Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Padova: Un nou păstor și un nou patron spiritual

Comunitatea română catolică din Padova a avut bucuria de a-l primi, duminică, 13 decembrie 2015, pe noul păstor, părintele Marius Gabriel Catrințașu, fiind însoțit la altar de Mons. Anton Lucaci, responsabil cu pastorația românilor catolici din Italia și reprezentant al Diecezei de Iași, pr. Elia Ferro, vicar episcopal al Diecezei de Padova, responsabil cu pastoratia migranților, pr. Emanuel Imbrea, colaborator, pr. Cristi Sabău, responsabilul comunității greco-catolice române din Padova, și diaconul Virgil Susanu.

Procesiunea de deschidere l-a purtat pe pr. Marius în fața altarului, unde s-a oprit pentru câteva minute în rugăciune. După îmbrăcarea hainelor sfinte pentru liturghie, părintele Emanuel Imbrea a dat citire decretului de numire al părintelui Marius, semnat de Preasfințitul Claudio Cipolla, episcop de Padova. Mons. Anton Lucaci a prezentat salutul din partea episcopului de Iași, Petru Gherghel, și al episcopului auxiliar, Aurel Percă. A urmat invocarea Duhului Sfânt, ritualul sărutării altarului și a stropirii poporului cu apă sfințită.

În cadrul omiliei, noul părinte paroh ne-a prezentat, în primul rând, imaginea bunului Păstor, Isus, care își duce oițele pe spate și pleacă deseori în căutarea celei pierdute, și, în al doilea rând, imaginea semănătorului care este invitat să nu se îndoiască că va culege ceea ce va semăna.

Punctul culminant al omiliei a fost determinat de invitația de a-l avea ca patron secundar pe fericitul Anton Durcovici. Maria, Mama Unității este patroana principală a comunității noastre din Padova.

La ofertoriu, pe lângă darurile obișnuite, au fost aduse la altar icoana fericitului Anton, care a fost întronizată la altar și tabloul care reprezintă logoul Anului Jubiliar al Milostivirii.

La finalul celebrării, un membru al Consiliului Pastoral i-a adresat părintelui Marius un discurs, din care redăm mai jos câteva fragmente:

Cucernice părinte Marius, dragi preoți invitați,

Într-una din predicile Sfinției voastre, entuziasmat de modul în care corul anima Liturghia din duminica respectivă, spuneați că atunci când Liturghia este cântată, sufletul devine mult mai elegant. Dacă ar fi să dau un nume acestei sărbători a comunității noastre din Padova, legându-mă de această frumoasă expresie, aș numi-o astfel: Eleganța sufletului și Bunul Păstor. Întrebarea firească care stă pe buzele tuturor este: Noi ce trebuie să facem? Nu așteptăm răspuns la această întrebare, este doar o garanție că vă stăm alături în ceea ce veți face și, împreună, vom face lucruri frumoase, iar ca reper în viața pastorală, să purtați permanent acest mesaj descoperit în scrierile sfântului Pio: "Păstrează-l în inima ta pe Isus și toate crucile din lume ți se vor părea trandafiri!".

Cântările deosebite ale corului și participarea celor prezenți au dat o notă de eleganță deosebită acestei celebrări.

Înainte de binecuvântarea finală, noul părinte paroh a consacrat comunitatea fericitului Anton Durcovici.

Numirea părintelui Marius ca responsabil al comunității noastre nu a fost altceva decât consacrarea unei prezențe care să ne determine să-l cunoaștem și iubi pe Dumnezeu, mai ales în Anul Sfânt al Milostivirii.

Dragoș Damian Adam

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 13 decembrie: Padova: Un nou păstor și un nou patron spiritual


 

lecturi: 90.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat