Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Rugăciunea fratelui Alois la sfârșitul consiliului anual al comunității din Taizé

Laudă celui care dăruiește

"Noi te lăudăm pentru toți cei care-și dedică propria viață celor mai săraci, celor excluși, celor străini. Permite-ne să fim ca ei și fă în așa fel încât, în marile tulburări din societățile noastre, apelul regulii noastre să răsune și mai puternic în noi: «Fii prezent în timpul tău»". Este un pasaj din rugăciunea rostită de fratele Alois, prior de Taizé, la sfârșitul consiliului anual al comunității ținut de la 26 la 31 ianuarie. La încheiere, ca o tradiție, a fost recitată apoi o rugăciune comună urmată de gestul prosternării la pământ în semn de umilință și de încredințare totală a propriei vieți lui Dumnezeu. "Isuse Cristoase - a început fratele Alois - te lăudăm cu toată ființa noastră. Tu ne revelezi pe deplin ceea ce inima noastră n-ar fi îndrăznit să-și imagineze: Dumnezeu ni se dăruiește nouă ca milostivire; prin Duhul Sfânt nu încetează să ne iubească și să ne vină în ajutor". În acest mod, "ne faci liberi să căutăm cu toată imaginația noastră cum să mărturisim darul pe care ni-l oferi. Da, am vrea ca viața noastră fraternă să fie o reflexie a milostivirii tale, la Taizé ca în fraternitățile noastre răspândite în lume. De aceea ne întoarcem constant la laudă, care se extinde cu aceste cuvinte care încheie Psaltirea: «Să-l laude pe Domnul toată suflarea»".

Priorul amintește importanța gratuității, atât în viața personală cât și în cea comunitară: "Fără ea bucuria dispare, cu ea nu ne este frică de fragilitățile existenței noastre". Și, adresându-se din nou lui Cristos, continuă: "Pentru a te urma, ne inviți să simplificăm ceea ce poate fi simplificat. Arată-ne ceea ce este cu adevărat important între toate chemările adresate nouă. Lărgește inimile noastre pentru ca să avem curajul milostivirii, în viața noastră comună și cu toți cei pe care tu ni-i încredințezi. Ține-ne treji și în alertă pentru a aprofunda tot mai mult înțelegerea misterului tău și a misterului umanității noastre. Credința noastră să regăsească mereu prospețimea Evangheliei. Da, lăudat să fie Isus Cristos. Pentru a înfrunta provocările, pe cele mici ca și pe cele mari, din viața zilnică, ne amintești, în timpul anului care începe, această fericire: «Fericiți cei milostivi, pentru că ei vor afla milostivire»".

Apoi fratele Alois a încheiat recitând o cunoscută rugăciune a fratelui Roger, fondator al comunității din Taizé: "Pentru tine, Cristoase, a accepta să pierdem totul pentru a te avea - tu care deja ne-ai cuprins - înseamnă a ne abandona lui Dumnezeu cel viu și a ne ruga cu tine: «Tată, nu ceea ce vreau eu, ci ceea ce vrei tu». A renunța la tot pentru a trăi din tine, Cristoase, este o alegere curajoasă: a ne lăsa pe noi înșine pentru a nu mai urma două drumuri în același timp, a spune nu la ceea ce blochează drumul nostru în urmarea ta, și da la ceea ce ne conduce spre tine și, prin tine, spre cei pe care tu ni-i încredințezi".

Cu ocazia consiliului anual al comunității, mulți frați rezidenți în străinătate s-au întors în Franța și au profitat pentru a efectua vizite de prietenie în multe locuri instituționale și asociative. Una dintre aceste vizite a fost făcută, sâmbătă 30 ianuarie, la Cluny, foarte aproape de Taizé. Primiți de părintele René Aucourt, vicar episcopal al diecezei de Autun, frații s-au reunit în biserica Notre-Dame pentru o rugăciune comună de pace. "Suntem fericiți când mergem la Taizé, dar suntem foarte fericiți să vă primim aici", a spus Aucourt, citând după aceea un extras din cartea lui Sabine Laplane Frère Roger, de Taizé. Avec presque rien.

Între evenimentele următoare legate de comunitate, un loc însemnat îl ocupă pelerinajul la București - de miercuri 27 aprilie până luni 2 mai - pentru a celebra Săptămâna Sfântă și Paștele cu credincioșii ortodocși. La invitația patriarhului Daniel, priorul și alți frați vor merge în România însoțiți de un grup de o sută cincizeci de tineri care provin din toată Europa și nu numai. Va fi ocazia pentru a descoperi vitalitatea parohiilor ortodoxe și pentru a vorbi despre provocările care unesc diferitele realități creștine.

(După L'Osservatore Romano, 5 februarie 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat