Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Sapientia": Parabolele milostivirii și Psalmii milostivirii

La Editura "Sapientia" au apărut două cărți redactate de Consiliul Pontifical pentru Promovarea Noii Evanghelizări: Parabolele milostivirii și Psalmii milostivirii, ambele traduse în limba română de pr. dr. Mihai Patrașcu.

*

La Editura "Sapientia" a apărut recent cartea Parabolele milostivirii, redactată de Consiliul Pontifical pentru Promovarea Noii Evanghelizări și tradusă în limba română de pr. dr. Mihai Patrașcu. Cartea apare în colecția "Cateheză", formatul 14x20 cm, are 86 pagini și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 10 lei.

În Misericordiae vultus, papa Francisc a scris că, ținând privirea îndreptată spre Isus și spre fața sa milostivă, este posibil să se perceapă iubirea Treimii. Misiunea sa primită de la Tatăl nu este alta decât să reveleze această iubire care se dăruiește tuturor, fără a exclude pe nimeni: "În el totul vorbește despre milostivire. Nimic în el nu este lipsit de compătimire" (MV 8).

Această frumoasă expresie poate introduce cu coerență în reflecția din paginile acestui instrument pastoral care expune Parabolele milostivirii. Va fi o lectură provocatoare. De fapt, a intra în parabole nu înseamnă numai a avea o înțelegere a învățăturii care reiese, ci, mai ales, ajută la recunoașterea propriului rol în cadrul relatării. Probabil că nimic ca parabolele nu-l implică pe cititor să perceapă dimensiunea existențială care transpare în ele și să se lase condus de mână spre schimbarea vieții.

Tot papa Francisc, în Misericordiae vultus, invită să se perceapă marele mesaj conținut în parabole, atunci când afirmă:

"În parabolele dedicate milostivirii, Isus revelează natura lui Dumnezeu ca aceea a unui Tată care nu se lasă niciodată învins până când nu a risipit păcatul și nu a învins refuzul, cu compătimirea și milostivirea. Cunoaștem aceste parabole, trei în mod deosebit: cea a oii rătăcite și a monedei pierdute și cea a tatălui și a celor doi fii (cf. Lc 15,1-32). În aceste parabole, Dumnezeu este prezentat mereu ca plin de bucurie, mai ales atunci când iartă. În ele găsim nucleul evangheliei și al credinței noastre, pentru că milostivirea este prezentată ca puterea care învinge totul, care umple inima de iubire și care consolează cu iertarea" (MV 9).

Consiliul Pontifical pentru Promovarea Noii Evanghelizări simte datoria de a mulțumi Monseniorului Antonio Pitta pentru că a primit invitația de a scrie acest comentariu. Competența sa bibilică recunoscută și stilul său nemijlocit au permis să avem în mâini un instrument prețios pentru pastorație. Reflecția personală, cateheza și lectio divina vor găsi în acest comentariu un adevărat ajutor spiritual și de însemnată relevanță culturală. Așadar, invitația de a simți Parabolele milostivirii adresate fiecăruia dintre noi va permite să trăim Anul Sfânt cu o angajare pentru a da mărturisirii de credință mărturia coerentă de viață.

Rino Fisichella
președinte al Consiliului Pontifical pentru Promovarea Noii Evanghelizări

*

La Editura "Sapientia" a apărut recent cartea Psalmii milostivirii, redactată de Consiliul Pontifical pentru Promovarea Noii Evanghelizări și tradusă în limba română de pr. dr. Mihai Patrașcu. Cartea apare în colecția "Cateheză", formatul 14x20 cm, are 92 pagini și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 10 lei.

În Psalmi se reflectă viața fiecărui om. Câți se apropie de Psaltire, credincioși sau necredincioși, mai devreme sau mai târziu găsesc o reflexie a existenței lor în aceste poezii antice care au devenit patrimoniu de rugăciune pentru generații de persoane. Nașterea și moartea, suferința bolii și durerea abandonării, războiul și pacea, singurătatea și căutarea lui Dumnezeu... totul din experiența personală se oglindește în Psalmi. Nu numai viața umană, ci și Cosmosul, evenimentele lui Israel și istoria mântuirii găsesc loc în Psalmi. Psaltirea este, așadar, glasul lui Dumnezeu care devine rugăciune a oamenilor când se pun în prezența sa, știind că au nevoie de iubirea sa. În Anul Sfânt al Milostivirii era important să se ofere un instrument pastoral pentru a ajuta rugăciunea și înțelegerea pelerinilor. S-a gândit o selecție de psalmi în care tema milostivirii reiese în toată valența sa existențială și semnificația teologică.

În Misericordiae vultus, papa Francisc a voit să dedice câteva expresii semnificative și rugăciunii psalmilor. El a scris:

"Psalmii, în mod deosebit, fac să iasă în evidență această măreție a acțiunii divine: «El îți iartă toate nelegiuirile și te vindecă de orice boală. El îți răscumpără viața din adânc și te încununează cu îndurare și dragoste» (103,3-4)... Așadar, milostivirea lui Dumnezeu nu este o idee abstractă, ci o realitate concretă cu care el revelează iubirea sa ca aceea a unui tată și a unei mame care se înduioșează până în adâncul măruntaielor față de propriul copil" (MV, 6).

Consiliul Pontifical pentru Promovarea Noii Evanghelizări este recunoscător părintelui Sebastiano Pinto, profesor de exegeză a Vechiului Testament la Facultatea Teologică din Puglia, pentru disponibilitatea sa de a scrie acest comentariu la Psalmii milostivirii. Suntem siguri că, prin prezentarea sa, mulți creștini vor putea să guste mai mult rugăciunea Psaltirii. Psalmii milostivirii sunt, de aceea, ca o călăuză care poate însoți pelerinajul spre Poarta Sfântă pentru a descoperi milostivirea lui Dumnezeu ca o apropiere de duioșie și de consolare care nu are comparație.

Rino Fisichella
președinte al Consiliului Pontifical pentru Promovarea Noii Evanghelizări

* * *

Parabolele milostivirii,
Consiliul Pontifical pentru Promovarea Noii Evanghelizări, Ed. "Sapientia", 2015, ISBN 978-606-578-234-1, 14x20 cm, 86 p., 10 lei

Psalmii milostivirii,
Consiliul Pontifical pentru Promovarea Noii Evanghelizări, Ed. "Sapientia", 2015, ISBN 978-606-578-235-8, 14x20 cm, 86 p., 10 lei


 

lecturi: 46.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat