Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

"Fără decizie sinodală nu este declarat cineva eretic"

De Andrea Tornielli

Este scrisă de "Bartolomeu, prin harul lui Dumnezeu arhiepiscop de Constantinopol, noua Romă, și patriarh ecumenic". Este enciclica prin care este în mod oficial anunțat și convocat Sinodul panortodox, programat la Creta de la 18 la 27 iunie.

"Calea pentru a impune adevărul în fața minciunii - scrie Patriarhul - a fost și în această circumstanță, aceea pe care Biserica a urmat-o încă de la început în timpul întregului curs al istoriei sale, și asta nu era alta decât aceea a sinodalității. Discernământul între adevăr și minciună, între ortodoxie și erezie, nu este mereu ușor. Și ereticii credeau și cred că urmează adevărul și vor exista mereu din aceia care îi vor caracteriza ca «eretici» pe cei care nu sunt de acord cu punctele lor de vedere. Biserica ortodoxă în acest caz recunoaște una și singura autenticitate: Sinodul episcopilor săi canonici".

"Fără decizie sinodală - continuă Bartolomeu - discernământul între ortodoxie și erezie nu este posibil. Toate dogmele Bisericii și sfintele sale canoane poartă pecetea sinodalității. Ortodoxia este Biserica sinodalității. Biserica ortodoxă a scos mereu în evidență acest principiu ecleziologic și l-a aplicat cu fidelitate pe planul local. Acest lucru a fost valabil timp de multe secole și pe planul ecumenic și panortodox, întrerupt totuși pentru lung timp din cauza circumstanțelor istorice".

Nu se poate exclude că patriarhul de Constantinopol s-a gândit, cu aceste cuvinte, să clarifice lucrurile în fața unor grupuri minoritare extremiste care din interiorul ortodoxiei îi etichetează ca "eretici" pe catolici și pe alți creștini. Dar este posibil și ca sublinierea puternică asupra sinodalității, în afară de a fi o indicație programatică pentru viitor, să reprezinte și un răspuns la documentul Sinodului Bisericii ortodoxe ruse, care în ianuarie 2014 pusese propriile puncte pe "i"-uri cu privire la primatul papal, afirmând că în primul mileniu acest primat al Romei era "de onoare" și "de ordin uman", un soi de coordonare. Cu enciclica Bartolomeu pare să spună, simplificând mult, că în materie de sinodalitate Constantinopolul nu are nevoie de lecția Moscovei.

"Principalul scop și importanța acestui Sinod panortodox - mai scrie patriarhul ecumenic în enciclică - este de a demonstra că Biserica ortodoxă este Biserica una, sfântă, catolică și apostolică, unită în Taine și desigur în Dumnezeiasca Euharistie și în credința ortodoxă, dar și în sinodalitate. Pentru aceasta el a fost pregătit o lungă perioadă de timp, printr-o serie de comisii pregătitoare și conferințe pre-sinodale, pentru ca documentele deciziilor sale să transpară la unison, iar motivul său pentru ca să se exprime «cu un singur glas și cu o singură inimă»".

Temele, de care se va ocupa "Sfântul și Marele Sinod", sunt "îndeosebi referitoare la problemele structurii și vieții exterioare a Bisericii ortodoxe, care au nevoie de o reașezare imediată, cum sunt temele referitoare la relațiile ortodoxiei cu lumea creștină și misiunea Bisericii în epoca noastră".

Bartolomeu admite că lumea "așteaptă să audă glasul Bisericii ortodoxe cu privire la multe dintre problemele fierbinți, care se referă la omul de astăzi". Dar explică el că mai întâi "este necesar" pentru Biserica ortodoxă "să se reașeze lucrurile din propria casă". În acest sens, își dorește patriarhul, primul Sinod panortodox după atâtea secole "constituie primul și decisivul pas de la care se așteaptă ca, prin harul lui Dumnezeu, nu mult după aceea să urmeze altele".

"Timpurile sunt critice - conclude Bartolomeu - și unitatea Bisericii trebuie să constituie exemplul de unitate a omenirii, sfâșiată de diviziuni și de conflicte. Succesul Sfântului și Marelui Sinod este o activitate a tuturor membrilor Bisericii, care sunt chemași și să demonstreze interesul lor față de el".

Enciclica poartă semnătura lui Bartolomeu, urmată de cea a celor doisprezece mitropoliți ai Bisericilor din diaspora aleși în fiecare an prin rotație în Sinodul permanent al Bisericii din Constantinopol.

(După Vatican Insider, 18 martie 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 20.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat