Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Săptămâna Sfântă: istoria unui mister de măreție și de iubire

De Bruno Cescon

"Dumnezeul meu, Dumnezeul meu, pentru ce m-ai părăsit?". Un tweet, nu mai mult de 140 de litere din alfabet, anunță plângerea finală a unui Răscumpărător care în ochii contemporanilor săi termină înfrânt, răstignit. Acesta pare rezultatul unei Săptămâni, celei Sfinte, pe care creștinii o celebrează cu mare solemnitate și cu un ciclu de sărbători "memoriale". Așadar forța, fascinația unei mari religii, a unei numeroase comunități de credincioși se află într-un om, care deși fiind Dumnezeu, moare ca un om înfrânt? În ochii unuia care nu crede sărutarea trădătoare a unui discipol, care celebrează cu învățătorul său marea cină de Paști, putea să-l oprească pentru totdeauna. A opri un Cristos care îndrăznea să se numească Fiu al lui Dumnezeu? Unul "care moare" putea spune ceva unui popor ca acela ebraic, cu istorie lungă și orgolioasă? Și dacă nu putea spune mai mult de atât acelor oameni, acelui popor, oricum mai puțin abil decât poporul nostru modern poate pretinde să se acrediteze ca Răscumpărătorul nostru?

Săptămâna Sfântă este, așadar, o colosală înșelătorie? Nu! De fapt, acea istorie a unui "slab", care este chiar Fiul lui Dumnezeu, celebrează un mister de măreție și de iubire infinite. Începe cu cina solemnă, care este apoi ultima pentru celebrant, dar nu va fi ultima cât mai degrabă prima dintr-o infinitate de Cine, care de peste două mii de ani vorbesc lumii. Ba chiar tocmai aceste "Cine" sunt forța și curajul pentru cei 200 de mii de creștini care în fiecare an îndură persecuții în toată lumea. Mai degrabă multe guverne, europene în special, purtătoare orgolioase ale steagului libertății de conștiință, laici dintr-o bucată, ar trebui să se rușineze de lașitatea lui Petru de-a lungul Calvarului care îl tăgăduiește pe Isus al său, pentru că le locuiește pe deplin, rușinându-se de rădăcinile lor creștine. Apărători, purtători de stindard al tuturor libertăților, tăcuți față de călăii de astăzi.

Iată există, în această Săptămână Sfântă, curaj, înainte de toate curajul unui fiu al omului, Isus din Nazaret. Care invită la convertire, la mărturia cerului în fața indiferenței. Strălucește încă un semn, un gest în această ultimă Cină. Este aplecarea umilă pentru spălarea picioarelor, care amintește un alt tweet al lui Cristos: nu am venit pentru a fi slujit, ci pentru a sluji. Un tweet, de exemplu, în care fiecare părinte este chemat să aducă pe lume un copil pentru a doua oară, spiritual, pentru a dărui slujirea educației umane și creștine, a formării conștiinței. Exemplul educației creștine devine o grandioasă slujire a lui Cristos.

Și există o zi din această Săptămână, uneori chinuită de o primăvară capricioasă, care se încheie în tăcerea durerii și a plânsului. Cel Iubit, răstignitul, cel care a sfidat răutatea, nerecunoștința mulțimii, cinismul lui Pilat, frica discipolilor, este întărit aproape unic de curajul discipolelor, femeile pioase, care alături de mama îndurerată, Sfânta Fecioară Maria, care îndură în carnea inimii sale insulta și rușinea unui fiu tratat ca un delincvent.

Este tăcerea pământului, cea din Vinerea Sfântă a durerii pentru cumulul de chinuri abătute asupra acelei persoane nevinovate pentru noi toți. Și este tăcerea descurajării apostolilor, probabil chiar a femeilor pioase care acum par că au uitat de promisiunea învierii sale. De fapt, zilele tristeții, ale lașității, sunt arse de căldura care se eliberează din lumina Nopții Sfinte care cântă victoria Celui Înviat.

Da, Săptămâna Sfântă se termină și se termină bine. Pentru ca la fel de bine să evolueze și să se încheie viața fiecăruia, istoria popoarelor asuprite. Scurtimea timpului în mormânt este semnul de neșters că Învierea ne aparține, ba chiar că fiecare este chemat să devină făcător de înviere.

(După agenția SIR, 21 martie 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat