Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

România dorește să aibă viitor

Nu este mult de când în România, a început campania de adunat semnături în vederea unui referendum care să consfințească în Constituție că orice căsătorie trebuie să fie încheiată între un bărbat și o femeie și nu strict între soți, așa cum este în momentul de față.

Este un moment de maximă importanță, atât pentru fiecare persoană în parte, cât și pentru noi, ca națiune. Suntem în fața unei provocări inedite pe care trebuie să o tratăm cu luciditate, cu responsabilitate și mai ales, cu maturitate.

Este pentru prima dată în istorie când, omul, prin lege, vrea să se opună naturii. Natural vorbind, Creatorul l-a făcut pe om, bărbat și femeie și l-a pus într-o tensiune reciprocă continuă, astfel încât, prin căsătorie, cei doi să formeze o familia. Niciodată doi bărbați sau două femei nu vor putea să trăiască o iubire integrală, adică o iubire în urma căreia să se ajungă la procreare naturală.

De ceva timp, amintindu-ne că suntem o țară creștină, cu tradiții și cu obiceiuri pe care le-am primit din moși strămoși, oamenii de rând s-au apucat de strâns semnături în urma cărora să se poată declanșa referendumul cu pricina.

Unii se rușinează de o astfel de inițiativă, se rușinează nu față de cei care vin să ceară semnăturile, ci față de înaintași, față de cei care au crezut și au iubit familia de-a lungul timpului, față de cei care ne-au apărat hotarele de invaziile dușmane, față de mamele și tații care au adus pe lume copii, concepuți cu iubire și așteptați ca dar din partea lui Dumnezeu, se rușinează de atâția miri și mirese care de-a lungul timpului nu s-au înșelat în alegerile făcute.

Alții, revoltați, se și întreabă, încotro o să ajungem cu aceste anomalii?

Iar cei mai mulți, cu umilință și în tăcere, înțelegând că dușmanii lui Dumnezeu nu își dau liniște până nu-i distrug creația și pe cei care au primit mandat special să o îngrijească: "Fiți rodnici, înmulțiți-vă, umpleți pământul și supuneți-l" (Gen 1,28), aceștia, prin rugăciune și prin exemplul propriu, printr-o redimensionare a valorii familiei și prin deschiderea spre viață, au oferit sau s-au decis să-și ofere propria semnătură, așa încât, prin ea, să dea țării acesteia un viitor sigur și normal.

În zilele care vor urma, fiecare parohie va primi formularele necesare, ca și indicații prețioase, astfel încât și credincioșii noștri, prin semnăturile pe care le vor da, să poată asigura viitoarelor generații o familie așa cum au avut-o și ei și așa cum a dorit-o Dumnezeu încă de la începutul creației, să aibă la bază un bărbat și o femeie.

Dumnezeu face minuni, dar le face prin omul care îi permite să le facă, pentru că cea mai mare minune este omul! Trebuie să cerem celor responsabili să-l lase pe om să fie om, să fie așa cum l-a voit Creatorul, bărbat și femeie, chemați la comuniune și la iubire prin viața de familie, familie deschisă spre viață, spre valori, spre muncă, spre transcendent.

Pr. dr. Felician Tiba
director Oficiul pentru Familii


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat