Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

>O altă reflecție la duminica a patra din Postul Mare (Anul C) - 2016

Tată, am păcătuit împotriva cerului și înaintea ta (cf. Lc 15,18)

Minunatele lecturi biblice de astăzi ne descriu dragostea nemărginită a lui Dumnezeu față de toți oamenii și mai ales față de păcătoși. Isus spune azi trilogia de pilde ca răspuns la cârtirea fariseilor și cărturarilor la dragostea lui care îi primește pe cei păcătoși (cf. Lc 15,2). Păcătoșii sunt oaia pierdută, păcătoșii sunt drahma pierdută, păcătoșii sunt fiul pierdut a lui Dumnezeu. Atât de mult îi iubește Dumnezeu pe oameni, chiar și pe cei păcătoși, că el le oferă:

1. Dumnezeu oferă bunuri și lucruri. Tatăl le-a împărțit averea sa: primilor oameni, poporului său ales, fiului risipitor și tuturor oamenilor. Oare este cineva care poate spune că are ceva fără să fi primit de la Dumnezeu (cf. 1Cor 4,7)? De aceea, omule, nu te lăuda cu înțelepciunea ta; nu te lăuda cu averea ta; nu te lăuda cu potențialul tău, pentru că tot ce posezi ai primit de la Domnul, căci el și-a împărțit averea. Pentru tot ce ți-a dăruit Dumnezeu îți cere să te convertești și să-i permiți să te mântuiască. Unii spun că nu pot să se convertească, pentru că așa sunt ei. Păi, schimbă-te, omule, ca să nu te lauzi cu ce ești tu, ci ca Dumnezeu să se laude cu ceea a făcut harul său în tine. Deci prima recunoștință pentru darurile primite este convertirea.

A doua recunoștință pentru darurile primite, dar și pentru belșug în viață, este dărnicia cu Casa Domnului. Iată o întâmplare adevărată: un misionar a ridicat o Biserică undeva în America de Sud. Oamenii au început să se adune și să creadă. Dar, într-o noapte, Domnul îi apare în vis misionarului și-i spune: "Ai predicat bine despre mine, dar oamenii sunt săraci pentru că ai uitat să le predici un lucru foarte important, ai uitat să predici despre valoarea dărniciei. Duminica următoare, preotul s-a urcat la amvon și le-a spus: "Oameni buni, Domnul m-a trimis să vă spun că sunteți săraci pentru că nu știți să-i arătați recunoștința pentru darurile primite, căci el spune: «Să nu te înfățișezi cu mâinile goale înaintea mea» (Ex 34,20; Dt 16,16)". Pe motiv că sunt săraci mulți creștini veneau la Casa Domnului cu foarte puțin sau cu mâinile goale. S-au mirat să audă că Domnul cel bogat în toate așteaptă ceva de la ei. Zona lor fiind una săracă în resurse, duminica următoare au venit fiecare la biserică cu ceea ce aveau în staul, în grajd, în beci sau în cămară. Și așa au făcut de atunci încolo. Chiar în anul acela a fost o mare secetă și recoltele au fost slabe peste tot, numai la ei recoltele au fost din belșug. A aduce la biserică din darurile primite este mulțumirea așteptată de Dumnezeu, dar și secretul belșugului.

2. Domnul oferă iubire și iertare. Iertarea este o lucrare a harului, pentru că iertarea nu este meritată de nici unul dintre noi. Evanghelia de astăzi ne spune, că pe când fiul risipitor era departe, tatăl l-a văzut și i s-a făcut milă de el (cf. Lc 15,20). În fiecare zi tatăl l-a așteptat, în fiecare zi tatăl a privit în zare, în fiecare zi tatăl l-a dorit ca să-i dea iertarea. Ceea ce avea mai scump tatăl era fiul care i-a risipit averea departe de el și aproape de pungași și de femei ușoare. Și totuși cel care plânge și dă iertarea este Dumnezeu. Ceea ce voia tatăl era ca fiul său să se lase îmbrățișat și iertat de către el.

Eli Stanley Jones (1884-1973), un misionar american în India, l-a predicat la indieni pe Isus și iertarea lui de păcate la cruce. Ei credeau în reîncarnare, adică dacă un om nu a apucat să-și plătească păcatele în viața prezentă mai urmau atâtea reîncarnări de câte era nevoie pentru a plăti păcatele săvârșite. De aceea, au acceptat cu greu iertarea prin harul de la cruce prin care Isus a plătit pentru toți oamenii care vor crede în el. Un ministru indian l-a întrebat cum este cu iertarea, căci el are nevoie de ea, dar nu crede că o poate primi. El căzuse într-un păcat de infidelitate față de soția sa și se gândea că pentru el nu mai este iertare. Tocmai când a voit să-i spună soției despre fapta sa, ea i-a spus că știe de ea și că se roagă lui Dumnezeu să-i dea puterea să-l ierte. Atunci a crezut în Isus de la care să primească iertarea veșnică. Isus vrea ca noi să-i acceptăm iertarea iubitoare și să venim la spovadă, adică să-i permitem să ne mântuiască.

3. Dumnezeu oferă o haină nouă, un inel în deget, sandale în picioare, un Fiu dat la moarte și un ospăț veșnic. Dumnezeu pe cel păcătos care vine la el îl îmbracă cu neprihănirea lui Cristos. Îi dă inelul cu sigiliu regal peste toate bunurile sale. Îl ridică din starea de sclavie și îi dă sandale în picioare. Jertfește vițelul cel îngrășat, adică jertfește pe Fiul său preaiubit pentru el, ca o anticipare a ospățului veșnic. Cei îmbrăcați în Cristos, cei cu inel în deget, cei cu sandale în picioare, cei cu mijlocul încins cu adevărul, cei îmbrăcați cu platoșa neprihănirii, cei cu picioarele încălțate cu râvna Evangheliei păcii (cf. Ef 6,14-15), toți aceștia vor avea parte de ospățul veșnic de nuntă al Mielului (cf. Ap 19,9), afară fiind lăsați câinii, vrăjitorii, curvarii, ucigașii, închinătorii la idoli, și oricine iubește minciuna și trăiește în minciună" (Ap 22,15).

Diavolul este obsedat de faptul că pentru el nu va fi niciodată mântuire, căci pentru el n-a curs nici o picătură din sângele de la Golgota, căci pentru el este închis izvorul harului. Dar, pe noi cei care venim la el, ne îmbracă cu har și ne dă o masă, deși nu merităm nimic, nici soarele, nici ploaia, nici florile, nici iertarea și fericirea. "Căci harul lui Dumnezeu, care aduce mântuire pentru toți oamenii, a fost arătat, și ne învață s-o rupem cu păgânătatea și cu poftele lumești, și să trăim în veacul de acum cu cumpătare, dreptate și evlavie, așteptând fericita noastră nădejde și arătarea slavei marelui nostru Dumnezeu și Mântuitor Isus Cristos" (Tit 2,11-13). Iată ce vrea Dumnezeu de la noi!

O tânără din Traverse City, statul Michigan, USA, a intrat în tranșa rebeliunii. De aceea, atunci când tatăl și mama au început să o atenționeze cu privire la gesturi și vestimentație, iar ea nu mai putea suporta dojenile, s-a decis să plece de acasă, spre durerile părinților. Și pleacă la Detroit, un Eldorado plăcerilor trupești în acea vreme. Aici, chiar din prima zi, și-a început viața păcătoasă, care i-a părut dulce la început, ca roșcovele porcilor, dar mai apoi din cale afară de amară. Atunci, ca și fiul risipitor, și-a amintit de căldura, de belșugul și de liniștea de acasă, de aceea se decide să se întoarcă acasă. Era uzată moral și desfigurată fizic. Sună la telefon, dar răspunde robotul. Atunci, lasă un mesaj: "Vreau să vin acasă. Dacă mă primiți să fiți în stație, dacă nu veți fi în stație, voi pleca mai departe". Din fericire, mama și tata, frații și surorile, erau cu toții acolo. Au scris chiar și o pancartă cu: "Bine ai venit acasă!" Voia să-i spună tatălui cu fiul risipitor: "Tată am păcătuit împotriva cerului și împotriva ta, nu mai sunt vrednică să mă numesc fiica ta!" Dar tatăl i-a pus mâna la gură și i-a spus: "Hai să mergem acasă, căci am pregătit o masă pentru toți, iar tu trebuie să fi flămândă, înfrigurată și foarte obosită!" Și au plecat cu toții acasă ca să sărbătorească întoarcerea ei. Isus ne spune că așa bucurie este în cer chiar și pentru un singur păcătos care se convertește (cf. Lc 15,7.10).

Personal recitesc des pilda fiului risipitor, precum și această istorioară grăitoare, căci în ele mă regăsesc pe mine, pe mulți dintre iubiții mei enoriași și pe mulți alți oameni iertați ca și mine de jertfa lui Isus de la cruce. Haideți, frați iubiți de Dumnezeu, să ne întoarcem de la rău, să-l adorăm pe Domnul și să ne plecăm în fața lui, căci el este Dumnezeul nostru. Haideți să gustăm și să vedem cât de bun este Domnul (cf. Ps 34,9)! Haideți să-i spunem cu toții lui Dumnezeu, împreună cu Charlotte Elliott (1789-1871), un poet, cântăreț și imnolog englez, convertit: "Așa cum sunt la tine vin. Putere n-am, dar tu să-mi fii sprijin!" Doamne, prin Isus Cristos și Duhul Sfânt, dă-mi iertarea și mântuirea ta! Amin.

Pr. Ioan Lungu


 

lecturi: 31.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat