Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Solonețu Nou: Curs pentru logodnici

Sâmbătă, 16 ianuarie 2016, la inițiativa pr. dr. Ioan-Stanislav Cucharec, paroh de Solonețu Nou, a avut loc un curs de formare umană pentru logodnici, la care au participat 10 perechi de tineri.

Încă de dimineață, un grup de tineri, atât căsătoriți cât și câțiva care urmează să se căsătorească, ne-am îndreptat spre biserică, acolo unde, începând cu ora 9.00 avea să se desfășoare cursul de formare umană pentru logodnici.

Au venit din partea Oficiului pentru Familii, pr. dr. Felician Tiba și doamnele Eugenia Dămătăr și Maria Gherghel.

Fiecare din cei trei au ținut să ne convingă că sacramentul căsătoriei și apoi viața de familie nu sunt imposibile, dar le trăiesc în mod autentic doar cei care se angajează să intre în ele cu maturitate și responsabilitate.

Astfel, pas după pas, pr. Felician ne-a ajutat să intrăm în misterul omului, creat după chipul și asemănarea lui Dumnezeu, dar din darul Creatorului, chemat la viața de familie după modelul Sfintei Treimi.

"Este momentul, a spus același preot, să se abandoneze simpla îndrăgostire și să se intre într-un dialog matur și profund, care să continue toată viața. Tinerilor, a precizat părintele, voi sunteți cei care ați cerut mâna acestor tinere. Nu au fost ele care să vă oblige, nu v-a plătit nimeni, nu v-a forțat nimeni. Dacă voi ați avut inițiativa cererii lor în căsătorie, fiți sinceri cu ele și împliniți în viața lor ceea ce ați promis, adică să le stați alături!"

La rândul ei, doamna Eugenia ne-a vorbit despre vocația de a fi familie.

"Când mă căsătoresc, nu trebuie să urmăresc fericirea proprie, a spus aceasta, ci pe a celuilalt. În fericirea lui sau a ei voi găsi și fericirea mea. Dumnezeu v-a chemat la o astfel de demnitate și v-a rânduit să vă stați alături pentru toată viața, nu doar la bine, nu doar la rău, ci mereu. V-a chemat să mergeți împreună spre mântuire!"

În sfârșit, doamna Maria Gherghel, cu ajutorul unui fișier power point, ne-a introdus în taina metodei Billings, subliniind nu o dată, demnitatea actului conjugal.

"Nu ne căsătorim ca să ne folosim, a spus aceasta, ci ne căsătorim ca să fim deschiși spre viață, conștienți că cine face loc vieții, îi face loc lui Dumnezeu, dătătorul ei".

După circa patru ore pe care le-am petrecut împreună am înțeles cât de nobil este sacramentul căsătoriei, câtă responsabilitate au cei care sunt chemați să-l încheie și cât de frumoasă este viața de familie dacă este trăită în iubire și respect reciproc.

Mulțumim părintelui paroh, echipei de la Oficiul pentru Familii și de la Mișcarea "Familia și Viața" pentru tot sprijinul oferit în drumul nostru spre marea "aventură" a vieții de familie.

Julia Zelionca


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat