamul wahabit și neo-salafit, și luptă împotriva Iranului și a islamului șiit. Retorica lui ISIS se bazează mult pe recrutarea de noi militanți cu mesaje anti-occidentale, însă inima conflictului este intra-islamic. Trebuie să fim foarte atenți în evaluarea mesajelor direct anti-creștine și să nu considerăm mereu sigură autenticitatea anumitor video-mesaje. Nu se poate exclude că există și alte interese în joc în supraevaluarea amenințării ISIS".

Roma este în vizor?

"Da, dar nu cred că îndeosebi pentru motive religioase. Trebuie să recunoaștem că, grație și experienței lungi de terorism în anii Șaptezeci, serviciile secrete italiene s-au dovedit printre cele mai bune din lume. Același lucru nu se poate spune despre alte țări europene. În toate atentatele din capitalele europene au ieșit la iveală erori macroscopice și anomalii rușinoase, până acolo încât rezultatele investigațiilor au fost secretizate făcând apel la Interesul Național".

Editorialul dumneavoastră se încheie cu o întrebare fără răspuns...

"Da. De fapt, istoria terorismului demonstrează că atentatele au obiective pe termen scurt și altele pe termen lung. Or, actualmente este evident că se vrea provocarea unui șoc, a rătăcirii, a fricii. ISIS vrea să traumatizeze populațiile europene. Și, din păcate, obiectivul a fost atins. Rămâne de înțeles obiectivul pe termen lung...".

A invada Occidentul și a transforma Europa într-un stat islamic?

"Totul se poate spune în afară de faptul că acești fanatici periculoși n-ar fi înzestrați cu inteligență, capacitate de planificare și comunicare. Consider neverosimil că se gândesc cu adevărat să poată instaura un stat islamic în Europa, și pentru că dacă acesta ar fi scopul ar avea mai mari posibilități de succes bazându-se pe o invazie silențioasă și pașnică. Pentru moment, cu privire la obiectivul pe termen lung nu găsesc un răspuns. Și totuși a răspunde la această întrebare este fundamental pentru a calibra în mod corespunzător răspunsul la oroarea terorismului".

(După Vatican Insider, 23 martie 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat