Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Roma: Sărbătoarea persoanelor consacrate

La invitația pr. paroh Isidor Iacovici de a sărbători încheierea Anului dedicat Vieții Consacrate, noi, persoanele consacrate din Roma și din împrejurimi, împreună cu preoții diecezani și mulți credincioși ne-am adunat în bazilica "San Vitale", la 7 februarie 2016, pentru a-l preamări și a-i mulțumi bunului Dumnezeu pentru darul vocației noastre, pentru darul chemării la o viață cu totul dăruită lui.

Sărbătoarea a început la ora 15.00 cu adorația euharistică, având ca moto "Dumnezeu bogat în milostivire". Prin rugăciunile rostite și prin meditația propusă de sr. Marie Therese Gabor despre pilda samariteanului milostiv, cei prezenți au fost invitați să reflecteze asupra următoarelor întrebări:

- Această pildă are vreo legătură cu viața noastră?

- Cu care dintre aceste trei persoane mă asemăn?

- De câte ori acel levit și acel preot nu am fost chiar noi înșine? S-a întâmplat vreodată să fim și samariteanul?

- Câți oameni, pe jumătate morți, nu am întâlnit noi în viața noastră, fără a le veni cu nimic în ajutor. Poate că ne-a fost și nouă teamă să ne murdărim mâinile, să nu ne molipsim, dacă nu fizic, cel puțin moral.

- Și în timpul samariteanului exista, ca și astăzi, o logică dominantă: "Dacă te oprești să ajuți un necunoscut aproape mort, riști să pierzi planurile tale, liniștea ta, timpul tău, banii tăi..." Este și pentru tine valabilă aceasta logică?

După adorația euharistică, la ora 16.00, a urmat sfânta Liturghie, celebrată de pr. Anton Roca OFMConv., în jurul altarului aflându-se mai mulți preoți. Inspirându-se din cuvintele Sfântului Părinte papa Francisc de la audiența generală cu persoanele consacrate, pr. Anton la predică a subliniat importanța acestei zile, reflectând asupra spiritului profetic al vieții consacrate: profeția însemnă a spune oamenilor că există un drum de fericire, un drum care te umple de bucurie, care este tocmai drumul cu Isus. Este drumul de fi aproape de Isus. Pr. Anton a continuat vorbind despre frumusețea vieții consacrate ca o viață de dăruire, pusă în slujirea lui Dumnezeu și a celorlalți. Persoanele consacrate sunt chemate să trăiască caritatea alături de viețile creștinilor dar și a necreștinilor. A încheiat vorbind despre misiunea persoanelor consacrate de a fi mărturii ale speranței creștine, a unui mod diferit de a face, de a acționa, și de a fi, punând în centrul vieții lor pe Cristos și evanghelia sa, pasiunea pentru Dumnezeu și pentru oameni.

Și pentru ca sărbătoarea să fie sărbătoare până la capăt, la sfârșitul sfintei Liturghii am fost invitați de pr. Isidor în sala parohială să continuăm printr-o agapă frățească nelipsind tradiționalele sărmăluțe.

Fiecare s-a întors acasă mulțumind în inimă bunului Dumnezeu pentru toate harurile primite și cu dorința de a fi o mărturie vie a prezenței lui în lume.

Fr. Anton Roca, OFMConv.

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 7 februarie: Roma: Sărbătoarea persoanelor consacrate


 

lecturi: 15.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat