Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Încheierea Anului Vieții Consacrate în Dieceza de Iași

Dragi surori, iubiți frați și confrați,

Anul Vieții Consacrate este pe sfârșite. Suntem invitați cu toții să trăim în comuniune aceste ultime zile, "reproducând în noi, pe cât ne este posibil, forma de viața pe care a preluat-o Fiul lui Dumnezeu atunci când a venit în lume" (cf. VC, 16). În ultima perioadă Sfântul Părinte papa Francisc abundă în indicații, sfaturi și îndemnuri adresate persoanelor consacrate. Cu aceiași bucurie, prețuire și recunoștință pentru tot ceea ce sunt și operează membrii congregațiilor și institutelor de viață consacrată din dieceza noastră și Preasfințitul Petru Gherghel ne însoțește părintește pe drumul consacrării, reamintindu-ne mereu de demnitatea vocației noastre, precum și de misiunea nobilă de slujire dezinteresată a lui Dumnezeu și a semenilor. În acest sens în revista Lumina creștinului din luna februarie vom găsi un articol al Preasfinției Sale care sintetizează gândurile care ne vor ajuta în reflecția personală de la închiderea anului dedicat vieții consacrate.

Sigur, fiecare comunitate s-a organizat în decursul acestui an la nivel local sau zonal în așa fel încât membrii ei să aibă cât mai multe beneficii sufletești, dar și să dea vieții consacrate o importanță cât mai mare pentru ca lumea să ia act de identitatea noastră și prin urmare să colaboreze cu noi la proiectele generale și să favorizeze creșterea numărului vocațiilor.

Ne revine datoria de a mulțumi lui Dumnezeu și Bisericii pentru toate harurile și binecuvântările pe care le-am primit în acest an și totodată să ne hotărâm să continuăm cu statornicie și entuziasm drumul nostru de fidelitate generoasă într-o slujire simplă, dezinteresată și plină de bucurie.

După cum se știe, în ultimele zile ale lunii ianuarie și până la 2 februarie sunt așteptate la Roma circa 10.000 de persoane consacrate din întreaga lume. Din Dieceza de Iași sunt mai multe surori și câțiva frați din diferite congregații care s-au înscris pentru acest pelerinaj și care vor reprezenta România alături de celelalte persoane din alte dieceze.

Joi seara, 28 ianuarie, în bazilica "Sfântul Petru" va avea loc o priveghere de rugăciune în cadrul căreia persoane consacrate provenind de pe toate continentele vor trăi momente de înălțare sufletească și de comuniune creștină.

În aula de audiențe "Paul al VI-lea", în zilele de 29 ianuarie și 1 februarie vor avea loc întâlniri de reflecție și împărtășire comună a tuturor formelor de viață consacrată, ultima zi fiind privilegiată și îmbogățită de audiența pontificală și de cuvântul de învățătură a Sfântului Părinte papa Francisc.

În zilele de 30 și 31 ianuarie vor fi întâlniri de lucru în diferite locuri ce vor fi dedicate formelor specifice de viață consacrată. Astfel institutele seculare își vor desfășura lucrările la Institutul Patristic "Augustinianum", persoanele din ordine și congregații contemplative se vor întâlni la Universitatea "Urbaniana", fecioarele consacrate (Ordo Virginum) vor fi la Universitatea "Antonianum", iar membrii ordinelor și congregațiilor de viața apostolică vor fi găzduiți de Universitatea din Lateran.

Fiind în Anul Milostivirii, în dimineața zilei de 2 februarie este prevăzut un pelerinaj comun la bazilica "Sfântul Paul în afara Zidurilor" și la bazilica "Sfânta Maria Cea Mare". În aceeași zi, după-amiază, vom asista în bazilica "Sfântul Petru" la sfânta Liturghie prezidată de papa.

Amintindu-ne încă odată de motoul care ne-a ghidat pe tot parcursul Anului Vieții Consacrate: Evanghelie, profeție, speranță, dorim ca, impregnați fiind de cuvântul evanghelic, să continuăm a fi profeți ai timpurilor noastre, trezind lumea la realitățile și valorile spirituale, semănând pretutindeni speranță și cultivând încrederea în milostivirea divină, singura care va fi în stare să salveze lumea.

Cei care în acele zile vom fi la Roma alături de Sfântul Părinte papa și de toate celelalte persoane consacrate ne vom simți în comuniune mai ales în ziua de 2 februarie cu păstorul diecezei care va prezida în catedrala ieșeană sfânta Liturghie pentru zona Iași și cu toți cei care vor celebra această zi în comunitățile și parohiile proprii sau la nivel zonal, așa după cum s-a stabilit de către membrii Comisiei Diecezane pentru Viața Consacrată.

Pentru o informare mai bună adăugăm programul ce se va desfășura în dieceză în aceste zile în fiecare din cele cinci zone.

Zona Iași: În ziua duminică, 31 ianuarie 2016, între orele 15 și 16 va avea loc o oră de adorație a persoanelor consacrate la care se vor adăuga și alți credincioși. În ziua 2 februarie 2016, la ora 11, Preasfințitul Petru Gherghel, înconjurat de persoanele consacrate din Iași și împrejurimi, va prezida sfânta Liturghie pontificală în catedrala Sfânta Fecioară Maria, Regină adresând cuvântul de învățătură și încurajare.

Zona Bucovina: Persoanele consacrate din nordul Moldovei vor fi prezente în duminică, 31 ianuarie, la sanctuarul marian de la Cacica unde sfânta Liturghie de la ora 11 va fi prezidată de părintele paroh Daniel Lucaci, iar predica și conferința vor fi ținute de pr. Anton Damian, OFMConv.

Zona Roman: Joi seara, 28 ianuarie 2016, între orele 18 și 19 va avea loc o oră de adorație în capela Surorilor Clarise de Clauzură din Roman, str. Aleea Plopilor, nr. 8, urmând ca duminică, 31 ianuarie 2016, la ora 9, să fie celebrată sfânta Liturghie ce va fi prezidată de pr. Cristian Clopoțel, OFMConv.

Zona Onești: Persoanele consacrate din această zonă se vor aduna în ziua de 2 februarie 2016la Dărmănești pentru a medita împreună modul în care vor trăi Anul Milostivirii. Vor fi însoțite în reflecția lor de către părintele capucin Albert Goșman, care va prezida apoi și sfânta Liturghie de la ora 11.

Zona Bacău: Între orele 9 și 10,15, în ziua de 7 februarie 2016, va avea loc la subsolul bisericii parohiale Sfinții Petru și Pavel din Bacău-centru o întâlnire de formare a persoanelor consacrate în cadrul căreia se va face și o evaluare a modului în care s-a desfășurat Anul Vieții Consacrate. Va urma la ora 10,30 sfânta Liturghie prezidată de pr. Alois Fechet. După prânz vor fi diferite împărtășiri și comunicări, iar adorația euharistică de la ora 14 va încheia această zi de comuniune frățească.

Pentru Anul Milostivirii, deja în desfășurare, persoanele consacrate din Dieceza de Iași, ținând cont de programul pastoral la nivel general, au prevăzut deja diverse activități specifice și vor continua să se angajeze cu toată bucuria, entuziasmul și generozitatea să arate lumii fața milostivă a lui Dumnezeu.

Pr. Alois Fechet,
vicar episcopal pentru viața consacrată


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat