Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Săbăoani: O zi de formare pentru tinerii cercetași din Moldova

Plini de voie bună și dornici de a trăi un post rodnic, cercetașii din CL "Adormirea Maicii Domnului" Pildești, "Coborârea Duhului Sfânt" Adjudeni, "Nașterea Sfintei Fecioare Maria" Hălăucești și "Înălțarea Domnului" Sagna au participat sâmbătă, 27 februarie 2016, la o zi de reculegere, avându-l ca îndrumător spiritual pe părintele Pavel Mărtinaș. Am fost primiți cu o deosebită ospitalitate în casa surorilor "Notre Dame de Sion" din Săbăoani.

Pentru ambientare am participat la o rugăciune în capelă surorilor, iar apoi a urmat prima meditație, care a avut ca punct central opera de artă a lui Rembrandt, "Fiul Risipitor". Deși pare o simplă pictură, părintele Pavel ne-a ajutat să descoperim în ea atâtea lucruri care să ne facă să înțelegem cu adevărat această parabolă, prin care Isus a vrut să ne învețe ce înseamnă iertarea.

Astfel, la o primă privire, am văzut doar un om stând în genunchi în fața tatălui său, însă tocmai în felul fiului de a sta în genunchi am descoperit ce înseamnă umilința și părerea de rău. Un lucru interesant în pictură era faptul că fiul avea un papuc lipsă. Am înțeles că drumul vieții fiecăruia dintre noi e plin de obstacole și încercări, așa cum a fost și calea pe care a pășit fiul care a vrut să își ia viața în mâinile lui. Iar oricât de lung ar fi drumul reîntoarcerii, trebuie să mergem până la capăt, chiar și desculți. Totodată, am descoperit un adevărat mister în mâinile tatălui: o mână este de femeie și o mână este de bărbat. Acest lucru ne demonstrează faptul că numai și numai Dumnezeu poate ține locul unei mame și al unui tată, el întruchipând iubirea necondiționată și deplină după care tânjim fiecare dintre noi. Un alt aspect interesant pe care l-am descoperit a fiul cel mare, care aflat în stânga tatălui său, stătea în picioare, privind cu autosuficiență, prin el, ne-am regăsit pe noi, în momentele în care ne considerăm egali cu Dumnezeu, având dreptul de a-i cere socoteală pentru ceea ce face. Astfel, tabloul lui Rembrandt a reușit să ne pună pe gânduri, pentru că am descoperit sensul profund al parabolei fiului risipitor, o parabolă care ne învață ce înseamnă iertarea, iubirea și milostivirea lui Dumnezeu.

După aceea, fiecare a avut posibilitatea să mediteze singur și să-și deschidă inima pentru a vedea ce fel de fiu este și ce trebuie să se facă pentru a se schimba, urmând apoi dialogul în grupuri mici, la care am participat fiecare, făcând schimb de idei și opinii.

Apoi, a urmat pauza de masă și un moment distractiv, pe care l-am petrecut în stil cercetășesc, jucându-ne. Următorul punct a fost pregătirea pentru sfânta Liturghie, pe care am animat-o prin cântecele, darurile și intențiile pe care le-am prezentat lui Dumnezeu.

La sfârșit, am avut ocazia să le cunoșteam pe surorile Congregației "Notre Dame de Sion" care ne-au povestit despre vocația și misiunea lor. Luându-ne rămas bun, am plecat spre casele noastre, fiecare îmbogățit sufletește, hotărât să ierte pentru a fi iertat.

A fost o zi rodnică în care am avut ocazia să medităm la iertarea lui Dumnezeu, totodată având ocazia să participăm la colocvii și spovezi. O dovadă a reușitei acestei zile sunt mărturiile participanților:

"Pentru mine și fetele din centrul local Adjudeni a fost ceva nou. Până astăzi noi nu știam în ce constă o zi de reculegere. Mi-a plăcut că fiecare a avut parte de timp personal, de timp cu preoții și de timp împreuna cu cei din celelalte centre. Gazdele au fost primitoare și cu toții au fost sociabili, prietenoși, chiar dacă nu îi cunoșteam. Eu și fetele din Adjudeni am plecat mulțumite de acolo" (Cristina Andrici)

"Mie ziua de reculegere mi s-a părut interesantă. Am aflat lucruri noi și foarte interesante, cu ajutorul lor vom deveni mai milostivi. Datorită parabolei fiului risipitor, înțelegem că e mai bine să nu cerem nimic până nu e momentul. Iar în rolul fiului cel mare, nu trebuie să ne credem superiori de ceea ce suntem. Tatăl a dat cel mai bun exemplu, să ierți și vei fi iertat. A fi milostiv înseamnă să crezi în Dumnezeu" (Ioana-Cosmina Burbulea)

Așadar, azi am învățat cu toții să privim mai atent în sufletul nostru, să avem mereu inimile deschise pentru a ierta, pentru că numai în acest fel vom putea înțelege și ne vom putea bucura cu adevărat de milostivirea lui Dumnezeu.

Liderii CL AMD Pildești


 

lecturi: 20.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat