Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman: Concluzii la încheierea Anului dedicat Vieții Consacrate

Cu ocazia încheierii Anului dedicat Vieții Consacrate, joi, 28 ianuarie 2016, mai multe comunități de viață consacrată s-au adunat în capela Surorilor Clarise de Clauzură din Roman. Împreună au oferit lui Isus Euharisticul seara o oră de adorație.

Duminică, 31 ianuarie 2016, dimineața, a fost celebrată sfânta Liturghie în semn de mulțumire pentru darul chemării și harul vocației prezidată de pr. Ionel Fechet, OFMConv.

După sfânta Liturghie, pr. Cristian Clopoțel, OFMConv, a ținut o reflecție cu tema Vocația profetică a speranței, în cadrul căreia a reamintit îndemnul papei Francisc pentru Anul Vieții Consacrate, parafrazând nr. 110 al documentului Vita consecrata: "Voi nu aveți doar o glorioasă istorie de amintit, ci și o mare istorie de construit. Priviți la viitor în care Duhul să vă proiecteze pentru a face cu voi încă lucruri și mai mari". Părintele spunea că, în baza acestui îndemn, chiar dacă Anul dedicat Vieții Consacrate se termină, totuși rămân trei obiective de atins și de urmat. Acestea sunt:

1. Privirea trecutului cu recunoștință, adică a vedea în istoria aceasta carismatică receptivitatea pe care au avut-o înaintașii noștri de a asculta de Duhul Sfânt și de a citi semnele timpului. Astfel rememorarea istoriei devine ocazie de a-i mulțumi lui Dumnezeu, de a recunoaște fragilitatea noastră și puterea harului său care lucrează prin oameni pentru a-i atrage pe oameni la sine;

2. Trăirea prezentului cu pasiune, adică a fi însuflețiți de bucuria de a trăi evanghelia, idealul lui Cristos până la deplina identificare cu el. Aceasta înseamnă disponibilitate de iubi și a sluji asemenea lui până la oferirea deplină de sine, după cum ne inspiră Duhul lui Dumnezeu, deschiși cu generozitate spre fantezia carității. Nu singuri, ci împreună, formând comunități care să întărească această "comunitate mamă" a Bisericii, formându-ne, crescând, în a fi "experți" în realizarea comuniunii fraterne.

3. Îmbrățișarea viitorului cu speranță, întemeiată pe promisiunile lui Dumnezeu care nu dezamăgește niciodată, o speranță care nu privește viitorul nostru ca organizații religioase, ci misiunea carismatică, profetică pe care am fost aleși să o împlinim în lumea în care trăim.

Ne putem da seama așadar că Anul Vieții Consacrate nu a fost convocat pentru ca să ne mai cunoască lumea, să știe că existăm în Biserică sau pe acest pământ ca niște ciudățenii și nici ca să ne facem publicitate, ci pentru noi înșine, pentru a conștientiza mai bine cine suntem sau cine suntem chemați să fim și care este misiunea noastră acum și în viitor în lumea aceasta din care provenim și în mijlocul căreia trăim.

Astfel am descoperit calitățile profetului, mesagerul evangheliei, cuvântul lui Dumnezeu și anume: chemarea, slujirea, fidelitatea, martiriul, conștiința critică a prezentului. Am înțeles că, dacă ne asumăm aceste calități, putem da un răspuns lumii în care trăim cu privire la cine suntem noi și ce trebuie noi să facem.

Modalitatea prin care descoperim și înțelegem acestea este rugăciunea care nu înseamnă în primul rând a-i vorbi lui Dumnezeu, ci a se lăsa privit de Dumnezeu pentru ca el să lumineze toate aspectele pozitive și negative ale vieții noastre.

Având în vedere drumul parcurs, suntem recunoscători pentru modul în care Dumnezeu ne-a călăuzit și a fost prezent în viața noastră. În același timp recunoaștem că am experimentat slăbiciunea și fragilitatea, greutatea de a fi perseverenți pe drumul iubirii și al dăruirii gratuite. Privind spre viitor, vedem că ni se deschide posibilitatea de a continua drumul cu vigilență și curaj pentru a face alegeri care să onoreze caracterul profetic al identității noastre. Să fim mereu pe "drum" cu acea virtute care este o virtute pelerină: bucuria despre care papa Francisc spunea: "Bucuria evangheliei să umple inima și întreaga viață a celor care se întâlnesc cu Isus. Cu Isus Cristos mereu se naște și renaște bucuria".

Persoanele consacrate din zona Roman


 

lecturi: 22.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat