Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

PS Petru Gherghel: Inițiative practice pentru Anul Jubiliar al Milostivirii

Anul Jubiliar al Milostivirii ne cheamă la o experiență spirituală intensă, mai ales prin diferite forme de trăire asociativă, prin practicarea rugăciunii, a postului și a carității.

Sfântul Părinte papa Francisc ne cere să nu încetăm de a alerga la tronul harului și la experiența întâlnirii cu cel care este întruchiparea milostivirii, prin practicarea faptelor de milostenie trupească și sufletească despre care ne vorbesc toate mijloacele de comunicare și care ne oferă posibilitatea de a trăi din plin bucuria întâlnirii în particular și, mai ales, în forme asociative, cu Isus cel milostiv și, prin el, cu frații noștri, care au așa de mare nevoie de iubirea și de afecțiunea noastră.

Ne bucurăm să știm că întreaga dieceză este angajată într-un astfel de program de trăire specială pentru a experimenta din plin milostivirea divină.

Ne bucurăm, de asemenea, să constatăm că un număr tot mai mare de persoane s-au deschis și se deschid mereu pentru a-l întâlni pe Dumnezeu în marea sa milostivire, după exemplul sfintei Faustina și după modelul sfântului Ioan Paul al II-lea.

Grupul persoanelor care s-au decis împreună să se apropie de acest mister de milostivire divină din Dieceza de Iași, coordonat de câteva persoane devotate acestor practici și de părintele Iosif Iacob, propune un program ce vine să concretizeze și să diversifice devoțiunile către Isus milostivul, urmând recomandarea sfintei Faustina.

Încurajăm toate inițiativele în acest drum de cunoaștere și trăire a acestei forme de evlavie și recomandăm programul anexat tuturor celor care doresc să se simtă alături pe drumul creșterii în iubire și milostivire.

Persoana de contact este părintele Iosif Iacob, iar programul poate fi aplicat în toate comunitățile noastre parohiale și spirituale.

Sperăm ca din mijlocul poporului nostru credincios să se îndrepte spre ceruri un imn însuflețit de laudă, rugăciune și trăire de iubire după marele mister al iubirii, concretizat în Isus cel milostiv.

De aceea recomandăm aceste practici de rugăciune și trăire comunitară, mai ales în comunitățile unde cultul milostivirii divine are deja o frumoasă experiență, ca astfel să devenim cât mai fideli, credincioși plini de milostivire după chemarea lui Isus și a Sfântului Părinte papa Francisc.

"Fiți milostivi, precum Tatăl vostru este milostiv" (Lc 6,36).

Iași, 1 martie 2016

Petru Gherghel,
episcop de Iași

*

Anul Jubiliar al Milostivirii

Inițiative

În Misericordiae vultus sunt specificate diferite inițiative care să marcheze caracterul și specificitatea acestui timp. Postul Mare este amintit ca un timp special pentru a trăi mai intens și a experimenta milostivirea lui Dumnezeu prin meditarea textelor Sfintei Scripturi drept cale prin care este redescoperit chipul milostivirii; inițiativa "24 de ore pentru Domnul" în vederea apropierii de sacramentul Reconcilierii; prezența duhovnicilor în confesionale așteptând și manifestând disponibilitate în primirea penitenților; trimiterea misionarilor milostivirii pentru cazurile rezervate Sfântului Scaun etc.

Grupul de rugăciune și devoțiune către milostivirea lui Dumnezeu își propune pe parcursul acestui an să acorde o atenție specială și să evidențieze specificitate acestui timp prin următoarele inițiative și activități:

1. Continuarea rugăciunii din cadrul orei milostivirii, în fiecare zi în mod personal, iar duminica în Iași înaintea sfintei Liturghii de la ora 16.00.

2. Lectio divina cu textele evangheliei duminicale în fiecare zi de luni pentru grupul de rugăciune constituit în Parohia "Adormirea Maicii Domnului" din Iași. O posibilă sugestie de prezență a unor asemenea grupuri în diferite alte parohii ale diecezei. Sfântul Părinte numește grupurile de rugăciune "focare ale iubirii lui Dumnezeu", "centrale ale milostivirii". "Rugăciunea este o lucrare a milostivirii care dorește să ducă totul la inima lui Dumnezeu. (...) Rugăciunea este un dar al credinței și al iubirii, o mijlocire de care este nevoie precum este nevoie de pâine. Într-un cuvânt, rugăciunea înseamnă a încredința Tatălui Biserica, persoanele, diferitele situații" (Discursul Sfântului Părinte papa Francisc adresat grupurilor de rugăciune, 6 februarie 2016). Caracteristicile unui grup de rugăciune: întâlniri periodice (cel puțin o dată pe lună), să se facă în cadrul unei comunități sau a unei biserici parohiale; să existe consimțământul episcopului; având un preot ca asistent spiritual.

3. Adorații euharistice în ultima duminică a fiecărei luni, care să fie organizate și dedicate diferitelor categorii de credincioși.

4. Începând cu duminică, 17 ianuarie, novena la milostivirea Divină în pregătirea sărbătorii Milostivirii Divine din cea de-a doua duminică a Paștelui, novenă care, în catedrală, se va recita în cadrul rugăciunii orei milostivirii de duminică.

5. O atenție specială inițiativei "24 de ore pentru Domnul" prin prezența unuia sau a mai multor preoți, în funcție de necesități, pentru celebrarea sacramentului Reconcilierii (în comunitățile parohiale invitarea unui confesor).

6. Participarea unei delegații la Congresul Milostivirii Divine de la Roma în perioada 31 martie - 4 aprilie.

7. Organizarea, în zilele de 9-10 iunie, a unui congres local al milostivirii Divine care să se desfășoare într-o biserică unde este prezentă și poarta sfântă, cu invitați și mărturii din alte dieceze și chiar din afară.

8. Organizarea unui pelerinaj pe urmele sfintei Faustina în perioada 29 septembrie - 6 octombrie.


 

lecturi: 20.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat