Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Încheierea Anului Vieții Consacrate

Celebrarea încheierii Anului Vieții Consacrate în Dieceza de Iași a avut loc în catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași, marți, 2 februarie 2016, când în calendarul Bisericii Catolice este sărbătoarea Întâmpinarea Domnului. Sfânta Liturghie a fost prezidată de PS Petru Gherghel, avându-i alături pe PS Aurel Percă, pr. Lucaci Benone, paroh și decan de Iași, și alți șapte preoți, în catedrală fiind prezente persoanele consacrate din Iași și din împrejurimi, dar și mulți credincioși.

Liturghia pontificală a început cu o procesiune ce a inclus trecerea prin Poarta Sfântă, după care a urmat ritualul prevăzut pentru sărbătoarea "Întâmpinarea Domnului".

La predică, PS Petru Gherghel a adresat un cuvânt de încurajare și speranță persoanelor consacrate. "Voi sunteți acele persoane care nu numai că primesc această lumină, ci trebuie să intre în sufletul vostru pentru a o putea da mai departe și altora. Persoanele consacrate trebuie să fie un «profet» care să vorbească despre Cristos și despre lumină". Episcopul Petru a mai subliniat un lucru destul de important, un lucru de care mulți nu-și dau seama: "Nu trebuie să avem grijă numai de cei de departe, ci și de cei de aproape, din familia noastră, din congregația noastră. Trebuie să fim atenți la «aproapele de lângă noi», nu numai la «aproapele de departe»!" Mai mult decât atât, persoanele consacrate trebuie să fie "un motiv de speranță pentru lumea aceasta în care trăim".

Luni, 1 februarie 2016, Sfântul Părinte Francisc i-a întâlnit în aula "Paul al VI-lea" pe participanții la Jubileul Vieții Consacrate, la încheierea Anului Vieții Consacrate. Sfântul Părinte a ținut un discurs liber, discurs la care a făcut referință și PS Petru Gherghel: "Mă bucur dacă voi [persoanele consacrate] veți lua în mână cuvintele papei și le veți citi. Aceste cuvinte sunt ca o nouă lansare a vieții consacrate". "Sfântul Părinte vă chema în acea minunată scrisoare «să priviți trecutul cu recunoștință», să «trăiți prezentul cu pasiune» devenind «experți în comuniune» și să practicați mistica întâlnirii. Ca un semn de profundă încurajare vă cerea «să îmbrățișați viitorul cu speranță», învingând toate greutățile vieții, bine știind că pentru cel care-și pune speranța în Domnul nimic nu este imposibil. În acest program propus de Sfântul Părinte erau amintite și marile așteptări: «Persoanele consacrate trebuie să fie pline de bucurie, niciodată cu fețe triste și neliniștite căutând fericirea în altă parte și să nu uite să fie, așa cum așteaptă toți, experți și experte în spiritualitatea comuniunii, după cum afirma papa Ioan Paul al II-lea»". Discursul îl puteți găsi aici (http://ercis.ro/actualitate/viata.asp?id=20160202).

Spre finalul cuvântului de învățătură, Excelența sa a dat citire scrisorii pastorale "Înaintați cu bucurie în larg". Această scrisoare este dedicată persoanelor consacrate și se poate citi integral aici (http://www.ercis.ro/actualitate/viata.asp?id=201601119). "Să rămâneți mereu în templu, asemenea bătrânului Simeon și a prorociței Ana".

După omilie, a urmat mărturisirea crezului, rugăciunea universală rostită de opt persoane consacrate și procesiunea în care au fost aduse darurile la altar (păhăruțele cu apă și cu vin, ciboliul cu ostii, un colac, două lumânări, un tablou făcut special pentru "Anul Vieții Consacrate" și flori).

Înainte de binecuvântarea finală PS Petru Gherghel a adresat din nou persoanelor consacrate un gând de prețuire, încurajare, bucurie și mulțumire pentru tot ce au făcut și fac pentru slava lui Dumnezeu și pentru oameni. "Să meargă toți în lume să-l prezinte pe el. Vă dorim bucurie, dragi persoane consacrate, dragi frați și surori!"

Andrei Gherghel

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 2 februarie: Iași: Încheierea Anului Vieții Consacrate

* * *

* * *

PS Petru Gherghel: Scrisoarea pastorală "Înaintați cu bucurie în larg"

Încheierea Anului Vieții Consacrate în Dieceza de Iași

Onești: Celebrarea zonală a Zilei Mondiale a Persoanelor Consacrate (2 februarie)

Audiență acordată participanților la Jubileul Vieții Consacrate

Cacica: Întâlnirea persoanelor consacrate din zona Bucovina

Vin nou în burdufuri noi. Continuă la Roma întâlnirea internațională despre viața consacrată

Întâlnire internațională la sfârșitul Anului Vieții Consacrate


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat