Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Martiriul surorilor din Yemen în relatarea sorei Sally, singura care a supraviețuit

"Din cauza fidelității lor, ele s-au aflat la locul potrivit și la momentul potrivit, și au fost găsite pregătite pentru a-l primi pe mirele lor". Cu aceste cuvinte, sora Rio a descris jertfa surorilor misionare ale carități masacrate la Aden, în Yemen, la 4 martie 2016, din "motive religioase". Călugărița a cules mărturia dramatică a sorei Sally, superioara casei pentru bătrâni și neputincioși, teatrul atacului milițienilor din Statul islamic (SI). Singura care a supraviețuit, sora Sally, a încredințat sorei Rio relatarea atacului, violențele milițienilor, violențe săvârșit în numele și din cauza credinței.

Relatarea a fost transcrisă într-un al doilea moment de o a treia călugăriță, sora Adriana, care a răspândit textul (pe care-l găsiți publicat în această pagină) prin diferitele comunități călugărești din Statele Unite. În zilele trecute, Mons. Edward Rice, episcop auxiliar al Arhidiecezei de Saint Louis, a citat diferite pasaje din dramatica relatare a sorei Rio, elogiind jertfa făcută de surori pentru credință și pentru slujirea lor față de alții. O slujire care reflectă carisma fondatoarei ordinului, Maica Tereza de Calcutta.

Iată, în continuare, relatarea dramatică a dimineții atacului, culeasă de misionarele carității și publicată de National Catholic Register. Traducerea este îngrijită de agenția AsiaNews:

Ca în toate diminețile, surorile au ascultat liturghia și apoi au luat micul dejun. Conform obiceiului, preotul a rămas în capelă ca să se roage și apoi a început să aranjeze lucrurile rămase nearanjate în structură.

La 8 dimineața, surorile au recitat apostolatul rugăciunii după intenții și apoi s-au îndreptat spre casă.

La 8.30, un grup de milițieni din Statul islamic îmbrăcați în albastru au intrat cu forța, ucigând paznicul și șoferul.

Cinci tineri etiopieni, de religie creștină, au început să fugă în direcția surorilor pentru a le spune că membrii ai IS au intrat cu forța și erau acolo pentru a le ucide. Cei cinci au fost uciși unul după altul. Milițienii i-au legat de copaci, le-au tras în cap și apoi le-au zdrobit craniul cu lovituri.

Surorile au început să fugă, două câte două, în direcții diferite dat fiind faptul că în interiorul structurii erau în acel moment găzduiți bărbați și femei. Patru femei care lucrau în compound au început să urle: "Nu ucideți surorile! Nu ucideți surorile!". Una dintre ele a fost bucătăreasă a centrului timp de 15 ani. Milițienii le-au ucis și pe ele.

Ei le-au luat mai întâi pe sora Judith și pe sora Reginette, le-au legat, le-au tras în cap și le-au zdrobit craniul. În timp ce surorile alergau în direcții diferite, superioara a alergat în interiorul conventului pentru a încerca să-l anunțe pe pr. Tom.

Într-un al doilea moment le-au capturat pe sora Anselm și pe sora Marguerite, le-au legat, le-au tras în cap și apoi le-au îngropat sub nisip.

Între timp, superioara, deși a încercat, nu reușea să intre la convent. Nu se putea ști câți oameni ai IS erau în structură.

A văzut toate surorile și pe cei care le ajutau uciși. Milițienii din IS voiau să intre la convent, pentru aceasta sora a căutat adăpost în camera frigorifică, pentru că în acel moment ușa era deschisă. Erau membrii ai IS peste tot, în căutarea superioarei, pentru că știau că surorile prezente în structură erau cinci. Au intrat de cel puțin trei ori în camera frigorifică. Sora Sally nu s-a ascuns, ci a rămas în picioare, în spatele ușii, iar ei n-au văzut-o niciodată. Aceasta este o adevărată minune.

Între timp, la convent, preotul auzind urletele a consumat toate ostiile. El n-a avut timp să consume ostia mai mare și a împrăștiat uleiul din lampă aruncându-l în apă.

Un veci i-a văzut [pe atacatori] aruncându-l pe pr. Tom în mașina lor. Și nu s-a mai găsit nicio urmă despre el. Tot materialul sacru și obiectele cu caracter religios erau aruncate pe pământ și distruse - Sfânta Fecioară Maria, crucifixul, altarul, tabernacolul, pupitrul pentru cartea de lecturi - precum și cărțile de rugăciune și Bibliile, complet devastate.

Între 10.00 și 10.15, milițienii din Statul islamic au încheiat raidul lor și au plecat.

Sora Sally s-a întors pentru a lua trupurile surorilor ucise. Le-a pus pe toate împreună. Apoi i-a vizitat pe pacienți și pe oaspeți, unul după altul, pentru a verifica să se simtă bine. Și toți erau sănătoși și teferi. Niciunul nu avea răni.

Un fiu al bucătăresei (ucisă în atac) o suna pe celular. Din moment ce nu primea răspuns, el a chemat poliția și cu agenții s-a dus la compound, unde a apărut în fața ochilor scena masacrului. Poliția și fiul au ajuns pe la 10.30 dimineața.

Poliția a încercat s-o ducă pe sora Sally, dar ea a opus un refuz categoric spunând că nu va părăsi aceste persoane în lacrimi. "Nu ne abandona, rămâi cu noi" îi strigau cei găzduiți în structură. Totuși, poliția a dus-o cu forța pentru că milițienii din IS știau că, în interior, erau cinci surori și era aproape sigur că nu s-ar fi oprit până când n-ar fi ucis-o și pe ea. Pentru aceasta, la sfârșit, a trebuit să accepte faptul de a pleca. A luat un schimb de haine și trupurile surorilor; poliția le-a transportat până la un spital gestionat de personal din "Medici fără frontiere", în cadrul căruia avea să primească protecție. Dat fiind că nu era spațiu suficient în morga spitalului, poliția a dus cadavrele călugărițelor în morga unei structuri mai mari.

Sora Sally a spus sorei Rio că este tristă pentru că acum este singură și că n-a putut să moară cu surorile. Sora Rio i-a răspuns că Dumnezeu a voit-o ca martoră, pentru ca să vorbească despre masacru și a adăugat: "Cine ar fi putut găsi trupurile surorilor și cine ne-ar fi putut relata ceea ce s-a întâmplat? Dumnezeu voia ca noi să știm".

Secretarul particular al papei Francisc a contactat în mai multe rânduri autoritățile din Yemen, cel puțin o dată pe săptămână pentru a se interesa de condițiile surorilor și a le asigura de apropierea sa. Astăzi, secretarul papei a trimis un mesaj: "Vreau să vă mulțumesc, mici misionare ale carității astăzi martire". El a adăuga și că le oferă lor cele 40 de ore de rugăciune care încep în prima vineri din lună.

Sora Sally a povestit sorei Rio că pr. Tom le spunea în fiecare zi: "Să fim gata pentru martiriu".

Sora Judith: au încercat în toate modurile să o facă să-și termine studii de nivel înalt, dar n-au reușit s-o convingă să iasă din Yemen.

Sora Reginette: pentru ea erau prevăzute cursuri de primul nivel, dar n-a fost posibil să fie dusă. Dumnezeu voia ca să rămână acolo.

Aden este un oraș portuar și bogat. Aden voia să-și creeze o proprie autonomie statală și administrativă, pentru aceasta au favorizat intrarea milițienilor din Isis pentru a lupta împotriva autorităților din Yemen. Iată pentru ce Isis a învins la Aden. Acesta a fost rezultatul războiului de anul trecut, cu toate bombardamentele acelea. Au învins, s-a terminat așa, dar Isis nu va pleca. Ei vor să pună mâna pe putere și să dezrădăcineze prezența creștină. Ei n-au ucis surorile în contextul războiului, pentru că nu aveau niciun interes politic să piardă timpul cu ele. Dar astăzi, când sunt unica prezență creștină, Isis vrea să se debaraseze de orice minimă urmă sau prezență a creștinătății. Iată pentru ce surorile sunt adevărate martire, pentru că au murit numai pentru faptul de a fi creștine. Ar fi putut să moarte de multe ori în timpul războiului, dar Dumnezeu a voit așa pentru ca să fie clar că ele sunt martire pentru credință.

Sora Rio relatează să sora Sally s-a lăsat complet dusă. Poliția a încercat s-o ducă, pentru că milițienii vor rămâne pe urmele sale până când o vor ucide. S-a lăsat dusă și i-a spus sorei Rio ca Dumnezeu să facă ceea ce vrea cu ea. A spus și că ceilalți musulmani le tratau cu respect. A spus și că se roagă pentru ca sângele lor să fie vlăstar de pace pentru Orientul Mijlociu și pentru ca să folosească să oprească Isis.

A spus și că dacă l-au răpit pe pr. Tom [despre care nu există știri sigure la distanță de două săptămâni de la atac] să aștepte câteva zile și apoi vor cere o răscumpărare în bani pentru a-l elibera sau eliberarea unor milițieni deținuți în închisoare.

Sora Rio a spus că erau așa de fidele, pentru aceasta Isus știa foarte bine când să plece și când să intre cu forța. Și din cauza fidelității lor, ele au fost găsite la locul potrivit și în momentul potrivit și au fost găsite pregătite pentru a-l primi pe mirele lor.

Sora Adriana consideră că faptul de a le fi zdrobit craniul ar putea avea o legătură rea cu pasajul biblic "și ea va zdrobi capul șarpelui", în semn de dispreț sau ca semnal ulterior al răutății lor.

În continuare numele corecte ale surorilor:

- Sr. M. Sally, MC (superioară, singura care a supraviețuit masacrului)

- Sr. M. Anselm, MC (Bihar, India)

- Sr. M. Marguerite, MC (Rwanda)

- Sr. M. Judith, MC (Kenya)

- Sr. M. Reginette, MC (Rwanda)

(După AsiaNews, 18 martie 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat